Faworki Na Cydrze
Chrupkie, smakowite i nawet niezbyt tłuste faworki mi wyszły z tego cydru ;)
Składniki na 2 nieczubate talerze faworków:
Składniki na 2 nieczubate talerze faworków:
- 200 g mąki pszennej + 20 g do podsypywania
- 3 żółtka
- 100 ml cydru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 3 łyżki spirytusu/wódki
- olej do smażenia około 3/4 litra
2. Następnie intensywnie obkładamy ciasto wałkiem ;) uderzamy wałkiem i co jakiś czas składamy je na pół. Całość bicia ciasta trochę trwa ale im więcej je napowietrzymy tym kruchsze będą faworki.
3. Następnie takie napowietrzone ciasto chowamy do lodówki na około 1 h.
4. Po tym czasie dzielimy sobie je na trzy części i wałkujemy na bardzo cienki placek, następnie wykrawamy radełkiem pasy, a z pasów wydzielamy prostokąty. Każdy prostokącik nacinamy na środku i przekładamy jeden jego bok przez środek faworka, lekko pociągając go aby uformował się ładny kształt.
6 comments
Mniam jakie pyszności Iwonko 😃
OdpowiedzUsuńDziękuje Marzenko :D
UsuńWyglądają pysznie :) Ostatni raz jadłam chyba kilka lat temu, jak jeszcze mama robiła ;)
OdpowiedzUsuńpolecam sobie zrobić, są pyszne :)
UsuńCiekawa propozycja :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :D
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.