Najsmaczniejsze Pierogi Ruskie - Krok Po Kroku

by - 10/11/2016 07:30:00 AM

Uwielbiamy je więc jak mogły by się nie znaleźć na blogu :)









Składniki na około 60 sztuk:

  • 3 szkl mąki pszennej (użyłam Lubelli do pierogów )
  • 1 szkl gorącej wody z mlekiem (mleka tak 3-4 łyżki )
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oleju

Farsz:

  • 250 twarogu półtłustego ( najlepiej lekko kwaskowatego )
  • 500-600 g ziemniaków
  • 1 spora cebula zeszklona na oleju
  • sól i pieprz do smaku


1. Ziemniaki gotujemy, ugniatamy tłuczkiem bądź przeciskamy przez praskę i odstawiamy do przestygnięcia.

2. Cebulkę szklimy na oleju.

3. Z mąki, szczypty soli, oleju i gorącej wody zagniatamy szybko miękkie elastyczne ciasto.





Dzielimy je na 3 i chowamy delikatnie pod folie aby nie wyschło.
4. Do przestudzonych ziemniaków dodajemy twaróg, cebulkę oraz sól i pieprz i mieszamy całość.

5. Jedna część ciasta wałkujemy dość cienko i wycinamy kółka szklanką. Jeśli kółka nie są jeszcze cienkie możemy je delikatnie rozwałkować wałkiem. Następnie nakładamy po łyżeczce farszu i smarujemy jedna stronę ciasta woda aby się dobrze skleiło.

6. Postępujemy tak aż do wykończenia farszu i ciasta.

7. Wrzucamy na osoloną wodę i gotujemy od wypłynięcia przez około 5 minut.
Podajemy z cebulką.



Podobne Posty

25 comments

  1. Takie pierożki są najlepsze. U mnie będą w piątek. Córki mają w szkole wolne, to będą lepiły. A dziś częstuję się Twoimi.:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam ciasto powinno być takie aby się samo kleiło ,bez smarowania wodą

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja robię takie ciasto gdyż najlepiej u mnie się sprawdza i wolę dla bezpieczeństwa smarować je wodą :)

      Usuń
  3. Super pierożki, uwielbiam, a pomyśleć, że kiedyś ich nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj to aż strach pomyśleć, żeby nie jeść takich pysznych pierożków ;) :-)

      Usuń
  4. Zgadzam się! Pierożki ruskie są najlepsze

    OdpowiedzUsuń
  5. Są pierogi = czujemy święta <3 na pewno są przepyszne bo kochamy każde domowe pierogi :D

    OdpowiedzUsuń
  6. prawdziwe pierożki z cebulką niczym mojej babci

    ----------------------------------------------

    http://bit.ly/2dOZ1Bs

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciesze się, bo babcie najlepsze pierożki robią :)

      Usuń
  7. Bez żółtka dodanego do ciasta na pierogi oraz roztopionego masła nigdy nie będzie najlepszych pierogów. Wystarczy spojrzeć na to blade nieciekawe ciasto.

    Sorki, ale taka prawda!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Każdemu smakuje inne ciasto i każdy lubi je przygotowywać w inny sposób :) Dla mnie i mojej rodziny to są najlepsze pierogi :)

      Usuń
  8. moja tesciowa , też dodje roztopione masełko !
    jej pierogi są kultowe !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kiedyś na pewno wypróbuje metodę z roztopionym masełkiem ;)

      Usuń
  9. Ja jeszcze do farszu daje zeszklona cebulkę skwarki z boczku i sporo majeranku. Lepszych nigdzie nie jadlem niż swoje :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ooo to bardzo bogata wersja i pewnie jeszcze smaczniejsza :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I jaka smaczna:) Przepis jeszcze ze szkoły :) Wiele osób nie lubiło ruskich ale jak spróbowali moich to teraz musze robić częściej bo takie dobre.

      Usuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

ad sen

streetcom

Przepisy kulinarne

FlyB - Kulinaria

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

rondel

Baza przepisów kulinarnych

Lista Blogów Kulinarnych