sobota, 30 grudnia 2017

Ziemniaczane Ciasteczka Jak Krakersy

Ciastka te wspaniale smakują z  rożnymi dipami lub pastami, ale możemy chrupać je także same :) W przekroju (po ugryzieniu) rozwarstwiają się jak ciasto francuskie, a w smaku przypominają nam sklepowe krakersy :)











Składniki:

  • 150 g ziemniaków nie ugotowanych
  • 150 g mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 1 żółtko
  • 1-2 łyżki kwaśnej śmietany 12-18%
  • 2-3 szczypty soli
1. Ziemniaki gotujemy w mundurkach, następnie przeciskamy przez praskę lub tłuczemy tłuczkiem do ziemniaków i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Możemy także użyć ziemniaków wczorajszych tylko odnowa musimy je przegnieść aby nie było w nich grudek.
2. Do zimnych ziemniaków dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto które chowamy następnie do lodówki na około 1-2 godz.
3. Po tym czasie wyjmujemy ciasto, wałkujemy i wykrawamy małe kwadraty lub romby. Układamy je na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem.
Ciastka pieczemy w 180-190 stop. przez około 15-20 minut do ze złocenia. Ja lubię mocniej przypieczone, dlatego u mnie kolor złoty jest dość ciemny ;)




Przepis pochodzi z Tej książki.

9 komentarzy:

  1. tego przepisu nie znałam a lubię takie z wykorzystaniem ziemniaków szczególnie tych obiadowych:) zapisuje do wypróbowania:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ świetny pomysł, muszę wypróbować

    OdpowiedzUsuń
  3. wspaniały przepis :) nie znałam tych ciastek :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Faktycznie wyglądają w środku jak francuskie :D

    OdpowiedzUsuń
  5. świetne :) zapisałam przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziękuje za miłe komentarze, ciasteczka naprawdę super smakują i polecam wypróbować ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.