Drożdżowe Racuchy Na Zsiadłym Mleku

by - 9/30/2016 07:30:00 AM

Czasami jak zostanie nam z obiadu zsiadłe mleko robię właśnie takie racuszki. Rosną grubiutkie więc możemy je rozkroić i posmarować ulubionym dżemem lub miodem gdyż same w sobie są tylko lekko słodkie i dlatego wymagają dodatkowej porcji cukru ;)















Składniki na  14-16 racuszków - jeśli chcemy zrobić więcej automatycznie podwajamy ilość składników:


  • 100 ml letniego mleka + 1 łyżeczka cukru + 15-20 g świeżych drożdży
  • 250 g mąki
  • 1 łyżka cukru + 1 czubata łyżeczka cukru waniliowego lub cytrynowego
  • 200 ml zsiadłego mleka w temp pokojowej
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oleju do ciasta
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

1. Z letniego mleka, cukru i drożdży przygotowujemy zaczyn i odstawiamy do podrośnięcia.
2. Do miski wsypujemy mąkę, dajemy szczyptę soli, wbijamy jajko oraz dodajemy resztę cukrów. Wlewamy zsiadłe mleko (starajmy się aby nie było prosto z lodówki gdyż po dodaniu drożdży proces rośnięcia ciasta bardzo się nam spowolni )
3. Wyrośnięty zaczyn dodajemy do miski z mąką i mieszamy całość, podczas mieszania dodajemy 2 łyżki oleju. Następnie odstawiamy na jakieś 30-40 min do podrośnięcia.



 Po tym czasie smażymy racuszki na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto, pamiętając aby ogień nie był zbyt dyzy gdyż placki za szybko podpieka się z wierzchu a w środku zostaną surowe !







Podobne Posty

31 comments

  1. zjadłabym takie puszyste racuszki! Wyglądają przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam takie słodkości jadać na kolacje :) pycha

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne, bardzo lubię takie puchate placuszki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam takie racuszki :) Moja babcia robiła je bardzo często.

    OdpowiedzUsuń
  5. Racuchy to smaki dzieciństwa. Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudownie wyglądają, oj zjadłabym :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Cudownie wyglądają, oj zjadłabym :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jak pączusie! Super, nigdy takich racuszków nie jadłyśmy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje :) Dziewczyny musicie koniecznie upiec sobie takie "pączusie" ;)

      Usuń
  9. Apetyczne i jakie puchate ;)mniam :D

    OdpowiedzUsuń
  10. lubię takie placuszki posypane cynamonem

    --------------------------------------

    http://bit.ly/2dOZ1Bs

    OdpowiedzUsuń
  11. Czy można do środka dodać jabłka ??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, można tylko jabłka dodajemy po wyrośnięciu ciasta :)

      Usuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

ad sen

streetcom

Przepisy kulinarne

FlyB - Kulinaria

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

rondel

Baza przepisów kulinarnych

Lista Blogów Kulinarnych