Kalafiorowe Różyczki W Cieście Paprykowym
Dzisiaj przepis na pyszny dodatek do obiadu :)
Składniki:
Składniki:
- kalafior (średnia główka)
- 1 szkl wody mineralnej
- 1 szkl mąki pszennej
- 2 jajka
- sól, pieprz, papryka słodka oraz papryka wędzona
1. Kalafior obieramy, dzielimy i gotujemy w osolonej wodzie, ale nie za długo aby nie był zbyt miękki i nie rozpadał nam się podczas smażenia.
2. Jajka mieszamy razem z wodą oraz mąką pszenną ( jeśli ciasto jest za rzadkie to dokładamy jeszcze 2-3 łyżki mąki, jeśli za gęste, dolewamy wody, wszystko zależny od naszej mąki i wielkości jajek). Dodajemy przyprawy i teraz całość możemy zmiksować tak aby nie było grudek.
3. Odsączone z wody i wystudzone różyczki kalafiora maczamy w cieście i smażymy albo w głębokim tłuszczu albo na patelni w nie dużej ilości (tyle oleju aby zakrywała dno patelni).
Ja najczęściej smażę w tej małe ilości tłuszczu :)
Gotowe, usmażone różyczki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i już :)
8 comments
Bardzo lubię kalafiorek w cieście :) Narobiłaś mi ochoty... :)
OdpowiedzUsuńOj trzeba czasem pokusić dobrym jedzonkiem :)
UsuńFajna propozycja :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńUwielbiam taki kalafior:)
OdpowiedzUsuńJa też, ale najczęściej muszę robić w bułce tartej bo mąż za tym nie przepada :)
UsuńCiekawy pomysł na pewno wypróbuję.
OdpowiedzUsuńPolecam :D
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.