środa, 13 września 2017

Piersi Z Kurczaka Duszone W Sosie Śmietanowo Kurkowym

Propozycja na pyszny, jesienny obiad :)











Składniki na 2 osoby:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • około 200 g kurek
  • 1/2 główki cebuli
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1/2 szkl śmietany 30 %
  • 1/2 łyżki mąki pszennej
  • domowe warzywko lub vegeta
  • sól, pieprz, przyprawa do kurczaka
  • natka pietruszki
  • mąka do obtoczenia filetów
  • olej do smażenia
1. Filety z kurczaka myjemy, pozbawiamy ewentualnych błonek, żyłek. Nacieramy solą, pieprzem oraz przyprawą do kurczaka następnie obtaczamy w mące i przesmażamy na oleju, tak aby w większości straciły surowość. 
2. Następnie wkrawamy cebulkę i przesmażamy ją. Na końcu dodajemy oczyszczone kurki, pieprzymy je, przeciskamy ząbek czosnku (jeden albo dwa) i przesmażamy. Całość podlewamy około 1/2 szkl wody, dodajemy warzywko i dusimy całość pod przykryciem przez około 1 h, co jakiś czas zaglądając i dolewając wody.
3. Pod koniec, dodajemy śmietankę wymieszaną z mąką (wcześniej oczywiście ją hartujemy czyli, dolewamy trochę gorącego płynu z patelni, mieszamy i wlewamy) Sprawdzamy smak, ewentualnie solimy jeszcze i pieprzymy i gotujemy do zgęstnienia sosu.
Gotowy sos podajemy z ziemniaczkami, ryżem lub kopytkami <-- klik. Smacznego !!!

10 komentarzy:

  1. To jest coś dla mnie :) Pyszne danie na obiadek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam sosy grzybowo-śmietanowe. Cieszę się, że jest już sezon na grzyby :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja dopiero poznaje ich smaki i stwierdzam, że są przepyszne :)

      Usuń
  3. Taki sosik grzybowy musi być pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo smaczny był, serdecznie polecam go :)

      Usuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.