Krokiety Bez Mięsa
Pierwszy raz robiłam te krokiety i naprawdę bardzo nam posmakowały. Podałam je z sosem pieczarkowym <-- klik do którego przepis podam w innym poście. Zapraszam :)
Składniki na 10-12 krokietów
około 1 kg ugotowanych, wystudzonych i przeciśniętych przez praskę ziemniaczków (mogą być wczorajsze tzn. jeśli na obiad za dużo ugotowaliśmy to utłuczone i przestudzone ziemniaczki chowamy do woreczka/ków i tak przechowujemy w lodówce do 3 dni)2 jajka ( jeśli mam mało ziemniaczków do to wystarczy 1 jajko )
1/2 do 3/4 szkl mąki ( jeśli ziemniaki są bardzo "ciapciowate" do dajemy 3/4 szkl )
1 główka cebuli
5-6 pieczarek do środka
sól, pieprz, papryka słodka i ostra do smaku
1 jajko + mąka + bułka tarta do panierowania
1. Ziemniaki przekładamy do miski, jeśli są wczorajsze to musimy je przegnieść przez praskę.
2. Wbijamy jajko/jajka dodajemy mąkę, pieprz, paprykę ostrą i słodką oraz sól, wszystkiego z wyczuciem i próbując cały czas czy smak nam odpowiada.
3. Następnie szklimy cebulkę na oleju i od razu dodajemy do masy ziemniaczanej. Na tym samym oleju przesmażamy pieczarki i po lekkim przestygnięciu dodajemy do ziemniaków. Mieszamy całość i zaczynamy formować podłużne krokieciki.
4. Obtaczamy je najpierw w mące potem w jajku ( jajko doprawiamy solą, pieprzem i papryką i roztrzepujemy jak do schabowych ) na sam koniec w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju. Podajemy z ulubionym sosem. Smacznego !
21 comments
Często robię takie krokiety nie tylko z dodatkiem pieczarek ...świetnie sprawdzają się też gotowane warzywa a najbardziej lubię z gotowanym brokułem....pychotka
OdpowiedzUsuńSuper :) Z warzywami muszę wypróbować :)
UsuńNa pewno smakowite! Dawno krokietów nie robiłam :-)
OdpowiedzUsuńBardzo smaczne ;)
UsuńWyglądają pysznie :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńMuszą być pyszne:)
OdpowiedzUsuńZgadza się :) Bardzo smaczniutkie są :)
UsuńMama kiedyś takie robiła, pyszne były :)
OdpowiedzUsuńPierwszy raz jadłam takie kotlety u mojej cioci, robi je często bo jej dzieci nie lubią za bardzo mięsa. Smakują super :-)
OdpowiedzUsuńHmm, kuszące, mimo że bez mięsa :D
OdpowiedzUsuńBardzo je lubię, ziemniaczane czyli pyszne:)
OdpowiedzUsuńŚwietnie się prezentują, a do tego ulubiony sos i pyszne danie gotowe :-)
OdpowiedzUsuńŚwietne, robię coś bardzo podobnego, pyszne
OdpowiedzUsuńBaaaardzo chętnie zjadłybyśmy takie krokiety :) Pewnie na smakowałyby bardziej niż te tradycyjne ;)
OdpowiedzUsuńMuszę wykorzystać przepis, bo wyglądają bardzo smacznie a jeszcze takich nie miałam okazji jeść :)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię takie krokiety, wtedy sos pieczarkowy lub grzybowy to dla mnie podstawa :)
OdpowiedzUsuńA czy nie są mdłe?
OdpowiedzUsuńSame mogą się takie lekko wydawać ale podane z sosem są rewelacyjne :)
UsuńWitam!!!Czytam Pani przepis i koniecznie muszę zrobić.Ja wczoraj robiłam krokiety ale z "ruskim farszem" taki jak od pierogów ruskich ale w naleśnikach i w panierce,POLECAM SUPER- a może zanana Pani rzecz,pozdrawiam !!!
OdpowiedzUsuńPolecam, tanie i smaczne danie, a z ruskim farszem robiłam już tylko bez panierki a zapieczone pod beszamelem, pycha :-)
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.