Drożdżowe Bułeczki Z Rabarbarem I Cytrynową Kruszonką
Pyszne, drożdżowe, przytulone bułeczki które możemy zabrać do szkoły, pracy, na piknik czy na wycieczkę :)
Składniki na 9 bułeczek
Zaczyn:
Składniki na 9 bułeczek
Zaczyn:
- 15 g drożdży świeżych
- 100 ml ciepłego mleka
- 1 łyżka cukru
Ciasto:
- 2 szkl mąki pszennej
- 1 całe jajko
- 50 g masła roztp. i ostudzonego
- 1/3 szkl cukru
- kilka kropel esencji waniliowej
- 1 długa łodyga rabarbaru + 1 łyżka maki ziemniaczanej
Cytrynowa kruszonka:
- 4 łyżki cukru
- 6 łyżek mąki
- 60-70 g masła
- skórka otarta z 1/2 cytryny (cytrynę myjemy oczywiście i wyparzamy)
1. Najpierw tworzymy zaczyn i odstawiamy go do podrośnięcia (wkruszamy drożdże do mleka dodajemy cukier, mieszamy i odstawiamy).
2. Do miski dajemy mąkę, jajko, cukier oraz parę kropel esencji waniliowej. Kiedy zaczyn wyrośnie dodajemy go do mąki i zaczynamy wyrabiać ciasto, podczas wyrabiania dolewamy masło (dolewamy tak aby ciasto było mięciutkie ale niezbyt klejące). ciasto jest wtedy gotowe kiedy odchodzi od miski i ręki ( u mnie wyrabianiem zajął się robot, a zajęło mu to około 5-7 minut). Gotowe ciasto odstawiamy do podwojenia objętości na około 1 godzinę.
3. W tym czasie obieramy rabarbar, kroimy na mniejsze kawałki, posypujemy cukrem i kładziemy na sito aby pozbyć się nadmiaru soku.
4. Składniki na kruszonkę zagniatamy i chowamy do lodówki albo zamrażarki.
5. Kiedy ciasto wyrośnie, odgazowujemy je na blacie, dzielimy na 9 kawałków. Każdy kawałek rozpłaszczamy na dłoni i dajemy po kilka kawałeczków rabarbaru, zalepiamy tak aby końce znalazły się pod spodem bułki. Bułeczki maczamy w roztopionym maśle (odrobina masła została mi z ciasta i w nim maczałam bułeczki), a następnie w posypce.
Gotowe bułeczki układamy jedna obok drugiej w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia do lekkiego podrośnięcia na około 15 minut.
Bułeczki pieczemy w 190 stop. przez około 20-25 minut.
5. Kiedy ciasto wyrośnie, odgazowujemy je na blacie, dzielimy na 9 kawałków. Każdy kawałek rozpłaszczamy na dłoni i dajemy po kilka kawałeczków rabarbaru, zalepiamy tak aby końce znalazły się pod spodem bułki. Bułeczki maczamy w roztopionym maśle (odrobina masła została mi z ciasta i w nim maczałam bułeczki), a następnie w posypce.
Gotowe bułeczki układamy jedna obok drugiej w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia do lekkiego podrośnięcia na około 15 minut.
Bułeczki pieczemy w 190 stop. przez około 20-25 minut.
21 comments
Smacznie! :-)
OdpowiedzUsuńDziękuje :D
UsuńNa taką bułeczkę to bardzo chętnie się skuszę :) Wyglądają przepysznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :) Mogę poczęstować...;)
UsuńDrożdżówki + rabarbar + kruszonka = Pychotka :)
OdpowiedzUsuńZgadza się ! :D
UsuńOj, chyba takie zrobię!
OdpowiedzUsuńPolecam, są pyszne :)
UsuńPyszne na takie drożdżowki mam wielką ochotę :)))
OdpowiedzUsuńDziękuje i pora je zrobić :)
UsuńMniam pyszności, uwielbiam takie słodkości :-)
OdpowiedzUsuńDziękuje :*
UsuńMoja siostra często piecze takie bułeczki, muszę jej podpowiedzieć żeby wykorzystała do nich teraz rabarbar. Pyszne muszą być ;)
OdpowiedzUsuńSą bardzo smaczne i najlepsze zaraz po upieczeniu ;)
UsuńJutro zabieram sie do dzieła!��☺
OdpowiedzUsuń:D Udanych bułeczek życzę :)
UsuńCudownie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńDziękuje :*
UsuńPokaźna kruszonka to jest to! Cudowne :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Dziękuje :) Kruszonka musi być ;)
UsuńUwielbiamy bułeczki piec w takiej szachownicy :D Bardzo apetyczne :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.