Pulpeciki W Sosie Koperkowym
Taki obiad pasuje nie tylko w chłodne dni, koperkowy sos zwłaszcza ze świeżego koperku jest rewelacyjny, a całość przygotowania tego obiadu zajmie wam kilka chwil.
Składniki:
Sos koperkowy:
1. Nastawiamy wodę i zaczynamy przygotowywać pulpety. Mięso mieszamy z żółtkiem, jedna łyżką bułki tartej, starta cebulą, przyprawami i natka koperku lub pietruszki, zależy kto co lubi, może być tez bez natki ;)
2. Gotowe pulpety obtaczamy w mące i wrzucamy na gotującą się wodę, lekko osoloną do której dodajemy kawałek pietruszki, selera ponieważ ta woda będzie bazą naszego sosu. pulpety gotujemy przez około 15-20 min.
3. W tym czasie umyty pęczek koperku, kroimy na drobno i dodajemy do wywaru.
Na czas zagęszczenia sosu wyjmujemy pulpety.
4. W kubku mieszamy śmietanę z mąką i hartujemy ja gorącym płynem z pulpetów (3-4 łyżki płynu, mieszamy i wlewamy przez sitko do pulpetów ) gotujemy do zgęstnienia i doprawiamy do smaku.
Na koniec wkładamy na chwilę pulpety aby sie ogrzały. Podajemy z ryżem, ziemniakami lub jak u mnie z kaszą jaglaną (ugotowana według przepisu na opakowaniu).
Składniki:
- 1/2 kg mięsa mielonego
- dupka cebuli starta na najmniejszych oczkach na tarce
- 1 żółtko
- 1 łyżka bułki tartej
- sól, pieprz, warzywa suszone bez soli, natka pietruszki lub koperku,
- mąka do obtoczenia
Sos koperkowy:
- pęczek koperku
- 2-3 łyżki śmietany 18%
- 2 łyżki mąki pszennej
- sól, pieprz, warzywa suszone bez soli
- około 1 litra wody
- kawałek korzenia pietruszki, selera
1. Nastawiamy wodę i zaczynamy przygotowywać pulpety. Mięso mieszamy z żółtkiem, jedna łyżką bułki tartej, starta cebulą, przyprawami i natka koperku lub pietruszki, zależy kto co lubi, może być tez bez natki ;)
2. Gotowe pulpety obtaczamy w mące i wrzucamy na gotującą się wodę, lekko osoloną do której dodajemy kawałek pietruszki, selera ponieważ ta woda będzie bazą naszego sosu. pulpety gotujemy przez około 15-20 min.
3. W tym czasie umyty pęczek koperku, kroimy na drobno i dodajemy do wywaru.
Na czas zagęszczenia sosu wyjmujemy pulpety.
4. W kubku mieszamy śmietanę z mąką i hartujemy ja gorącym płynem z pulpetów (3-4 łyżki płynu, mieszamy i wlewamy przez sitko do pulpetów ) gotujemy do zgęstnienia i doprawiamy do smaku.
Na koniec wkładamy na chwilę pulpety aby sie ogrzały. Podajemy z ryżem, ziemniakami lub jak u mnie z kaszą jaglaną (ugotowana według przepisu na opakowaniu).
16 comments
Proste, klasyczne i niesamowicie smaczne :) Uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńZgadza się :D
UsuńAle narobiłaś mi smaka! :)
OdpowiedzUsuńUps ;) :D
UsuńWygląda apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńTwoje pulpeciki wyglądają mega smacznie. Lubię gotowane dania, smażone jadam bardzo rzadko.
OdpowiedzUsuńTakie pulpeciki kojarza mi się z domową kuchnią mojej babci, w której zawsze wiosna pachniało koperkiem!
OdpowiedzUsuńPysznie :)
Wspaniałe klopsiki, dla mnie to wspomnienie z lat dzieciństwa :-)
OdpowiedzUsuńPyszności! Uwielbiam je! Prawdziwe smaki dzieciństwa - mniam <3
OdpowiedzUsuńTo chyba nasze ulubione danie z dzieciństwa na równi z pomidorową :D
OdpowiedzUsuńZapraszamy do nas na łatwy i przyjemny konkurs :)
wieki nie jadłam! a bardzo lubię:) dzięki za przypomnienie:)
OdpowiedzUsuńLubię takie obiadki:)
OdpowiedzUsuńJa bardzo, mąż trochę mniej :)
UsuńProsty i rewelacyjny przepis, zapisuję.
OdpowiedzUsuńCieszę się i dziękuje :)
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.