Wilgotny Murzynek Bez Jajek, Mleka I Masła

by - 12/02/2016 08:00:00 AM

Wspaniałe ciacho, zanim zdążyłam zrobić zdjęcia to jedno już zjedliśmy i musiałam piec drugie ;)
Ciasto może być też bezglutenowe gdy dodamy zamiast mąki pszennej inną mąkę lub w całości damy gryczaną.











Składniki na małą formę keksową:

  • 1 i 1/2 szkl mąki pszennej  ( ja dałam szklankę pszennej i pól szkl gryczanej )
  • 1/2 szkl cukru ( może być inny np. trzcinowy, lub kokosowy )
  • 2 łyżki kakao ( lub 2 i 1/2 łyżki karobu )
  • 1 płaska łyżeczka sody +  3-4 łyżeczki soku z cytryny ( lub zamiast soku z cytryny, 2 łyżeczki octu najlepiej jabłkowego )
  • 1/4 lub 1/3 szkl oleju ( w zależności od gęstości ciasta )
  • 1 szkl wody lub soku ( ja dałam jabłkowy )
  • orzechy, wiśnie lub banan do środka ( niekoniecznie )


Do przełożenia powidła śliwkowe, a na wierzch polewa czekoladowa (niekoniecznie)





1. Wszystkie składniki oprócz sody, soku z cytryny i oleju, dajemy do miski i mieszamy.
2. W szklance mieszamy sok z cytryny z sodą, wlewamy do ciasta, dodajemy owoce, orzechy, olej, sprawdzając przy tym  gęstość ciasta (czasami wystarczy tylko 1/4 szkl oleju) mieszamy i szybko wylewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stop na około 40-60 min.
 Patyczek wbity do ciasta musi być suchy !

Ciasto możemy polać czekolada i przełożyć np. powidłami. Smacznego !!



Podobne Posty

31 komentarze

  1. Najczęściej podchodzę z rezerwą do wypieków, które mają dużo "bez" w nazwie, ale widzę, że w tym wypadku bez jajek, mleka, masła, wyszło bardzo fajne ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tez byłam sceptyczna ale mówię co tam...i wyszło mega pyszne :)

      Usuń
  2. Jakie wymiary blaszki? Bo nie mam pojęcia w jaką wlać

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny przepis! :-) Chętnie wypróbuję. :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Babka wygląda apetycznie. Musze koniecznie spróbować ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. a w prodizu tez mozna upiec tego murzynka czy koniecznie musi byc blaszka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może i można nie próbowałam, wiem z doświadczenia mamy ze prodiż lubi przypalać ciacha wiec trzeba by było skrócić czas pieczenia i składniki podwoić razy dwa że by jednak wyszła ta cała blaszka od prodiża :)

      Usuń
  6. Ojej ale apetyczny i wcale nie drogi! Fajne produkty i pyszne ciacho!

    OdpowiedzUsuń
  7. Odpowiedzi
    1. Bardzo smaczny, tylko inne ciacha które stoją w kolejce aby je upiec powstrzymują mnie od upieczenia go znów ;)

      Usuń
  8. Och jaki piękny! I na pewno baaardzo smaczny :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ojej, jak on pięknie wygląda. Wpraszam się na kawałeczek:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje Izo :* Jak znów upiekę, zapraszam na kawałeczek ;)

      Usuń
  10. Jak ja lubię takie proste, ucierane ciasta...

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo smakowity ten murzynek :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam takie przekładane murzynki jak są jeszcze wilgotne oj masz mnie

    OdpowiedzUsuń
  13. Mąka gryczana w pierniku spisuje się świetnie :) Ta polewa i nadzienie również robi swoje :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ...to prawda i zamierzam ja użyć jeszcze w paru przepisach :)

      Usuń
  14. Bardzo puszysty i wilgotny....mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  15. A mi mimo dobrych chęci wyszedł zakalec. Myślę że to wina oleju. Bo w przepisie jest podane "1/3 a czasem wystarczy 1/4 w zależności od gęstości ciasta"... Szkoda jednak ze nie jest określone jakiej gęstości ma być to ciasto

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

ad sen

streetcom

FlyB - Kulinaria

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

rondel

Baza przepisów kulinarnych

Lista Blogów Kulinarnych