Piersi Z Kurczaka Duszone W Sosie Śmietanowo Kurkowym
Propozycja na pyszny, jesienny obiad :)
Składniki na 2 osoby:
Składniki na 2 osoby:
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- około 200 g kurek
- 1/2 główki cebuli
- 1-2 ząbki czosnku
- 1/2 szkl śmietany 30 %
- 1/2 łyżki mąki pszennej
- domowe warzywko lub vegeta
- sól, pieprz, przyprawa do kurczaka
- natka pietruszki
- mąka do obtoczenia filetów
- olej do smażenia
1. Filety z kurczaka myjemy, pozbawiamy ewentualnych błonek, żyłek. Nacieramy solą, pieprzem oraz przyprawą do kurczaka następnie obtaczamy w mące i przesmażamy na oleju, tak aby w większości straciły surowość.
2. Następnie wkrawamy cebulkę i przesmażamy ją. Na końcu dodajemy oczyszczone kurki, pieprzymy je, przeciskamy ząbek czosnku (jeden albo dwa) i przesmażamy. Całość podlewamy około 1/2 szkl wody, dodajemy warzywko i dusimy całość pod przykryciem przez około 1 h, co jakiś czas zaglądając i dolewając wody.
3. Pod koniec, dodajemy śmietankę wymieszaną z mąką (wcześniej oczywiście ją hartujemy czyli, dolewamy trochę gorącego płynu z patelni, mieszamy i wlewamy) Sprawdzamy smak, ewentualnie solimy jeszcze i pieprzymy i gotujemy do zgęstnienia sosu.
Gotowy sos podajemy z ziemniaczkami, ryżem lub kopytkami <-- klik. Smacznego !!!
10 comments
To jest coś dla mnie :) Pyszne danie na obiadek :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńUwielbiam sosy grzybowo-śmietanowe. Cieszę się, że jest już sezon na grzyby :)
OdpowiedzUsuńJa dopiero poznaje ich smaki i stwierdzam, że są przepyszne :)
UsuńWspaniałe danie Iwonko :-)
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńPyszny obiadek :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :-)
UsuńTaki sosik grzybowy musi być pyszny :)
OdpowiedzUsuńBardzo smaczny był, serdecznie polecam go :)
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.