To ciacho, chociaż tak proste w przygotowaniu i z wyglądu nie zachwyca jest wspaniałym doznaniem dla kubków smakowych. Nazwała bym je wręcz taką przepyszną trufelką czekoladową. Bo chociaż wygląda jak zakalec to tak naprawdę jest przepyszną masą czekoladową, wilgotną, lekko gorzką z nutami owocowymi (jeśli czekolada miała jakieś owocowe dodatki ;)
Polecam każdemu wielbicielowi czekolady to ciacho :)
Składniki na blaszkę o boku 23 cm
Ciasto:
Polewa:
Polecam każdemu wielbicielowi czekolady to ciacho :)
Składniki na blaszkę o boku 23 cm
Ciasto:
- 100 g czekolady gorzkiej ( może być z dodatkami, np. skórką pomarańczową )
- 100 g masła
- 2 jajka kl. L
- 120 g cukru
- 220 g startej cukinii bez skórki
- 70 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 40 g kakao
Polewa:
- około 25 g masła
- 4-5 łyżeczek cukru
- 3 łyżeczki kakao
- 1 łyżka zimnego mleka
- wiórki kokosowe
1. Czekoladę wraz z masłem umieszczamy w miseczce nad kąpielą wodną. Następnie czekoladę odstawiamy do przestygnięcia.
2. Cukinie ścieramy na średnich oczkach tarki i odstawiamy aby puściła sok.
3. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, następnie dalej ubijając dolewamy roztopioną czekoladę.
4. Teraz dodajemy odciśniętą z soku startą cukinię oraz mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia i całość mieszamy do połączenia się składników.
5. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto wyrównując jego wierzch.
Pieczemy w 180 stop. przez około 20-25 minut. Wierzch ciasta musi być upieczony.
6. Kiedy brownie już wystygnie przygotowujemy polewę czekoladową.
W garnuszku umieszczamy wszystkie składniki na polewę czekoladową. Zagotowujemy i gotujemy do lekkiego zgęstnienia. Następnie polewamy ciasto i obsypujemy kokosem. Smacznego !!!
Źródło Tutaj
6. Kiedy brownie już wystygnie przygotowujemy polewę czekoladową.
W garnuszku umieszczamy wszystkie składniki na polewę czekoladową. Zagotowujemy i gotujemy do lekkiego zgęstnienia. Następnie polewamy ciasto i obsypujemy kokosem. Smacznego !!!
Źródło Tutaj
10 comments
rewelacyjnie wygląda!!
OdpowiedzUsuńDziękuje :*
UsuńLubię ciasta z cukinią :) Twoje brownie wygląda rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuńCieszę się i dziękuje :*
UsuńUwielbiam takie ciasta :) Cudnie wygląda :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :*
Usuńwygląda tak, ze mnie jako czekocholika ślinka cieknie;)
OdpowiedzUsuńOj musi pocieknąć bo jest naprawdę mega dobre ;)
UsuńWidać, że mocno czekoladowe :)
OdpowiedzUsuńTo prawda, nie da się ukryć :D
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.