Kruche Ciasto Z Jagodami I Śmietanowo-Budyniową Warstwą
Ciasto wychodzi bardzo kruche, intensywnie jagodowe i z pysznym słodkim nadzieniem z kwaśnej śmietany której kończyła się ważność, a marnować jedzenia nie lubię więc idealnie wstrzeliła się w to ciasto :)
Zapraszam :)
Składniki na blaszkę 23 x 23 cm
Kruche ciasto:
Zapraszam :)
Składniki na blaszkę 23 x 23 cm
Kruche ciasto:
- 2 szkl mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 żółtka z jajek kl. L
- 130 g masła
- 1/2 łyżki kwaśnej śmietany 12 lub 18 %
- 1/2 szkl cukru
Nadzienie:
- 200 ml gęstej śmietany 18 %
- 1/2 opakowania budyniu waniliowego w proszku bez cukru (opakowanie 40 g)
- 60 g cukru
- 2 białka kl. L
- szczypta soli
Dodatkowo:
- około 400 ml jagód
- cukier puder
Kruche ciasto
1. Z podanych składników zagniatamy ciasto i chowamy do lodówki na około 30m - 1h .
2. Po tym czasie ciasto dzielimy na 1/2 i wykładamy je blaszki albo najpierw smarujemy blaszkę masłem i wysypujemy bułką tartą i wtedy wykładamy ciasto albo wykładamy papierem do pieczenia i dopiero wkładamy ciasto.
Nadzienie
3. Białka ubijamy ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodajemy cukier i dalej miksujemy. Następnie dodajemy proszek budyniowy i śmietanę. Mieszamy delikatnie całość i wykładamy na na spód kruchego ciasta.
Na masę następnie wykładamy jagody i przykrywamy całość drugą częścią kruchego ciasta, nakłuwamy z wierzch widelcem.
Ciasto pieczemy w 180 stop. przez około 45-50 minut.
Po upieczeniu i lekkim wystudzeniu obsypujemy je cukrem pudrem. Smacznego !
2. Po tym czasie ciasto dzielimy na 1/2 i wykładamy je blaszki albo najpierw smarujemy blaszkę masłem i wysypujemy bułką tartą i wtedy wykładamy ciasto albo wykładamy papierem do pieczenia i dopiero wkładamy ciasto.
Nadzienie
3. Białka ubijamy ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodajemy cukier i dalej miksujemy. Następnie dodajemy proszek budyniowy i śmietanę. Mieszamy delikatnie całość i wykładamy na na spód kruchego ciasta.
Na masę następnie wykładamy jagody i przykrywamy całość drugą częścią kruchego ciasta, nakłuwamy z wierzch widelcem.
Ciasto pieczemy w 180 stop. przez około 45-50 minut.
Po upieczeniu i lekkim wystudzeniu obsypujemy je cukrem pudrem. Smacznego !
16 comments
Bardzo lubię takie ciasta z owocami
OdpowiedzUsuńCieszę się :-)
UsuńUwielbiam takie ciasta :)
OdpowiedzUsuńSuper bo są naprawdę pyszne :-)
UsuńCiasto wygląda bardzo apetycznie, wypieki z jagodami uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńBardzo smaczne było, szkoda tylko że tak szybko jagody się kończą ;)
UsuńJa też nie marnuję jedzenia,rewelacyjne ciacho🙂
OdpowiedzUsuńCiesze się i dziękuje :*
UsuńŚwietne ciasto :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :D
UsuńMmm... musi być pyszne! <3
OdpowiedzUsuńZgadza się, było bardzo pyszne :D
UsuńCudne zdjęcia i świetny przepis:)
OdpowiedzUsuńDziękuje ślicznie :*
Usuńah wszędzie te jagody!!! musimy wreszcie się w nie zaopatrzyć i wyczarować takie cudne ciacho :)
OdpowiedzUsuńDziewczyny śpieszcie się bo u mnie już prawie ich nie ma :)
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.