Pyszna Prosta Domowa Biała Kiełbaska
Wspólnie z mężem postanowiliśmy, że w te święta musi pojawić się na naszym stole prawdziwa domowa biała kiełbasa. Cała praca poszła szybciutko, w końcu działaliśmy na cztery ręce ;)
Parę kiełbasek zjedzonych zostało natychmiast, natomiast reszta mrozi się i czeka spokojnie do świąt.Składniki:
- 2 kg mięsa ( 1kg boczku + 1 kg łopatki lub szynki)
- 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
- 1 mała łyżeczka pieprzu
- 3 małe płaskie łyżeczki soli zwykłej
- 2 czubate łyżki majeranku
- 1 szklanka wody
1. Jeśli mamy mięso zamrożone to wcześniej je rozmrażamy i namaczamy w wodzie co najmniej przez 1 h (aby pozbyć się krwistości)
2. Następnie mięso kroimy w kostkę i w trakcie krojenia dzielimy go na dwie porcje ( tłuste i chude ).
Tłuste kawałki mielimy 2 razy na sitku nr. 8 Chude zaś 1 raz też na sitku nr. 8
W trakcie mielenia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
3. Zmielone mięso wyrabiamy razem z przyprawami oraz solą. Podczas wyrabiania dolewamy wodę ze szklanki.
4. Kiedy mięso mamy już wyrobione, na czas przygotowania jelit - chowamy je do lodówki (oczywiście przykryte folią)
5. Na ta ilość mięsa wystarczyły 2 długie jelita (jelita możemy zakupić albo poprzez internet lub w sieci sklepów Car...our - koszt około 9 zł ;)
Jelita moczymy w letniej wodzie, zmieniając ją w ciągu 20 min 3 razy.
Następnie przepłukujemy jelita wodą w środku. Możemy także te wszystkie czynności wykonać według instrukcji na opakowaniu jelit.
6. Jelita nakładamy na końcówkę nadziewarki bądź jak w moim przypadku na końcówkę do nadziewania od maszynki.
Jeśli mamy problem z nałożeniem jelit na końcówkę, możemy posmarować ją oliwą.
Zaczynamy nadziewanie.
7. Na koniec skręcamy nasze nadziane jelita w kiełbaski.
8. Do dużego garnka wstawiamy wodę, która musi osiągnąć temp. 75-80 stopni. i w niej zaparzamy naszą białą kiełbasę przez 30-40 min. Pomocny nam będzie w tym termometr którym będziemy kontrolować temp. wody. ( do kupienia w internecie cena około 12 zł ) Ja swój termometr mam z szynkowara ;)
Na koniec po parzeniu, przepłukujemy nasza kiełbaskę w zimnej wodzie.
Teraz kiełbaska jest już gotowa możemy ją podać na ciepło lub usmażyć lub zamrozić i będzie gotowa na święta. Smacznego !
11 comments
Super ta kiełbasa. Na Święta w sam raz:)
OdpowiedzUsuńDziękujemy :D
Usuńależ wspaniałą kiełbaskę wyprodukowaliście, na pewno smaczniejsza od tej kupnej !
OdpowiedzUsuńDziękujemy :D Sto procent lepsza od kupnej :)
UsuńBiałą kiełbasę jemy raz w roku właśnie na te święta i koniecznie musi być domowa bo jeszcze nigdy nie trafiłyśmy na dobrą kupną białą kiełbaskę :) Twoja na pewno będzie rozchwytywana :D
OdpowiedzUsuńPewnie jeszcze będzie brakować ;)
UsuńTaka domowa najlepsza, mój tato też od jakiegoś już czasu robi taką domową. Jest pyszna :-)
OdpowiedzUsuńDokładnie, nie ma jak domowa :-)
UsuńTaka domowa najlepsza, mój tato też od jakiegoś już czasu robi taką domową. Jest pyszna :-)
OdpowiedzUsuńDomowa biała kiełbasa, chudziutka, jest najlepsza
OdpowiedzUsuńnawet nie wiedziałam, że można samemu zrobić białą kiełbasę - jestem pod wrażeniem :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.