Kapusta Niedzielny Obiad

Modro Kapusta Czyli Modra Kapusta

8/29/2017 07:00:00 AMIwona T.

Modra kapusta to nieodłączny składnik tradycyjnego, niedzielnego, śląskiego obiadu. U mnie w domu nie gościła ona za często dlatego musiałam przeprowadzić dokładny wywiad z mamą i starsza siostrą jak ją dobrze przyrządzić :) Z zebranych informacji udało mi się przyrządzić przepyszna kapustę która teraz będę robiła częściej.













Składniki:

  • główka czerwonej kapusty (około 1 kg)
  • 1 cebula
  • 2 liście laurowe
  • około 150 g boczku wędzonego
  • warzywko (domowe, kupne)
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 nie cała łyżka octu lub soku z cytryny
1. Kapustę obieram z zewnętrznych liści, wykrawam głąb i szatkuje. Przekładam do garnka, zalewam wodą tak aby zakryła kapustę. Zagotowuje i odlewam tą wodę tzn. odcedzamy kapustę (możemy do tej gotującej się wody dorzucić w całości cebulę i też ją zagotować jeśli mamy problemy żołądkowe, ja tak właśnie robię)
2. Następnie, zalewam kapustę odrobina wody, dodaje listek laurowy, warzywko, solę, pieprzę i gotuję do miękkości.
3. W czasie gdy kapusta się gotuje, smażę cebulkę i dodaje ją od razu do gotującej się kapusty oraz przesmażam boczek, ale ten dodaje na sam koniec.
4. Pod koniec gotowania dodaje sok z cytryny (lub ocet) i oczywiście boczek, sprawdzam smak i ewentualnie jeszcze doprawiam solą i pieprzem. Podaje na ciepło :)



You Might Also Like

20 komentarze

  1. Bardzo lubię :) Idealny dodatek do obiadu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się, zwłaszcza do obiadu w którym jest sosik ;)

      Usuń
  2. Śląska kuchnia jest moją ulubioną :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. Oj u mnie w domu tez nie były robione często :)

      Usuń
  4. Pysznie, moja mama robi najlepszą :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Iwonko uwielbiam jej smak. Oj dawno jej nie jadłam 😃

    OdpowiedzUsuń
  6. Odpowiedzi
    1. Tak pyszna kapustka to musi często gościć na stole ;)

      Usuń
  7. Naprawdę wspaniale się to prezentuję, mniam :P

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie pamiętamy kiedy ostatnio taką kapustę jadłyśmy :) Ale zawsze nam smakowała :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mi też zawsze ona smakowała dlatego trzeba robić częściej :D

      Usuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

Formularz kontaktowy