Mięciutkie Pierogi Z Mięsem Z Rosołu Oraz Ryżem
Bardzo lubię takie pierożki chociaż najczęściej robię ruskie bo jakoś tak szybciej się je robi i zawsze w lodowce znajduje jakiś twaróg którego nikt nie chce jeść ;)
Pierogi te nauczyła mnie robić moja mama która od dzieciństwa w ten sposób przerabiała wszelakie mięsko drobiowe z rosołu czy z zupy, plus do tego jakieś kiełbaski, ryż i gotowe. Oczywiście możemy je zrobić z samego mięsa, ale gdy jest go mało, a dużo głodnych brzuchów do nakarmienia to lepiej dołożyć ryż ;) Możemy też takie niedojedzone mięska, chować do woreczków i zamrażać, a kiedy uzbieramy pokaźną ilość, wyjmujemy, rozmrażamy, mielimy, doprawiamy i już mamy farsz na te pyszne pierogi :)
Składniki na około 40 sztuk pierogów
Ciasto:
Pierogi te nauczyła mnie robić moja mama która od dzieciństwa w ten sposób przerabiała wszelakie mięsko drobiowe z rosołu czy z zupy, plus do tego jakieś kiełbaski, ryż i gotowe. Oczywiście możemy je zrobić z samego mięsa, ale gdy jest go mało, a dużo głodnych brzuchów do nakarmienia to lepiej dołożyć ryż ;) Możemy też takie niedojedzone mięska, chować do woreczków i zamrażać, a kiedy uzbieramy pokaźną ilość, wyjmujemy, rozmrażamy, mielimy, doprawiamy i już mamy farsz na te pyszne pierogi :)
Składniki na około 40 sztuk pierogów
Ciasto:
- 2 szkl mąki pszennej
- 3/4 szkl gorącej wody razem z 4 łyżkami mleka
- szczypta soli
- 1 łyżka oleju
Farsz:
- 2 duże udka z kurczaka np. z rosołu
- wszystkie warzywa z rosołu
- pół pętka kiełbasy
- 1 woreczek ryżu
- 1 spora cebula sparzona i uduszona na oleju (jeśli nie mamy wrażliwego żołądka nie musimy sparzać cebuli)
- sól, pieprz do smaku
2. Mięso oddzielamy od kości i mielimy przez maszynkę, mielimy także kiełbaskę, warzywa oraz cebulę. Dodajemy wystudzony ryż, mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
3. Z mąki, szczypty soli, oleju i gorącej wody zagniatamy szybko miękkie elastyczne ciasto.
Dzielimy je sobie na 2-3 części i chowamy pod worek aby nam nie wyschło.
4. Bierzemy jedna część ciasta, wałkujemy dość cienko i wycinamy szklanką kółka.
Jeśli kółka nie są jeszcze wystarczająco dla was cienkie możecie je delikatnie rozwałkować wałkiem. Następnie nakładamy po łyżeczce farszu i smarujemy jedna stronę ciasta woda aby się dobrze skleiło.
5. Postępujemy tak aż do wykończenia farszu i ciasta.
Pierogi które zrobimy, odkładamy na ściereczkę i przykrywamy ściereczką bądź folia spożywczą aby nam pierożki nie wysychały.
6. Gotowe pierogi wrzucamy na osoloną wodę i gotujemy od wypłynięcia przez około 4-5 minut.
Podajemy z cebulką bądź odsmażamy na patelni aby miały chrupiąca skórkę :) Smacznego !!!
20 comments
Pierogi to ja zawsze bardzo chętnie zjem :)
OdpowiedzUsuńTo tak, jak ja :D
UsuńPierogi to ja zawsze bardzo chętnie, uwielbiam:D
OdpowiedzUsuń:D To jest nas więcej ;)
Usuńod jakiegoś czasu już się przybieram do zrobienia pierogów... niestety tu w Hiszpanii takie coś nie istnieje :D :D tylko ciągle szukam odpowiedniego przepisu na ciasto. widzę, że Twoje wyszły świetnie :)
OdpowiedzUsuńJa korzystam ciągle z jednego i sprawdzonego maminego przepisu na ciasto na pierogi i zawsze jest idealne, polecam :)
Usuńbardzo ciekawy farsz, pierogów z nadzieniem z ryżu nie próbowałam jeszcze:)
OdpowiedzUsuńPolecam, bardzo często robię właśnie z dodatkiem ryżu :)
UsuńUwielbiam takie pierożki :-)
OdpowiedzUsuńSuper, bo są bardzo smaczne :)
Usuńkocham po prostu pierogi :)
OdpowiedzUsuń:D <3
UsuńDziękuję. Świetny pomysł na farsz. Podkradam ;-)
OdpowiedzUsuńProszę bardzo :D
UsuńSkusiłabym się na takie pierożki :)
OdpowiedzUsuńCiesze się :)
UsuńLubię pierożki pod każdą postacią:)
OdpowiedzUsuńJa chyba też pod każdą postacią ;)
UsuńJuż niedługo zacznie się lepienie pierogów na potęgę! :) Ale jeszcze damy sobie czas choć Twoja propozycja wygląda bardzo zachęcająco :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :*
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.