Modro Kapusta Czyli Modra Kapusta
Modra kapusta to nieodłączny składnik tradycyjnego, niedzielnego, śląskiego obiadu. U mnie w domu nie gościła ona za często dlatego musiałam przeprowadzić dokładny wywiad z mamą i starsza siostrą jak ją dobrze przyrządzić :) Z zebranych informacji udało mi się przyrządzić przepyszna kapustę która teraz będę robiła częściej.
Składniki:
Składniki:
- główka czerwonej kapusty (około 1 kg)
- 1 cebula
- 2 liście laurowe
- około 150 g boczku wędzonego
- warzywko (domowe, kupne)
- sól, pieprz do smaku
- 1 nie cała łyżka octu lub soku z cytryny
1. Kapustę obieram z zewnętrznych liści, wykrawam głąb i szatkuje. Przekładam do garnka, zalewam wodą tak aby zakryła kapustę. Zagotowuje i odlewam tą wodę tzn. odcedzamy kapustę (możemy do tej gotującej się wody dorzucić w całości cebulę i też ją zagotować jeśli mamy problemy żołądkowe, ja tak właśnie robię)
2. Następnie, zalewam kapustę odrobina wody, dodaje listek laurowy, warzywko, solę, pieprzę i gotuję do miękkości.
3. W czasie gdy kapusta się gotuje, smażę cebulkę i dodaje ją od razu do gotującej się kapusty oraz przesmażam boczek, ale ten dodaje na sam koniec.
4. Pod koniec gotowania dodaje sok z cytryny (lub ocet) i oczywiście boczek, sprawdzam smak i ewentualnie jeszcze doprawiam solą i pieprzem. Podaje na ciepło :)
19 comments
Bardzo lubię :) Idealny dodatek do obiadu :)
OdpowiedzUsuńZgadzam się, zwłaszcza do obiadu w którym jest sosik ;)
UsuńŚląska kuchnia jest moją ulubioną :-)
OdpowiedzUsuń:D Cieszę się :)
UsuńLubię, ale robię niestety rzadko...
OdpowiedzUsuńOj u mnie w domu tez nie były robione często :)
UsuńPysznie, moja mama robi najlepszą :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńIwonko uwielbiam jej smak. Oj dawno jej nie jadłam 😃
OdpowiedzUsuńCieszę się :D
UsuńPyszna, u mnie też często gości ;)
OdpowiedzUsuńTak pyszna kapustka to musi często gościć na stole ;)
UsuńNaprawdę wspaniale się to prezentuję, mniam :P
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńUwielbiam :)
OdpowiedzUsuńNie pamiętamy kiedy ostatnio taką kapustę jadłyśmy :) Ale zawsze nam smakowała :)
OdpowiedzUsuńMi też zawsze ona smakowała dlatego trzeba robić częściej :D
UsuńBardzo lubię!
OdpowiedzUsuń:D
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.