Mięciutkie Pierogi Z Mięsem Z Rosołu Oraz Ryżem

by - 9/19/2017 07:00:00 AM

Bardzo lubię takie pierożki chociaż najczęściej robię ruskie bo jakoś tak szybciej się je robi i zawsze w lodowce znajduje jakiś twaróg którego nikt nie chce jeść ;)
Pierogi te nauczyła mnie robić moja mama która od dzieciństwa w ten sposób przerabiała wszelakie mięsko drobiowe z rosołu czy z zupy, plus do tego jakieś kiełbaski, ryż i gotowe. Oczywiście możemy je zrobić z samego mięsa, ale gdy jest go mało, a dużo głodnych brzuchów do nakarmienia to lepiej dołożyć ryż ;) Możemy też takie niedojedzone mięska, chować do woreczków i zamrażać, a kiedy uzbieramy pokaźną ilość, wyjmujemy, rozmrażamy, mielimy, doprawiamy i już mamy farsz na te pyszne pierogi :)











Składniki na około 40 sztuk pierogów

Ciasto:

  • 2 szkl mąki pszennej
  • 3/4 szkl gorącej wody razem z 4 łyżkami mleka
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oleju
Farsz:
  • 2 duże udka z kurczaka np. z rosołu
  • wszystkie warzywa z rosołu
  • pół pętka kiełbasy 
  • 1 woreczek ryżu
  • 1 spora cebula sparzona i uduszona na oleju (jeśli nie mamy wrażliwego żołądka nie musimy sparzać cebuli)
  • sól, pieprz do smaku
1. Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu, następnie ugotowany, wysypujemy na talerz aby całkowicie wystygł. Nie może być gorący, może być ciepły.
2. Mięso oddzielamy od kości i mielimy przez maszynkę, mielimy także kiełbaskę, warzywa oraz cebulę. Dodajemy wystudzony ryż, mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.


3. Z mąki, szczypty soli, oleju i gorącej wody zagniatamy szybko miękkie elastyczne ciasto.


Dzielimy je sobie na 2-3 części i chowamy pod worek aby nam nie wyschło.
4. Bierzemy jedna część ciasta, wałkujemy dość cienko i wycinamy szklanką kółka.
Jeśli kółka nie są jeszcze wystarczająco dla was cienkie możecie je delikatnie rozwałkować wałkiem. Następnie nakładamy po łyżeczce farszu i smarujemy jedna stronę ciasta woda aby się dobrze skleiło.



5. Postępujemy tak aż do wykończenia farszu i ciasta.
Pierogi które zrobimy, odkładamy na ściereczkę i przykrywamy ściereczką bądź folia spożywczą aby nam pierożki nie wysychały.
6. Gotowe pierogi wrzucamy na osoloną wodę i gotujemy od wypłynięcia przez około 4-5 minut.
Podajemy z cebulką bądź odsmażamy na patelni aby miały chrupiąca skórkę :) Smacznego !!!


Podobne Posty

20 comments

  1. Pierogi to ja zawsze bardzo chętnie zjem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pierogi to ja zawsze bardzo chętnie, uwielbiam:D

    OdpowiedzUsuń
  3. od jakiegoś czasu już się przybieram do zrobienia pierogów... niestety tu w Hiszpanii takie coś nie istnieje :D :D tylko ciągle szukam odpowiedniego przepisu na ciasto. widzę, że Twoje wyszły świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja korzystam ciągle z jednego i sprawdzonego maminego przepisu na ciasto na pierogi i zawsze jest idealne, polecam :)

      Usuń
  4. bardzo ciekawy farsz, pierogów z nadzieniem z ryżu nie próbowałam jeszcze:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, bardzo często robię właśnie z dodatkiem ryżu :)

      Usuń
  5. kocham po prostu pierogi :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziękuję. Świetny pomysł na farsz. Podkradam ;-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Skusiłabym się na takie pierożki :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Lubię pierożki pod każdą postacią:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Już niedługo zacznie się lepienie pierogów na potęgę! :) Ale jeszcze damy sobie czas choć Twoja propozycja wygląda bardzo zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

ad sen

streetcom

Przepisy kulinarne

FlyB - Kulinaria

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

rondel

Baza przepisów kulinarnych

Lista Blogów Kulinarnych