poniedziałek, 11 grudnia 2017

Roladki Schabowe Z Kindziukiem, Mozzarellą, Zawijane W Boczku Z Piekarnika

Roladki wyszły przepyszne, naprawdę bardzo nam smakowały. Kindziuk jako nadzienie sprawdził się doskonale, ta wyrazista suszona wędlina, bardzo aromatyczna, jest doskonała nie tylko na kanapki, ale też jako nadzienie do mięs, pierogów czy past kanapkowych.
Jako że roladki były pieczone w piekarniku, potrzebowały jakiejś ochrony aby nie ususzyły się na "wiór" wiec obłożyłam je boczkiem który idealnie się wytopił i utworzył chrupiącą skorupkę.
Polecam wam takie rolady np. na święta czy po prostu na niedzielny obiad  :)













Składniki na 4 osoby:

  • 4 spore plastry schabu
  • 1/2 cebuli pokrojonej w piórka i zeszklonej
  • około 8 plasterków "Kindziuka" użyłam Dudy
  • 8 małych kuleczek mozzarelli 
  • musztarda
  • sól, pieprz do smaku
  • wykałaczki
  • plastry boczku np. od Dudy "Boczek Po Staremu"
1. Plastry schabu rozbijamy cienko. Obsypujemy solą i pierzem. Smarujemy musztardą, układamy po dwa plastry kindziuka, dwie kulki mozzarelli i po odrobinie zeszklonej cebuli.
Następnie zawijamy całość i obkładamy boczkiem i spinamy wykałaczkami.
2. Gotowe roladki obsmażamy na patelni, następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego, podlewamy odrobina wody i pieczemy w 190 stop. przez 1 h do 1 i 1/2 godz pod przykryciem. Wszystko zależeć będzie od mięsa. 
W połowie pieczenia przekręcamy rolady na druga stronę, a na 20 minut przed końcem pieczenia odkrywamy naczynie i pozwalamy się im dopiec.
Ps. wraz z roladkami możemy upiec warzywa i podać je. Smacznego !!!





3 komentarze:

  1. Bardzo apetyczne roladki :) Lubię taki i chętnie zrobię Twoją wersję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje :) Polecam serdecznie taką przesmaczną ilość kalorii ;) :D

      Usuń
  2. Roladki wyglądają bardzo smacznie! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.