Risotto Z Dynią I Pokrzywą
Jesienią zamroziłam kilka woreczków z upieczoną dynią Hokkaido i teraz dopiero zaczęłam ją zużywać.
Na pierwszy ogień poszło risotto i smakowało wspaniale. Takim zdrowym dodatkiem były jeszcze liście pokrzywy pasteryzowanej które otrzymałam w healthboxie (pudełko ze zdrową żywnością). Takie liście po obmyciu z soli można od razu używać do dań lub zblendować i zamrozić. Ja postawiłam na mrożenie i teraz dodaje sobie takie kosteczki, a to do zupy, a to do farszu lub do risotto ;)
Oczywiście jeśli będziecie mieli możliwość użycia świeżych liści pokrzywy to jak najbardziej zazdroszczę ich i polecam ^_^
Składniki na 2 osoby:
Ps. jeśli użyjecie świeżych liści pokrzywy to najpierw należy je umyć, a następnie sparzyć wrzątkiem. Następnie posiekać drobno lub zblendować.
Na pierwszy ogień poszło risotto i smakowało wspaniale. Takim zdrowym dodatkiem były jeszcze liście pokrzywy pasteryzowanej które otrzymałam w healthboxie (pudełko ze zdrową żywnością). Takie liście po obmyciu z soli można od razu używać do dań lub zblendować i zamrozić. Ja postawiłam na mrożenie i teraz dodaje sobie takie kosteczki, a to do zupy, a to do farszu lub do risotto ;)
Oczywiście jeśli będziecie mieli możliwość użycia świeżych liści pokrzywy to jak najbardziej zazdroszczę ich i polecam ^_^
Składniki na 2 osoby:
- 3/4 szkl ryżu do risotto Arborio
- około 200 g dyni hokkaido (może być pieczona, gotowana lub mrożona)
- 1 mała pierś z kurczaka (niekonieczne)
- około 800 ml bulionu warzywnego lub mięsnego (może być kupny lub domowy)
- 1/2 kieliszka wina wytrawnego
- 1/2 główki cebuli
- około 4 łyżki słodkiej śmietanki 30 %
- 1 czubata, łyżka posiekanej lub zblendowanej drobno pokrzywy (użyłam pasteryzowanej) <--klik
- 1 łyżka masła
- kurkuma (ilość zależna od waszych upodobań smakowych)
- sól, pieprz do smaku
- 1/2 łyżki domowego warzywka
- oliwa do smażenia (może być smakowa)
- starty parmezan
1. Na patelnie wylewamy trochę oliwy i przesmażamy na nim cebulkę ewentualnie wraz z piersią kurczaka, która obsypuje solą, pieprzem i domowym warzywkiem. Dodaje także dynię (ja dodaje mrożoną dynię którą upiekłam, pokroiłam w kostkę i zamroziłam) i kurkumę
2. Kiedy całość jest już przesmażona, wsypuje ryż, wlewam wino i czekam aż ryż go trochę wchłonie, a nadmiar odparuje. Następnie dodaje pokrzywę i podlewam całość 3 chochelkami bulionu, przykrywam i duszę.
Od tej pory co jakiś czas mieszam i sprawdzam czy ryż wchłonął bulion, jeśli tak, to natychmiast go dolewam i znów przykrywam.
Pod koniec smażenia dodaje słodką śmietankę aby całość się jeszcze bardziej zagęściła oraz łyżkę masła.
Pod koniec smażenia dodaje słodką śmietankę aby całość się jeszcze bardziej zagęściła oraz łyżkę masła.
Duszenie ryżu trwa tak około 30-40 minut.
Gotowe risotto wykładam na talerzyk, posypuje parmezanem. Smacznego !!!
Ps. jeśli użyjecie świeżych liści pokrzywy to najpierw należy je umyć, a następnie sparzyć wrzątkiem. Następnie posiekać drobno lub zblendować.
8 comments
Lubię pokrzywę to i to danie by mi posmakowało :)
OdpowiedzUsuńNa pewno by posmakowało ^_^
UsuńNigdy nie jadłam pokrzywy, tymbardziej w takim połączeniu, ale chętnie spróbuję takiego dania :)
OdpowiedzUsuńPokrzywa jest prawie nie wyczuwalna, ale za to witaminki i cenne składniki są wraz z nią w daniu :)
UsuńPysznie
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńMy niestety niedawno zużyłyśmy ostatni woreczek z musem dyniowym :( Warto robić takie zapasy. Risotto musi super smakować :)
OdpowiedzUsuńDynia się rozpadła i risotto stało się jeszcze bardziej syte ale chyba i smaczniejsze bo dynia zmieszała się z innymi smakami :)
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.