Bigos Z Cukinii - Wersja Z Dodatkiem Papryki
Pyszny i prosty obiad z cukinii :)
Składniki na 2 osoby:
1. Cukinie myjemy i obieramy ze skórki ( jeśli to młoda cukinia to nie musimy jej obierać) Kroimy w kostkę. Do garnka w którym będziemy przygotowywać bigos, wlewamy ze dwie łyżki oleju i podsmażamy/szklimy cukinie na nim. Solimy ją oczywiście aby puściła sok w tym czasie.
2. W rondelku zaś szklimy cebulkę. Następnie po chwili dodajemy pokrojone w kosteczkę warzywa (marchewkę i pietruszkę) pod koniec smażenia dodajemy pokrojona w kostkę paprykę.
3. Przesmażone warzywa wraz z papryka przekładamy do cukinii, w tym samym czasie kiedy warzywka "zaprzyjaźniają się" z cukinią, podsmażamy kiełbaskę na odrobinie oleju ( ja miałam jeszcze mięso z uda kurczaka wiec tez je podsmażyłam ) Całość dodajemy do cukinii, pamiętając aby co jakiś czas przemieszać zawartość garnka.
4. Po około 10-15 minutach dodajemy nasze pomidory z puszki oraz słodka paprykę i suszone warzywka.
5. Pod sam koniec gotowania dodajemy łyżkę koncentratu ( doprawiamy według własnego smaku ). Gotujemy jeszcze chwilkę, podajemy ze świeżym chlebkiem. smacznego !!
Składniki na 2 osoby:
- 2 cukinie - waga około 800 g
- 1 mała cebula
- 1 mała marchewka
- 1 małe pętko kiełbaski
- 1/2 korzenia pietruszki
- 1 listek laurowy
- 2 kulki ziela angielskiego
- 1 łyżeczka suszonych warzywek bez soli
- 1/2 puszki pomidorów krojonych bez skórki
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 mała czerwona papryka - niekoniecznie
- sól i pieprz do smaku oraz słodka papryka w proszku
1. Cukinie myjemy i obieramy ze skórki ( jeśli to młoda cukinia to nie musimy jej obierać) Kroimy w kostkę. Do garnka w którym będziemy przygotowywać bigos, wlewamy ze dwie łyżki oleju i podsmażamy/szklimy cukinie na nim. Solimy ją oczywiście aby puściła sok w tym czasie.
2. W rondelku zaś szklimy cebulkę. Następnie po chwili dodajemy pokrojone w kosteczkę warzywa (marchewkę i pietruszkę) pod koniec smażenia dodajemy pokrojona w kostkę paprykę.
3. Przesmażone warzywa wraz z papryka przekładamy do cukinii, w tym samym czasie kiedy warzywka "zaprzyjaźniają się" z cukinią, podsmażamy kiełbaskę na odrobinie oleju ( ja miałam jeszcze mięso z uda kurczaka wiec tez je podsmażyłam ) Całość dodajemy do cukinii, pamiętając aby co jakiś czas przemieszać zawartość garnka.
4. Po około 10-15 minutach dodajemy nasze pomidory z puszki oraz słodka paprykę i suszone warzywka.
5. Pod sam koniec gotowania dodajemy łyżkę koncentratu ( doprawiamy według własnego smaku ). Gotujemy jeszcze chwilkę, podajemy ze świeżym chlebkiem. smacznego !!
8 comments
Lubie takie bezmięsne wersje, pycha!
OdpowiedzUsuńCzasami nie potrzeba mięska a jest pyszny obiadek :-)
UsuńPyszne sezonowe danie.
OdpowiedzUsuńTo prawda :D
UsuńBardzo lubimy cukinie w takim wydaniu i bigosik z niej robimy bardzo często :)
OdpowiedzUsuńChętnie bym się poczęstowała ;-)
OdpowiedzUsuńsuper warzywne danie...już czuję,że będzie moim ulubionym
OdpowiedzUsuń--------------------------------------------
http://bit.ly/2eq3TuE
Cieszę się :-D
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.