Kruche Ciasteczka Migdałowo Makowe

by - 11/28/2018 12:02:00 AM

Uwielbiam takie ciasteczka, zwłaszcza jak pachną świętami które są coraz bliżej ;)
Od lat u mojej mamy jest tradycja pieczenia kruchych ciasteczek na Boże Narodzenie którymi potem przez długi czas się zajadamy. Ja co roku też piekę swoje kruche ciasteczka i zawsze coś staram się w nich zmienić aby podstawa była ta sama a smakiem się co roku trochę różniły.

















Składniki na 2 blaszki ciastek:

  • 180 g masła
  • 2 żółtka
  • 250 g mąki pszennej
  • 70 g mąki migdałowej
  • 120 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru migdałowego
  • 4 łyżeczki suchego maku
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • kilka kropel esencji migdałowej (jeśli używamy cukier migdałowy to pomijamy esencję)



1. Masło wraz z cukrem/cukrami ucieramy na puch. Dodajemy żółtka, ucieramy do wchłonięcia, a następnie dodajemy obie mąki, proszek do pieczenia, mak i całość zagniatamy. Chowamy do woreczka i do lodówki na 30 minut.
2. Gotowe ciasto dzielimy na pół i następnie pierwszy kawałek wałkujemy na grubość 3-4 mm i wycinamy ciastka. Tak samo postępujemy z drugim kawałkiem ciasta.
3. Gotowe ciasteczka wykładamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia. 
Pieczemy przez około 10-12 minut do lekkiego zrumienienia brzegów w 180 stopniach.
ciastka przechowujemy w metalowej puszce. Smacznego !







Podobne Posty

7 komentarze

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

ad sen

streetcom

FlyB - Kulinaria

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

rondel

Baza przepisów kulinarnych

Lista Blogów Kulinarnych