Cwibak Świąteczny Bez Mleka, Tłuszczu I Proszku Do Pieczenia
Jest to oryginalny, przedwojenny przepis na to ciasto. Nie zawiera ono mleka, tłuszczu ani proszku do pieczenia, a wyrasta i naprawdę smakuje. Wielbiciele bakalii znajdą w nim, ich sporą ilość.
Takie ciasto można spokojnie wypróbować przed świętami i sprawdzić czy nam smakuje ponieważ ze znanymi nam keksami nie ma nic wspólnego i są to dwa odrębne i bardzo różne smaki.
Zapraszam do przepisu i jego wykonania krok po kroku:)
Składniki na 1 keksówkę 25 x 11 cm :
Takie ciasto można spokojnie wypróbować przed świętami i sprawdzić czy nam smakuje ponieważ ze znanymi nam keksami nie ma nic wspólnego i są to dwa odrębne i bardzo różne smaki.
Zapraszam do przepisu i jego wykonania krok po kroku:)
Składniki na 1 keksówkę 25 x 11 cm :
- 5 jajek
- tyle mąki ile ważą 4 jajka
- tyle cukru ile ważą 4 jajka
- po 30 g skórki pomarańczowej, cytrynowej, rodzynek, żurawiny.
- około 50 gram orzechów (laskowych, włoskich)
- oraz 2 łyżki posiekanych migdałów
- mąką do obtoczenia bakalii i obsypania foremki
Dodatkowo:
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka gorącej wody
- 1/2 szkl cukru pudru
1. Zaczynamy od zważenia 4 jajek. U mnie ważyły 219 g więc mąki i cukru tyle będę dodawać do ciasta.
2. Następnie oddzielamy żółtka od białek. Żółtka wbijamy do dużego naczynia (będzie nam potem łatwiej dodawać składniki i mieszać)
3. Dodajemy do żółtek tyle cukru ile ważyły cztery jajka, około 20 gr cukru zostawiamy do usztywnienia piany.
4. Ubijamy najpierw pianę i utrwalamy tą resztką cukru, teraz tymi samymi ubijakami miksujemy żółtka z cukrem, pod koniec wbijając całe jajko i dalej miksując.
5. Następnie do ubitych żółtek z jajkiem dodajemy przesianą mąkę i bakalie obtoczone w mące. Mieszamy całość (będzie dość gęste)
6. Na sam koniec dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie całość mieszamy. Następnie ciasto przekładamy do wysmarowanej i wysypanej np.mąką migdałową foremki keksowej.
13 comments
Wygląda idealnie! Też mam książkę "Kuchenny kredens" i bardzo ją lubię.
OdpowiedzUsuńPiękne ciasto i zapewne smaczne, mimo że bez mleka i tłuszczu :)
OdpowiedzUsuńSmaczne, chociaż nietypowe ;)
UsuńWygląda pięknie ale my jakoś nie koniecznie lubimy bakalie w ciastach. Tylko i wyłącznie w makowcu ujdą :P
OdpowiedzUsuńJa też nie za bardzo lubię ale tutaj zjadłam ze smakiem ;)
UsuńTaki świąteczny keks :D ale podobnie jak Pandki nie przepadam za bakaliami w cieście ;)
OdpowiedzUsuńTak, bardzo świąteczny :)
UsuńTo ciasto wygląda obłędnie i jak bez proszku do pieczenia to pięknie wyrosło :)
OdpowiedzUsuńDziękuje, na 100 % nie ma w sobie ani grama proszku do pieczenia :)
UsuńSuper przepis.
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńW końcu przepis dla mnie! Spróbuję jeszcze przed świętami :)
OdpowiedzUsuńDokładnie, lepiej wypróbować czy takie ciasto będzie nam smakować ;) :D
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.