Tarta Twix
Pyszna, domowa słodycz, która na długo zaspokoi chęć na słodkie ;)
Przepis na blaszkę 23 cm
Ciasto kruche:
4. Z mleka i proszku budyniowego gotujemy budyń, przykrywamy folią i odstawiamy aby przestygł.
5. Gdy cukier zamieni się już w karmel, dodajemy do niego budyń i całość dokładnie ze sobą mieszamy. Następnie wykładamy na wystudzony kruchy spód.
Polewa czekoladowa
6. Nad kąpielą wodną roztapiamy czekoladę wraz z masłem i tak przygotowaną polewę wylewamy na masę toffi. Całość dekorujemy batonikami toffi i chowamy do lodówki do schłodzenia. Smacznego !!!
Źródło inspiracji Tutaj
Przepis na blaszkę 23 cm
Ciasto kruche:
- 200 g mąki pszenna
- 1 żółtko
- 5 łyżek cukru
- 1 łyżka śmietana
- esencja waniliowa
Masa toffi:
- 1 budyń waniliowy z cukrem
- 350 ml mleka
- 200 g cukru
Polewa czekoladowa:
- 60 g masła
- 1 i 1/2 tabliczki czekolady mlecznej
- kilkanaście malusieńkich batoników Twix lub jeden duży pokrojony na mniejsze kawałki.
Ciasto kruche
1. Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto i chowamy do lodówki na pół godziny.
2. Następnie wykładamy ciasto do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką blaszki i pieczemy w 200-210 stop przez około 20-25 minut (grzanie góra-dół)
Upieczony spód, studzimy.
Masa toffi
3. Cukier wysypujemy na patelni i powoli pozwalamy mu się karmelizować, nie mieszając go tylko potrząsając patelnią.
4. Z mleka i proszku budyniowego gotujemy budyń, przykrywamy folią i odstawiamy aby przestygł.
5. Gdy cukier zamieni się już w karmel, dodajemy do niego budyń i całość dokładnie ze sobą mieszamy. Następnie wykładamy na wystudzony kruchy spód.
Polewa czekoladowa
6. Nad kąpielą wodną roztapiamy czekoladę wraz z masłem i tak przygotowaną polewę wylewamy na masę toffi. Całość dekorujemy batonikami toffi i chowamy do lodówki do schłodzenia. Smacznego !!!
Źródło inspiracji Tutaj
9 comments
Tarty bardzo lubię :) Pysznie wygląda i na pewno smakuje genialnie :)
OdpowiedzUsuńPychotka było :)
Usuńależ musi byc pyszna!!!
OdpowiedzUsuńTak ! :D
Usuńuwielbiamy twixy a tarta wygląda mega:)
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie :)
OdpowiedzUsuńWspaniały deser :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam tarty w różnych postaciach - i na słodko i na słono. Jestem więc pewny, że ta tarta również przypadłaby mi do gustu! Czy często ją przygotowujesz? Czy jadasz również inne tarty (smaczna jest tarta z dodatkiem masy kajmakowej)?
OdpowiedzUsuńNa pewno by posmakowała, a tarty nie dość często przygotowuje, latem więcej, a tarta z masą kajmakową to milion kalorii ale warto, zapewniam ;)
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.