Tort Pomarańczowo Grejpfrutowy
Tort przygotowałam specjalnie dla męża na jego urodziny ;) :)
Ps. zdjęcia to kompletny misz-masz aparatów oraz godzin o której były robione. Najpierw porobiłam zestaw cyfrówką, a za godzinę robiłam lustrzanką :D Takie rzeczy tylko u mnie :p
Składniki na tortownicę 18 cm:
Na biszkopt:
3. Do ubitych białek dodajemy powoli po jednym żółtko i miksujemy na najwolniejszych obrotach. Kiedy wszystkie żółtka zużyjemy, odkładamy mikser.
4. Teraz porcjami dodajemy przesiane mąki oraz olej i delikatnie całość mieszamy.
5. Wykładamy do tortownicy i pieczemy przez 25-30 min w 180 stop.
6. Kiedy biszkopt wyda nam się gotowy ( możemy spr patyczkiem czy jest suchy) wyjmujemy go z piekarnika i natychmiast z 50 cm upuszczamy na podłogę ! Następnie biszkopt z powrotem wkładamy do piekarnika aby w nim ostygł przy uchylonych drzwiczkach. Kiedy ostygnie obkrajmy brzegi nożem i wyjmujemy nasz biszkopt.
Krem
Składniki powinny mieć temp. pokojową
7. w odrobinie gorącej wody rozpuszczamy żelatynę.
8. Pomarańczę i grejpfruta filetujemy osobno (soki z filetowania, nie wylewamy, zlewamy je do osobnych miseczek ) Większą część kroimy na drobną kosteczkę, resztę (3-4 cząstki) zostawiamy do dekoracji.
9. Śmietankę ubijamy, pod koniec ubijania dodajemy mascarpone, twaróg oraz cukier. Na koniec wlewamy żelatynę. Mieszamy bądź krótko miksujemy do połączenia składników.
Krem dzielimy na dwie nie równe części części.
Do większej dajemy cząstki pomarańczy i sok z niej.
Do drugiej cząstki grejpfruta i sok.
Przełożenie i dekoracja
10. Biszkopt kroimy na trzy blaty.
11. Dolny blat smarujemy 1/3 kremu pomarańczowego. Nakładamy drugi blat, rozsmarowujemy krem grejpfrutowy. Przykrywamy trzecim blatem i całość smarujemy pozostałym kremem pomarańczowym.
12. Czekoladę ścieramy na wiórki, obsypujemy nimi boki tortu oraz małą część góry.
Na wierzchu układamy wióry czekoladowe lub listki czekoladowe i pozostałe cząstki owoców.
Tort przed podaniem schładzamy w lodówce.
Ps. zdjęcia to kompletny misz-masz aparatów oraz godzin o której były robione. Najpierw porobiłam zestaw cyfrówką, a za godzinę robiłam lustrzanką :D Takie rzeczy tylko u mnie :p
Składniki na tortownicę 18 cm:
Na biszkopt:
- 4 jajka
- 1/2 szkl mąki
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki kako
- 1/2 szkl cukru
- 2 łyżki oliwy/oleju
Krem:
- 150 g mascarpone
- 100 g twarogu półtłustego
- 6-7 łyżek cukru pudru
- 100 ml śmietanki 30-36 %
- 2 czubate łyżeczki żelatyny
- 1 duży czerwony grejpfrut
- 1 duża soczysta pomarańcza
Do dekoracji:
- 50 g czekolady deserowej
- 3-4 "filety" z pomarańczy i grejpfruta
1. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boków nie smarujemy. Nagrzewamy piekarnik do 180 stop.
2. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno, utrwalamy cukrem. Obie mąki wraz z kakao mieszamy w osobnym naczyniu.3. Do ubitych białek dodajemy powoli po jednym żółtko i miksujemy na najwolniejszych obrotach. Kiedy wszystkie żółtka zużyjemy, odkładamy mikser.
