"Bigos" Z Cebuli Z Kiełbaską
Troszkę inny "bigos", ale równie smaczny co ten tradycyjny ;) Podajemy go z kiełbaską np. domową i chlebkiem.
Składniki na 1 porcję
1. Na patelni podsmażamy kiełbaskę, najlepiej jeśli użyjemy grillowej wtedy pozbędziemy się nadmiaru tłuszczu.
2. Nadmiar tłuszczu zlewamy i na tej samej patelni podsmażamy pokrojona w piórka cebulkę. Przyprawiamy ją solą i pieprzem. Smażymy do jej zeszklenia. Następnie podlewamy wodą i dodajemy resztę przypraw. Dusimy pod przykryciem do miękkości cebuli.
3. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy i jeszcze chwilkę podduszamy aż do lekkiego zgęstnienia. (Dusimy z kiełbaską pokrojona w kostkę lub osobno jako dodatek, tak jak u mnie z domowa białą kiełbaską oraz kawałkiem sklepowej ;)
Składniki na 1 porcję
- 2 duże cebule
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki i szczypta ostrej
- 2-3 łyżki wody
- 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1/2 łyżeczki majeranku - jeśli nie lubimy nie musimy go dodawać
- sól, pieprz do smaku
- kiełbaska taka jaką lubimy
1. Na patelni podsmażamy kiełbaskę, najlepiej jeśli użyjemy grillowej wtedy pozbędziemy się nadmiaru tłuszczu.
2. Nadmiar tłuszczu zlewamy i na tej samej patelni podsmażamy pokrojona w piórka cebulkę. Przyprawiamy ją solą i pieprzem. Smażymy do jej zeszklenia. Następnie podlewamy wodą i dodajemy resztę przypraw. Dusimy pod przykryciem do miękkości cebuli.
3. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy i jeszcze chwilkę podduszamy aż do lekkiego zgęstnienia. (Dusimy z kiełbaską pokrojona w kostkę lub osobno jako dodatek, tak jak u mnie z domowa białą kiełbaską oraz kawałkiem sklepowej ;)
6 comments
Nie moje smaki, ale... dla mojego męża już jak najbardziej ;-)
OdpowiedzUsuńMniam ... uwielbiam taką duszoną cebulkę, ale takiego bigosu nie widziałam, nie robiłam.
OdpowiedzUsuńSmaczne danie.:)
OdpowiedzUsuńpycha!
OdpowiedzUsuńFajny, szybki obiadek, tak lubię
OdpowiedzUsuńTakiego jeszcze nie jadłyśmy :) Musi ciekawie smakować :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.