Murzynek Na Marmurku Z Czarną Porzeczką
Miał być łaciaty murzynek a wyszedł marmurek i wcale z tego powodu się nie pogniewam bo jest pyszniutki ;)
Składniki na blaszkę 23 x 23 cm
Na marmurek:
1. Masło, cukier, kakao i wodę zagotowujemy i odstawiamy do ostudzenia.
2. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno.
3. Teraz miksujemy żółtka do przestudzonej masy kakaowej, dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia i miksujemy. Na konie dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy całość już nie robotem !
4. Jogurty przelewamy do miski i miksujemy z całymi jajkami, dodajemy następnie budyń, mąkę oraz cukier puder.
5. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na dno cześć masy kakaowej tak tylko aby zakryła nam spód ciasta. Następnie tworząc esy-floresy wylewamy połowę masy jogurtowej ( masa jest rzadka ale podczas pieczenia zgęstnieje) potem znów masę kakaową w miejsca białej masy i znów biała masę aż do wykończenia składników. Na sam koniec delikatnie wciskamy w ciasto lub posypujemy cały nasz placek owocami czarnej porzeczki mogą to być tez jagody :)
Ciasto pieczemy na środkowej półce z termoobiegiem przez pierwsze 30 min w 170 stopniach, następnie wyłączam termoobieg i zostawiam grzanie góra-dół w temp. 190 stop. Piekę całość przez 1 h. Przed podaniem posypuje cukrem pudrem. Smacznego !
Źródło Inspiracji Tutaj
Składniki na blaszkę 23 x 23 cm
- 200 g masła
- 2 czubate łyżki kakao
- 4 jajka
- 3/4 szkl cukru
- 6 łyżek wody
- 1 i 3/4 szkl maki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Na marmurek:
- 600 g jogurtu owocowego ( u mnie malina z truskawką )
- 4 łyżki oleju
- 3 całe jajka
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 cały budyń np. waniliowy bez cukru + 1 czubata łyżka budyniu lub mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka czubata mąki pszennej
- garść owoców czarnej porzeczki lub jagody
1. Masło, cukier, kakao i wodę zagotowujemy i odstawiamy do ostudzenia.
2. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno.
3. Teraz miksujemy żółtka do przestudzonej masy kakaowej, dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia i miksujemy. Na konie dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy całość już nie robotem !
4. Jogurty przelewamy do miski i miksujemy z całymi jajkami, dodajemy następnie budyń, mąkę oraz cukier puder.
5. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na dno cześć masy kakaowej tak tylko aby zakryła nam spód ciasta. Następnie tworząc esy-floresy wylewamy połowę masy jogurtowej ( masa jest rzadka ale podczas pieczenia zgęstnieje) potem znów masę kakaową w miejsca białej masy i znów biała masę aż do wykończenia składników. Na sam koniec delikatnie wciskamy w ciasto lub posypujemy cały nasz placek owocami czarnej porzeczki mogą to być tez jagody :)
Ciasto pieczemy na środkowej półce z termoobiegiem przez pierwsze 30 min w 170 stopniach, następnie wyłączam termoobieg i zostawiam grzanie góra-dół w temp. 190 stop. Piekę całość przez 1 h. Przed podaniem posypuje cukrem pudrem. Smacznego !
Źródło Inspiracji Tutaj
5 comments
Chętnie bym się poczęstowała ;-)
OdpowiedzUsuńWoW! Ale efektownie wygląda! Takiego jeszcze nie widziałyśmy i nie jadłyśmy ;)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie - nieważne, czy murzynek, czy marmurek :-)
OdpowiedzUsuńMogę wprosić się na kawałeczek ciasta :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie się prezentuje :D
OdpowiedzUsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.