4. Teraz porcjami dodajemy przesiane mąki oraz olej i delikatnie całość mieszamy.
5. Wykładamy do tortownicy i pieczemy przez 25-30 min w 180 stop.
6. Kiedy biszkopt wyda nam się gotowy ( możemy spr patyczkiem czy jest suchy) wyjmujemy go z piekarnika i natychmiast z 50 cm upuszczamy na podłogę ! Następnie biszkopt z powrotem wkładamy do piekarnika aby w nim ostygł przy uchylonych drzwiczkach. Kiedy ostygnie obkrajmy brzegi nożem i wyjmujemy nasz biszkopt.
Krem
Składniki powinny mieć temp. pokojową
7. w odrobinie gorącej wody rozpuszczamy żelatynę.
8. Pomarańczę i grejpfruta filetujemy osobno (soki z filetowania, nie wylewamy, zlewamy je do osobnych miseczek ) Większą część kroimy na drobną kosteczkę, resztę (3-4 cząstki) zostawiamy do dekoracji.
9. Śmietankę ubijamy, pod koniec ubijania dodajemy mascarpone, twaróg oraz cukier. Na koniec wlewamy żelatynę. Mieszamy bądź krótko miksujemy do połączenia składników.
Krem dzielimy na dwie nie równe części części.
Do większej dajemy cząstki pomarańczy i sok z niej.
Do drugiej cząstki grejpfruta i sok.
Przełożenie i dekoracja
10. Biszkopt kroimy na trzy blaty.
11. Dolny blat smarujemy 1/3 kremu pomarańczowego. Nakładamy drugi blat, rozsmarowujemy krem grejpfrutowy. Przykrywamy trzecim blatem i całość smarujemy pozostałym kremem pomarańczowym.
12. Czekoladę ścieramy na wiórki, obsypujemy nimi boki tortu oraz małą część góry.
Na wierzchu układamy wióry czekoladowe lub listki czekoladowe i pozostałe cząstki owoców.
Tort przed podaniem schładzamy w lodówce.
27 comments
Wspaniale wygląda! :) Mąż musiał być naprawdę zadowolony :) A jak zdjęcie jest robione lustrzanką to od razu widać różnicę. Super! :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :D Mężowe już się dopytywało kiedy znów mu taki upiekę bo mu tak bardzo smakował :D Z lustrzanką to moje pierwsze podrygi, dopiero się jej uczę ;)
UsuńAle bym zjadła kawałeczek, wygląda przepysznie:)
OdpowiedzUsuńDziękuje i z miłą chęcią częstuje :)
UsuńThis cake looks so yummy! Nice pictures!
OdpowiedzUsuńThank you :* :D
UsuńFantastyczny torcik, wygląda bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńDziękuje ślicznie :D
UsuńHmm this looks so tatsy,
OdpowiedzUsuńdefinetly have to try it :D
take a look at my BLOG and also INSTAGRAM
Thank you :D
UsuńPiękny torcik. Jestem nim zachwycona :) U mnie też się różne rzeczy dzieją podczas robienia zdjęć, zwłaszcza, że robię je na dworze i wszyscy mają ze mnie niezły ubaw jak latam z jedzeniem i szukam odpowiedniego światła :)
OdpowiedzUsuńSto lat dla męża :)
Dziękuje :D i w imieniu męża dziękuje :*
Usuńjaki elegancki! :) i na pewno pyszny :)
OdpowiedzUsuńDziękuje, był bardzo dobry :)
UsuńIwonko cudowny :-) no i z pewnością pyszny :-)
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńbardzo lubię takie ciacha a czytając produkty i sam proces powstawania dostałam ślinotoku;)
Tortu z grejpfrutem jeszcze nie jadłyśmy ani nie robiłyśmy :D Ciekawe :)
OdpowiedzUsuńFenomenalnie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńTort z grejpfrutem? Nigdy nie wpadłabym na coś takiego. Brzmi przepysznie :)
OdpowiedzUsuńCudowny.Wpraszam się na kawałek. Wszystkiego co najlepsze dla męża.
OdpowiedzUsuńWygląda niezwykle oryginalnie :-)
OdpowiedzUsuńWspaniale sie prezentuje, na pewno jest przepyszny
UsuńPyszny musiał być, wygląda jak z cukierni :)
OdpowiedzUsuńDziękuje ślicznie, był pyszny :D
UsuńWspaniały tort
OdpowiedzUsuńDziękuje :-)
UsuńPiękny torcik :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.