Lubie takie ciasta, gdy mogę włożyć od razu wszystko do jednej miski, zamieszać bądź zmiksować i już mam ciacho :-)
Składniki na blaszkę 23 x 23 cm
Składniki na blaszkę 23 x 23 cm
- 2 i 1/2 szkl mąki pszennej
- 1/3 szkl oleju
- 1 szkl kefiru
- 3/4 szkl cukru
- 3 jajka
- kilka kropel esencji waniliowej
- 1 i 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 2 łodygi rabarbaru + 1 łyżka cukru
- cukier puder
1. Rabarbar obieramy, kroimy na 2 cm kawałki, obsypujemy łyżka cukru i wykładamy na sito aby mógł odsączyć się z nadmiaru soku.
2. Wszystkie składniki oprócz rabarbaru, umieszczamy w misie i miksujemy bądź krótko mieszamy tylko do połączenia się składników. Wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki, na wierzch wykładamy rabarbar.
Pieczemy w 180-190 stop przez 45-50 min. Grzanie góra - dół bez termoobiegu.
Pieczemy w 180-190 stop przez 45-50 min. Grzanie góra - dół bez termoobiegu.
Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem. Smacznego !!
17 comments
Bardzo lubię ciasta z rabarbarem, a takie z dodatkiem kefiru lub jogurtu smakują rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuńTo prawda, mają swój niepowtarzalny smak :)
UsuńA ja dziś piekę drożdżowe z rabarbarem...mam nadzieję, że też będzie udane.
OdpowiedzUsuńDrożdżowe pycha i na pewno się udało :D
UsuńA ja dziś piekę drożdżowe z rabarbarem...mam nadzieję, że też będzie udane.
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasta z rabarbarem, a to cudownie wygląda w przekroju :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :D
UsuńSpadłaś mi z nieba z tym przepisem!
OdpowiedzUsuńCieszę się :D
UsuńPięknie Ci wyrosło:)
OdpowiedzUsuńDziękuje :*
UsuńKochana bardzo fajne ciacho :-)
OdpowiedzUsuńDziękuje :*
UsuńCiasta na kefirze często robi nasza babcia :) Pięknie wyrósł :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :D
UsuńUwielbiam ciasta z rabarbarem :)
OdpowiedzUsuńPięknie wyrosło, takie puchate :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.