,

Kalafiorowe Różyczki W Cieście Paprykowym

07:00:00

 Dzisiaj przepis na pyszny dodatek do obiadu :)
















Składniki:

  • kalafior (średnia główka)
  • 1 szkl wody mineralnej
  • 1 szkl mąki pszennej
  • 2 jajka
  • sól, pieprz, papryka słodka oraz papryka wędzona
1. Kalafior obieramy, dzielimy i gotujemy w osolonej wodzie, ale nie za długo aby nie był zbyt miękki i nie rozpadał nam się podczas smażenia.
2. Jajka mieszamy razem z wodą oraz mąką pszenną ( jeśli ciasto jest za rzadkie to dokładamy jeszcze 2-3 łyżki mąki, jeśli za gęste, dolewamy wody, wszystko zależny od naszej mąki i wielkości jajek). Dodajemy przyprawy i teraz całość możemy zmiksować tak aby nie było grudek.
3. Odsączone z wody i wystudzone różyczki kalafiora maczamy w cieście i smażymy albo w głębokim tłuszczu albo na patelni w nie dużej ilości (tyle oleju aby zakrywała dno patelni). 
Ja najczęściej smażę w tej małe ilości tłuszczu :)
Gotowe, usmażone różyczki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i już :)



You Might Also Like

8 komentarze

  1. Bardzo lubię kalafiorek w cieście :) Narobiłaś mi ochoty... :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj trzeba czasem pokusić dobrym jedzonkiem :)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Ja też, ale najczęściej muszę robić w bułce tartej bo mąż za tym nie przepada :)

      Usuń
  3. Ciekawy pomysł na pewno wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

SUBSCRIBE NEWSLETTER

Get an email of every new post! We'll never share your address.