Tort Pomarańczowo Grejpfrutowy

by - 2/16/2018 12:01:00 AM

Tort przygotowałam specjalnie dla męża na jego urodziny ;) :)

Ps. zdjęcia to kompletny misz-masz aparatów oraz godzin o której były robione. Najpierw porobiłam zestaw cyfrówką, a za godzinę robiłam lustrzanką :D Takie rzeczy tylko u mnie :p
















Składniki na tortownicę 18 cm:

Na biszkopt:


  • 4 jajka
  • 1/2 szkl mąki
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kako
  • 1/2 szkl cukru
  • 2 łyżki oliwy/oleju
Krem:
  • 150 g mascarpone
  • 100 g twarogu półtłustego
  • 6-7 łyżek cukru pudru
  • 100 ml śmietanki 30-36 %
  • 2 czubate łyżeczki żelatyny
  • 1 duży czerwony grejpfrut
  • 1 duża soczysta pomarańcza
Do dekoracji:
  • 50 g czekolady deserowej
  • 3-4 "filety" z pomarańczy i grejpfruta
Biszkopt
1. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boków nie smarujemy. Nagrzewamy piekarnik do 180 stop.
2. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno, utrwalamy cukrem. Obie mąki wraz z  kakao mieszamy w osobnym naczyniu.
3. Do ubitych białek dodajemy powoli po jednym żółtko i miksujemy na najwolniejszych obrotach. Kiedy wszystkie żółtka zużyjemy, odkładamy mikser.
4. Teraz porcjami dodajemy przesiane mąki oraz olej i delikatnie całość mieszamy.
5. Wykładamy do tortownicy i pieczemy przez 25-30 min w 180 stop.
6. Kiedy biszkopt wyda nam się gotowy ( możemy spr patyczkiem czy jest suchy) wyjmujemy go z piekarnika i natychmiast z 50 cm upuszczamy na podłogę !  Następnie biszkopt z powrotem wkładamy do piekarnika aby w nim ostygł przy uchylonych drzwiczkach. Kiedy ostygnie obkrajmy brzegi nożem i wyjmujemy nasz biszkopt.

Krem

Składniki powinny mieć temp. pokojową

7. w odrobinie gorącej wody rozpuszczamy żelatynę.
8. Pomarańczę i grejpfruta filetujemy osobno (soki z filetowania, nie wylewamy, zlewamy je do osobnych miseczek ) Większą część kroimy na drobną kosteczkę, resztę (3-4 cząstki) zostawiamy do dekoracji.
9. Śmietankę ubijamy, pod koniec ubijania dodajemy mascarpone, twaróg oraz cukier. Na koniec wlewamy żelatynę. Mieszamy bądź krótko miksujemy do połączenia składników.
Krem dzielimy na dwie nie równe części części.
Do większej dajemy cząstki pomarańczy i sok z niej.
Do drugiej cząstki grejpfruta i sok.

Przełożenie  i dekoracja
10. Biszkopt kroimy na trzy blaty.
11. Dolny blat smarujemy 1/3 kremu pomarańczowego. Nakładamy drugi blat, rozsmarowujemy krem grejpfrutowy. Przykrywamy trzecim blatem i całość smarujemy pozostałym kremem pomarańczowym.
12. Czekoladę ścieramy na wiórki, obsypujemy nimi boki tortu oraz małą część góry.
Na wierzchu układamy wióry czekoladowe lub listki czekoladowe i pozostałe cząstki owoców.
Tort przed podaniem schładzamy w lodówce.





Podobne Posty

27 comments

  1. Wspaniale wygląda! :) Mąż musiał być naprawdę zadowolony :) A jak zdjęcie jest robione lustrzanką to od razu widać różnicę. Super! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje :D Mężowe już się dopytywało kiedy znów mu taki upiekę bo mu tak bardzo smakował :D Z lustrzanką to moje pierwsze podrygi, dopiero się jej uczę ;)

      Usuń
  2. Ale bym zjadła kawałeczek, wygląda przepysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. This cake looks so yummy! Nice pictures!

    OdpowiedzUsuń
  4. Fantastyczny torcik, wygląda bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Hmm this looks so tatsy,
    definetly have to try it :D

    take a look at my BLOG and also INSTAGRAM

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękny torcik. Jestem nim zachwycona :) U mnie też się różne rzeczy dzieją podczas robienia zdjęć, zwłaszcza, że robię je na dworze i wszyscy mają ze mnie niezły ubaw jak latam z jedzeniem i szukam odpowiedniego światła :)
    Sto lat dla męża :)

    OdpowiedzUsuń
  7. jaki elegancki! :) i na pewno pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Iwonko cudowny :-) no i z pewnością pyszny :-)

    OdpowiedzUsuń

  9. bardzo lubię takie ciacha a czytając produkty i sam proces powstawania dostałam ślinotoku;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Tortu z grejpfrutem jeszcze nie jadłyśmy ani nie robiłyśmy :D Ciekawe :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Tort z grejpfrutem? Nigdy nie wpadłabym na coś takiego. Brzmi przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Cudowny.Wpraszam się na kawałek. Wszystkiego co najlepsze dla męża.

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda niezwykle oryginalnie :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Pyszny musiał być, wygląda jak z cukierni :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

ad sen

streetcom

Przepisy kulinarne

FlyB - Kulinaria

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

rondel

Baza przepisów kulinarnych

Lista Blogów Kulinarnych