sobota, 26 sierpnia 2017

Ciasto Kokosowo - Czekoladowe Na Zimno

Na te ostatnie upalne dni proponuje wam pyszne, szybkie ciasto na zimno. Kokosowo - czekoladowe na herbatnikach i bez pieczenia ! :)












Składniki na tortownicę 18 cm na większą 24 cm podwajamy składniki


  • 250 g serka mascarpone
  • 200 ml śmietanki 30 lub 36 %
  • 2 i 1/2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego do kokosowej masy
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 1/2 tabliczki mlecznej czekolady
  • 2 i 1/2 łyżki mąki kokosowej
  • około pół paczki herbatników okrągłych lub prostokątnych
  • do dekoracji wiórki kokosa i czekolady
1. Śmietankę ubijamy prawie na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i partiami serek mascarpone. Masę dzielimy na dwie części.
2. Nad gorącą kąpielą roztapiamy czekolady (gorzką i mleczną). Kiedy czekolady staną się płynne, zdejmujemy i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia następnie wlewamy do jeden części masy i mieszamy dokładnie (można zmiksować) następnie wykładamy na spód z herbatników i chowamy do lodówki.
3. Do drugiej części masy dodajemy, łyżeczkę cukru waniliowego i mąkę kokosową.
Na ciemna masę wykładamy porcje herbatników i nasza masę kokosową. chowamy do lodówki na co najmniej 2-3 h. Przed podaniem dekorujemy wiórkami kokosowymi i czekoladowymi (lub startą czekoladą na tarce) Smacznego !!!


8 komentarzy:

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.