Pieczone Gołąbki Z Kapusty Coolwarp
Z tego typu kapusty naprawdę łatwo jest przygotować gołąbki i to nie ważne czy sparzymy całą główkę czy osobno liście, praca idzie szybko i sprawnie, a przygotowanie gołąbków w piekarniku sprawia, że nabierają pysznego lekko przypieczonego smaku ;)
Składniki na około 12-14 gołąbków:
1. Ryz gotujemy krócej niż podano na opakowaniu ( u mnie 15 min ) następnie otwieramy woreczek i wysypujemy ryż aby ostygł.
2. Z kapusty odkrajamy koniec, a następnie obkrajemy głąb, nie wyrywamy go. Liście zdejmujemy trzymając za najgrubszy nerw lekko poruszając na boki i ciągnąc do siebie.
3. Zagotowujemy lekko osolona wodę w garnczku. Zanurzamy liście po kolei we wrzątku na około 1 -2 minuty, wyjmujemy i odstawiamy aby lekko przeschły i wystygły.
4. W tej samej wodzie sparzymy cebulkę tzn wrzucamy ją na około 20 sek. ( jeśli nie mamy problemów z żołądkiem możemy ten etap pominąć. ) Następnie cebulkę kroimy w kosteczkę i dusimy na oleju do miękkości.
5. Mięso wraz z ryżem przekładamy do miski, dodajemy uduszoną cebulkę, przyprawy i mieszamy wszystko dokładnie aż konsystencja będzie kleista.
6. Na każdy liść nakładamy po czubatej łyżce farszu i zawijamy liście w gołąbki pamiętając aby brzegi liścia zawijać do środka a koniec liścia był zawsze na spodzie. Układamy ciasno w naczyniu do zapiekania.
7. W garnku zagotowujemy wodę/bulion, dodajemy listki laurowe i kulki ziela angielskiego, koncentrat pomidorowy.
8. W szklance mieszamy śmietanę z mąką pszenną i gorącą wodą z bulionu. Wlewamy, zagotowujemy całość, doprawiamy do smaku. Jeśli jest dla nas za rzadki, mieszamy w odrobinie wody, mąkę ziemniaczaną i wlewamy ją do sosu, zagotowujemy i gotowe.
9. Zalewamy nasze gołąbki w formie tak aby sos przykrył ich prawie w całości.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stop i pieczemy przez około 90 minut.
gotowe gołąbki podajemy ze świeżym chlebkiem lub ziemniaczkami. Smacznego !
Składniki na około 12-14 gołąbków:
- 1 niewielka główka kapusty coolwarp (za moja zapłaciłam 2 zł)
- około 400 g mięsa mielonego ( u mnie wołowo-wieprzowe)
- 1 torebka ryżu
- 1/2 główki sporej cebuli
- sól, pieprz, papryka słodka
Na sos:
- 3-4 łyżki śmietanki słodkiej 30 %
- 3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1/2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 2 liście laurowe
- 4-5 kulek ziela angielskiego
- sól, pieprz, słodka papryka w proszku, suszone warzywko np. domowe
- około 800 ml wody lub bulionu
1. Ryz gotujemy krócej niż podano na opakowaniu ( u mnie 15 min ) następnie otwieramy woreczek i wysypujemy ryż aby ostygł.
2. Z kapusty odkrajamy koniec, a następnie obkrajemy głąb, nie wyrywamy go. Liście zdejmujemy trzymając za najgrubszy nerw lekko poruszając na boki i ciągnąc do siebie.
3. Zagotowujemy lekko osolona wodę w garnczku. Zanurzamy liście po kolei we wrzątku na około 1 -2 minuty, wyjmujemy i odstawiamy aby lekko przeschły i wystygły.
4. W tej samej wodzie sparzymy cebulkę tzn wrzucamy ją na około 20 sek. ( jeśli nie mamy problemów z żołądkiem możemy ten etap pominąć. ) Następnie cebulkę kroimy w kosteczkę i dusimy na oleju do miękkości.
5. Mięso wraz z ryżem przekładamy do miski, dodajemy uduszoną cebulkę, przyprawy i mieszamy wszystko dokładnie aż konsystencja będzie kleista.
6. Na każdy liść nakładamy po czubatej łyżce farszu i zawijamy liście w gołąbki pamiętając aby brzegi liścia zawijać do środka a koniec liścia był zawsze na spodzie. Układamy ciasno w naczyniu do zapiekania.
7. W garnku zagotowujemy wodę/bulion, dodajemy listki laurowe i kulki ziela angielskiego, koncentrat pomidorowy.
8. W szklance mieszamy śmietanę z mąką pszenną i gorącą wodą z bulionu. Wlewamy, zagotowujemy całość, doprawiamy do smaku. Jeśli jest dla nas za rzadki, mieszamy w odrobinie wody, mąkę ziemniaczaną i wlewamy ją do sosu, zagotowujemy i gotowe.
9. Zalewamy nasze gołąbki w formie tak aby sos przykrył ich prawie w całości.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stop i pieczemy przez około 90 minut.
gotowe gołąbki podajemy ze świeżym chlebkiem lub ziemniaczkami. Smacznego !
5 comments
Nie znam tej kapusty, a gołąbki wyglądają bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńAle mi narobiłaś apetytu :) Pyszności :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam gołąbki! To jedno z moich ulubionych dań :)
OdpowiedzUsuńdziś miałam tradycyjne gołąbki, chętnie takich spróbuję:)
OdpowiedzUsuńDziękuje za komentarze, kapusta super, będę częściej ją kupować :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.