Jogurtowe Ciasto Z Mandarynkami I Przezroczystą Polewą
Pyszne, lekkie, ciasto do przygotowania może w ten weekend ;)
Składniki na blaszkę 23 x 23 cm
Ciasto:
Składniki na blaszkę 23 x 23 cm
Ciasto:
- 2 szkl mąki
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 płaskiej łyżeczki sody
- 3/4 szkl cukru
- 25 g roztopionego masła i wystudzonego
- 2 jajka kl L
- 1 szkl gęstego jogurtu naturalnego lub greckiego w temp. pokojowej
- 1 mała puszka mandarynek w zalewie
- kilka kropel esencji waniliowej
Przezroczysta polewa:
- woda spod mandarynek około 150 ml
- 1 łyżeczka żelatyny
Przygotowanie ciasta:
1. Mandarynki odcedzamy na sitku, a wodę zachowujemy.
2. Jajka ubijamy z cukrem na puszysta masę, następnie dodajemy jogurt i roztopione masło. Kolejno dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, sodę i esencję waniliową.
Mieszamy szpatułką.
3. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną i wysypaną bułką tartą. Na wierzchu układamy odsączone mandarynki.
Ciasto pieczemy w 180 stop przez około 40-50 minut.
Przygotowanie polewy:
4. Wodę spod mandarynek (jeśli brakuje Wam do tych 150 ml tej wody to można dolać przegotowanej wody i dosłodzić) zagrzewamy i rozpuszczamy w niej żelatynę.
Kiedy polewa zaczyna lekko tężeć polewamy nią wystudzone ciasto, a zwłaszcza owoce na nim i gotowe ciasto wstawiamy do lodówki aby jak najszybciej żelatyna zastygła.
Smacznego !!
6 comments
Muszę koniecznie wypróbować Twój przepis. Z jakiej firmy kupujesz mandarynki?
OdpowiedzUsuńPolecam :) Mandarynki w puszce kupuje z Aldiego, zadaje mi się że to ich firma ale nazwy nie pamiętam ;)
Usuńfajny pomysł- z mandarynkami jeszcze nie piekłam;)
OdpowiedzUsuńSuper ciacho 😊 już wyobrażam sobie jak pięknie pachnie mandarynkami ❤
OdpowiedzUsuńPodoba mi się to ciacho :) Mniam :)
OdpowiedzUsuńJak na królewskim stole ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.