Najsmaczniejsze Pierogi Ruskie - Krok Po Kroku
Uwielbiamy je więc jak mogły by się nie znaleźć na blogu :)
Składniki na około 60 sztuk:
Farsz:
1. Ziemniaki gotujemy, ugniatamy tłuczkiem bądź przeciskamy przez praskę i odstawiamy do przestygnięcia.
2. Cebulkę szklimy na oleju.
3. Z mąki, szczypty soli, oleju i gorącej wody zagniatamy szybko miękkie elastyczne ciasto.
Dzielimy je na 3 i chowamy delikatnie pod folie aby nie wyschło.
4. Do przestudzonych ziemniaków dodajemy twaróg, cebulkę oraz sól i pieprz i mieszamy całość.
5. Jedna część ciasta wałkujemy dość cienko i wycinamy kółka szklanką. Jeśli kółka nie są jeszcze cienkie możemy je delikatnie rozwałkować wałkiem. Następnie nakładamy po łyżeczce farszu i smarujemy jedna stronę ciasta woda aby się dobrze skleiło.
6. Postępujemy tak aż do wykończenia farszu i ciasta.
7. Wrzucamy na osoloną wodę i gotujemy od wypłynięcia przez około 5 minut.
Podajemy z cebulką.
Składniki na około 60 sztuk:
- 3 szkl mąki pszennej (użyłam Lubelli do pierogów )
- 1 szkl gorącej wody z mlekiem (mleka tak 3-4 łyżki )
- szczypta soli
- 2 łyżki oleju
Farsz:
- 250 twarogu półtłustego ( najlepiej lekko kwaskowatego )
- 500-600 g ziemniaków
- 1 spora cebula zeszklona na oleju
- sól i pieprz do smaku
1. Ziemniaki gotujemy, ugniatamy tłuczkiem bądź przeciskamy przez praskę i odstawiamy do przestygnięcia.
2. Cebulkę szklimy na oleju.
3. Z mąki, szczypty soli, oleju i gorącej wody zagniatamy szybko miękkie elastyczne ciasto.
4. Do przestudzonych ziemniaków dodajemy twaróg, cebulkę oraz sól i pieprz i mieszamy całość.
5. Jedna część ciasta wałkujemy dość cienko i wycinamy kółka szklanką. Jeśli kółka nie są jeszcze cienkie możemy je delikatnie rozwałkować wałkiem. Następnie nakładamy po łyżeczce farszu i smarujemy jedna stronę ciasta woda aby się dobrze skleiło.
7. Wrzucamy na osoloną wodę i gotujemy od wypłynięcia przez około 5 minut.
Podajemy z cebulką.
25 comments
Takie pierożki są najlepsze. U mnie będą w piątek. Córki mają w szkole wolne, to będą lepiły. A dziś częstuję się Twoimi.:)
OdpowiedzUsuńSuper :) To córy pomogą i będzie szybciej :)
UsuńMoje ulubione pierogi:)
OdpowiedzUsuńTo jest nas więcej ;)
UsuńWitam ciasto powinno być takie aby się samo kleiło ,bez smarowania wodą
OdpowiedzUsuńJa robię takie ciasto gdyż najlepiej u mnie się sprawdza i wolę dla bezpieczeństwa smarować je wodą :)
UsuńSuper pierożki, uwielbiam, a pomyśleć, że kiedyś ich nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńOj to aż strach pomyśleć, żeby nie jeść takich pysznych pierożków ;) :-)
UsuńZgadzam się! Pierożki ruskie są najlepsze
OdpowiedzUsuńTo prawda :)
UsuńPychotka. Świetny obiad
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńSą pierogi = czujemy święta <3 na pewno są przepyszne bo kochamy każde domowe pierogi :D
OdpowiedzUsuńFajne porównanie :D
UsuńMmm zjadłabym pierożki :)
OdpowiedzUsuńKurcze, ja też bym zjadła teraz ;)
Usuńprawdziwe pierożki z cebulką niczym mojej babci
OdpowiedzUsuń----------------------------------------------
http://bit.ly/2dOZ1Bs
Ciesze się, bo babcie najlepsze pierożki robią :)
UsuńBez żółtka dodanego do ciasta na pierogi oraz roztopionego masła nigdy nie będzie najlepszych pierogów. Wystarczy spojrzeć na to blade nieciekawe ciasto.
OdpowiedzUsuńSorki, ale taka prawda!
Każdemu smakuje inne ciasto i każdy lubi je przygotowywać w inny sposób :) Dla mnie i mojej rodziny to są najlepsze pierogi :)
Usuńmoja tesciowa , też dodje roztopione masełko !
OdpowiedzUsuńjej pierogi są kultowe !
Kiedyś na pewno wypróbuje metodę z roztopionym masełkiem ;)
UsuńJa jeszcze do farszu daje zeszklona cebulkę skwarki z boczku i sporo majeranku. Lepszych nigdzie nie jadlem niż swoje :)
OdpowiedzUsuńOoo to bardzo bogata wersja i pewnie jeszcze smaczniejsza :)
OdpowiedzUsuńI jaka smaczna:) Przepis jeszcze ze szkoły :) Wiele osób nie lubiło ruskich ale jak spróbowali moich to teraz musze robić częściej bo takie dobre.
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.