Jagodzianki
Czy ktoś się oprze taki pysznym, nadzianym bułeczką ? Chyba nie ;)
Składniki na około 9 jagodzianek
Na zaczyn:
Składniki na około 9 jagodzianek
Na zaczyn:
- 25 g drożdży
- 125 ml ciepłego mleka
- 1 łyżeczka cukru
Na ciasto:
- 300 g mąki
- 1 całe jajko kl. M
- 3 łyżki cukru
- około 50 g masła roztopionego
- parę kropel esencji waniliowej
- szczypta soli
Nadzienie:
- 150 g jagód
- 2 łyżki cukru
- 1/2 łyżki bułki tartej lub 3/4 łyżki skrobi ziemniaczanej
Kruszonka (możemy pominąć)
- 4 łyżki cukru
- 6 łyżek mąki
- 60-70 g masła
- odrobina jajka do posmarowania drożdżówek po wierzchu
Lukier:
- 2 łyżki gorącej wody
- około 3/4 szkl cukru pudru
1. Drożdże rozkruszamy w ciepłym mleku, dodajemy cukier, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
2. W misce szykujemy mąkę z cukrem, całym jajkiem oraz szczypta soli.
Kiedy zaczyn jest gotowy dodajemy go do miski z mąką i zaczynamy wyrabiać ciasto.
Pod czas wyrabiania dodajemy masło ( ciasto ma być mięciutkie i delikatnie się lepić )
Następnie wyrobione ciasto, formujemy w kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podrośnięcia na około 1 h.
3. Wyrośnięte ciasto zagniatamy jeszcze raz i dzielimy wagowo na 9 kulek. Każda ma ważyć około 70 g.
4. Jagody mieszamy z cukrem i bułką tartą bądź skrobią ziemniaczaną.
Każdą kulkę rozpłaszczamy w dłoni bądź wałkujemy na nieduży placuszek o średnicy około 10-12 cm.
Na taki placuszek nakładamy po łyżce jagód, szczelnie zalepiamy formując owalny kształt a następnie odkładamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczka i odstawiamy do podrośnięcia na około 20 minut.
W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
5. Wyrośnięte jagodzianki smarujemy jajkiem i obsypujemy kruszonką (smarowanie i kruszonkę możemy pominąć ). Pieczemy je w 180 stopniach przez około 20-25 minut do.
Po upieczeniu jagodzianki wykładamy na kratkę aby przestygły, a następnie je lukrujemy. Smacznego !!!
3. Wyrośnięte ciasto zagniatamy jeszcze raz i dzielimy wagowo na 9 kulek. Każda ma ważyć około 70 g.
4. Jagody mieszamy z cukrem i bułką tartą bądź skrobią ziemniaczaną.
Każdą kulkę rozpłaszczamy w dłoni bądź wałkujemy na nieduży placuszek o średnicy około 10-12 cm.
Na taki placuszek nakładamy po łyżce jagód, szczelnie zalepiamy formując owalny kształt a następnie odkładamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczka i odstawiamy do podrośnięcia na około 20 minut.
W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
5. Wyrośnięte jagodzianki smarujemy jajkiem i obsypujemy kruszonką (smarowanie i kruszonkę możemy pominąć ). Pieczemy je w 180 stopniach przez około 20-25 minut do.
Po upieczeniu jagodzianki wykładamy na kratkę aby przestygły, a następnie je lukrujemy. Smacznego !!!
13 comments
Uwielbiam... Twoje wygladaja obłędnie :)
OdpowiedzUsuńDziękuje, są pyszne :D
Usuńcały rok czekam na lato, żeby skosztować wyśmienitych jagodzianek :)
OdpowiedzUsuńO tak, w lato jest dopiero prawdziwy ich smak :-)
UsuńJeszcze nie jadłam w tym roku jagodzianek, bo jestem na diecie.
OdpowiedzUsuńAle bym schrupala jedną .
Oj szkoda, są tak pyszne że nie można przejść obojętnie ;)
UsuńUwielbiam jagodzianki :) Smaka mi narobiłaś :)
OdpowiedzUsuńUps...to znak że trzeba to nadrobić ;) :D
UsuńTo ja poproszę jedną, bo jeszcze w tym sezonie nie robiłam :)
OdpowiedzUsuńOczywiście, już pakuje i posyłam :)
UsuńOj takie jagodzianki bym zjadla nawet 2 pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńOj tak nawet trzy, takie dobre były że ciężko się było powstrzymać :)
UsuńO, mniam! Jakie ładne i pyszyste :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.