Drożdżowe wypieki Jagody

Jagodzianki

00:02:00Iwona T.

Czy ktoś się oprze taki pysznym, nadzianym bułeczką ? Chyba nie ;)

















Składniki na około 9 jagodzianek


Na zaczyn:


  • 25 g drożdży
  • 125 ml ciepłego mleka
  • 1 łyżeczka cukru
Na ciasto:
  • 300 g mąki
  • 1 całe jajko kl. M
  • 3 łyżki cukru 
  • około 50 g masła roztopionego
  • parę kropel esencji waniliowej
  • szczypta soli
Nadzienie:
  • 150 g jagód
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 łyżki bułki tartej lub 3/4 łyżki skrobi ziemniaczanej
Kruszonka (możemy pominąć)

  • 4 łyżki cukru
  • 6 łyżek mąki
  • 60-70 g masła
  • odrobina jajka do posmarowania drożdżówek po wierzchu
Lukier:
  • 2 łyżki gorącej wody
  • około 3/4 szkl cukru pudru


1. Drożdże rozkruszamy w ciepłym mleku, dodajemy cukier, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
2. W misce szykujemy mąkę z cukrem, całym jajkiem oraz szczypta soli.
Kiedy zaczyn jest gotowy dodajemy go do miski z mąką i zaczynamy wyrabiać ciasto.
Pod czas wyrabiania dodajemy masło ( ciasto ma być mięciutkie i delikatnie się lepić )
Następnie wyrobione ciasto, formujemy w kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podrośnięcia na około 1 h.
3. Wyrośnięte ciasto zagniatamy jeszcze raz i dzielimy wagowo na 9 kulek. Każda ma ważyć około 70 g.

4. Jagody mieszamy z cukrem i bułką tartą bądź skrobią ziemniaczaną.
Każdą kulkę rozpłaszczamy w dłoni bądź wałkujemy na nieduży placuszek o średnicy około 10-12 cm.


Na taki placuszek nakładamy po łyżce jagód, szczelnie zalepiamy formując owalny kształt a następnie odkładamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczka i odstawiamy do podrośnięcia na około 20 minut.




W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
5. Wyrośnięte jagodzianki smarujemy jajkiem i obsypujemy kruszonką (smarowanie i kruszonkę możemy pominąć ). Pieczemy je w 180 stopniach przez około 20-25 minut do.

 Po upieczeniu jagodzianki wykładamy na kratkę aby przestygły, a następnie je lukrujemy. Smacznego !!!




You Might Also Like

13 komentarze

  1. Uwielbiam... Twoje wygladaja obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. cały rok czekam na lato, żeby skosztować wyśmienitych jagodzianek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak, w lato jest dopiero prawdziwy ich smak :-)

      Usuń
  3. Jeszcze nie jadłam w tym roku jagodzianek, bo jestem na diecie.
    Ale bym schrupala jedną .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj szkoda, są tak pyszne że nie można przejść obojętnie ;)

      Usuń
  4. Uwielbiam jagodzianki :) Smaka mi narobiłaś :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ups...to znak że trzeba to nadrobić ;) :D

      Usuń
  5. To ja poproszę jedną, bo jeszcze w tym sezonie nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, już pakuje i posyłam :)

      Usuń
  6. Oj takie jagodzianki bym zjadla nawet 2 pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak nawet trzy, takie dobre były że ciężko się było powstrzymać :)

      Usuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

Formularz kontaktowy