Wilgotny Murzynek Bez Jajek, Mleka I Masła
Wspaniałe ciacho, zanim zdążyłam zrobić zdjęcia to jedno już zjedliśmy i musiałam piec drugie ;)
Ciasto może być też bezglutenowe gdy dodamy zamiast mąki pszennej inną mąkę lub w całości damy gryczaną.
Składniki na małą formę keksową:
Do przełożenia powidła śliwkowe, a na wierzch polewa czekoladowa (niekoniecznie)
1. Wszystkie składniki oprócz sody, soku z cytryny i oleju, dajemy do miski i mieszamy.
2. W szklance mieszamy sok z cytryny z sodą, wlewamy do ciasta, dodajemy owoce, orzechy, olej, sprawdzając przy tym gęstość ciasta (czasami wystarczy tylko 1/4 szkl oleju) mieszamy i szybko wylewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stop na około 40-60 min.
Patyczek wbity do ciasta musi być suchy !
Ciasto możemy polać czekolada i przełożyć np. powidłami. Smacznego !!
Ciasto może być też bezglutenowe gdy dodamy zamiast mąki pszennej inną mąkę lub w całości damy gryczaną.
Składniki na małą formę keksową:
- 1 i 1/2 szkl mąki pszennej ( ja dałam szklankę pszennej i pól szkl gryczanej )
- 1/2 szkl cukru ( może być inny np. trzcinowy, lub kokosowy )
- 2 łyżki kakao ( lub 2 i 1/2 łyżki karobu )
- 1 płaska łyżeczka sody + 3-4 łyżeczki soku z cytryny ( lub zamiast soku z cytryny, 2 łyżeczki octu najlepiej jabłkowego )
- 1/4 lub 1/3 szkl oleju ( w zależności od gęstości ciasta )
- 1 szkl wody lub soku ( ja dałam jabłkowy )
- orzechy, wiśnie lub banan do środka ( niekoniecznie )
Do przełożenia powidła śliwkowe, a na wierzch polewa czekoladowa (niekoniecznie)
1. Wszystkie składniki oprócz sody, soku z cytryny i oleju, dajemy do miski i mieszamy.
2. W szklance mieszamy sok z cytryny z sodą, wlewamy do ciasta, dodajemy owoce, orzechy, olej, sprawdzając przy tym gęstość ciasta (czasami wystarczy tylko 1/4 szkl oleju) mieszamy i szybko wylewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stop na około 40-60 min.
Patyczek wbity do ciasta musi być suchy !
Ciasto możemy polać czekolada i przełożyć np. powidłami. Smacznego !!
31 comments
Najczęściej podchodzę z rezerwą do wypieków, które mają dużo "bez" w nazwie, ale widzę, że w tym wypadku bez jajek, mleka, masła, wyszło bardzo fajne ciasto :)
OdpowiedzUsuńTez byłam sceptyczna ale mówię co tam...i wyszło mega pyszne :)
UsuńJakie wymiary blaszki? Bo nie mam pojęcia w jaką wlać
OdpowiedzUsuń25x10 cm :) Zaraz tez dopisze w przepisie :)
UsuńŚwietny przepis! :-) Chętnie wypróbuję. :-)
OdpowiedzUsuńCieszę się i zachęcam do wypróbowania :)
UsuńBabka wygląda apetycznie. Musze koniecznie spróbować ;)
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńIwonko ale apetycznie wygląda :-)
OdpowiedzUsuńDziękuje Marzenko było super pyszne :D
Usuńa w prodizu tez mozna upiec tego murzynka czy koniecznie musi byc blaszka
OdpowiedzUsuńMoże i można nie próbowałam, wiem z doświadczenia mamy ze prodiż lubi przypalać ciacha wiec trzeba by było skrócić czas pieczenia i składniki podwoić razy dwa że by jednak wyszła ta cała blaszka od prodiża :)
UsuńOjej ale apetyczny i wcale nie drogi! Fajne produkty i pyszne ciacho!
OdpowiedzUsuńDokładnie tanie i smaczne ciacho :)
UsuńPysznie wygląda, musi byc smaczny
OdpowiedzUsuńBardzo smaczny, tylko inne ciacha które stoją w kolejce aby je upiec powstrzymują mnie od upieczenia go znów ;)
UsuńOch jaki piękny! I na pewno baaardzo smaczny :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :) Pyszny był :D
UsuńOjej, jak on pięknie wygląda. Wpraszam się na kawałeczek:)
OdpowiedzUsuńDziękuje Izo :* Jak znów upiekę, zapraszam na kawałeczek ;)
UsuńJak ja lubię takie proste, ucierane ciasta...
OdpowiedzUsuńJa też, mało pracy a smaku wiele ;)
UsuńBardzo smakowity ten murzynek :D
OdpowiedzUsuńOj bardzo :)
UsuńUwielbiam takie przekładane murzynki jak są jeszcze wilgotne oj masz mnie
OdpowiedzUsuńhi hi :) wilgotne najlepsze ;)
UsuńMąka gryczana w pierniku spisuje się świetnie :) Ta polewa i nadzienie również robi swoje :D
OdpowiedzUsuń...to prawda i zamierzam ja użyć jeszcze w paru przepisach :)
UsuńBardzo puszysty i wilgotny....mniam :)
OdpowiedzUsuńOj bardzo ☺️😊
UsuńA mi mimo dobrych chęci wyszedł zakalec. Myślę że to wina oleju. Bo w przepisie jest podane "1/3 a czasem wystarczy 1/4 w zależności od gęstości ciasta"... Szkoda jednak ze nie jest określone jakiej gęstości ma być to ciasto
OdpowiedzUsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.