Bitki drobiowe w delikatnym sosie
Mięsko z drobiu, ryż i delikatny sosik tworzą lekkie danie obiadowe, które nas nasyci, ale nie będziemy przejedzeni. Może nie jest to jedno z szybkich dań na obiad, ale jest bardzo smaczne i nie jest trudne do zrobienia. Zapraszam !
Składniki
1. Sznycelki myjemy, obsuszamy i delikatnie rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Jeśli są duże dzielimy na mniejsze kawałki.
2. Solimy i pieprzymy do smaku następnie obtaczamy w mące i obsmażamy na rozgrzanym oleju.
3. Zrumienione bitki przekładamy do garnka z gotującą się woda (woda ma przykrywać bitki ). Dodajemy warzywko, korzeń pietruszki i gotujemy.
4. Na rozgrzanym oleju przesmażamy delikatnie cebulkę. Przekładamy do garnka z bitkami ale bez oleju z patelki. Całość mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. gotujemy do miękkości mięsa.
5. W kubku rozrabiamy mąkę z śmietaną i odrobina zimnej wody. Wlewamy przez siteczko (żeby grudek nie było ) do mięsa i gotujemy ciągle mieszając do zgęstnienia sosu, na koniec jeśli lubimy dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Smacznego !
Składniki
- 4-5 sznycli z indyka
- 1 cebulka
- mąka pszenna do obtoczenia mięska
- olej
- 3-4 łyżki śmietanki 30%
- 2 łyżki mąki pszennej
- warzywko do smaku
- 1/2 małego korzenia pietruszki
- natka pietruszki
- sól, pieprz
1. Sznycelki myjemy, obsuszamy i delikatnie rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Jeśli są duże dzielimy na mniejsze kawałki.
2. Solimy i pieprzymy do smaku następnie obtaczamy w mące i obsmażamy na rozgrzanym oleju.
3. Zrumienione bitki przekładamy do garnka z gotującą się woda (woda ma przykrywać bitki ). Dodajemy warzywko, korzeń pietruszki i gotujemy.
4. Na rozgrzanym oleju przesmażamy delikatnie cebulkę. Przekładamy do garnka z bitkami ale bez oleju z patelki. Całość mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. gotujemy do miękkości mięsa.
5. W kubku rozrabiamy mąkę z śmietaną i odrobina zimnej wody. Wlewamy przez siteczko (żeby grudek nie było ) do mięsa i gotujemy ciągle mieszając do zgęstnienia sosu, na koniec jeśli lubimy dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Smacznego !
15 comments
Na pewno musi być smaczne :)
OdpowiedzUsuń:) Bardzo :)
UsuńPyszny obiadek :-) lubię takie smaki :-)
OdpowiedzUsuńMoi domownicy też ;)
UsuńSmaczne danie:)
OdpowiedzUsuńTak, bardzo ;)
UsuńCoś dla mnie, lubię drobiowe obiady
OdpowiedzUsuńJa tez najchętniej wybieram drób :)
UsuńBardzo apetycznie się prezentują :) Lubimy białe mięsko :)
OdpowiedzUsuń;) Białe mięso pychaaa :)
UsuńFajny pomysł na szybki i delikatny obiad :) wypróbuję bitki w najbliższą środę na obiad z chłopakiem ;) zamierzam podać z tłuczonymi ziemniakami i buraczkami- już mi cieknie ślinka ;) pomysł przyciągnął mnie z fejsa na Twój blog. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńCieszę się :) Proszę się pochwalić czy smakowało :) Pozdrawiam również i to bardzo cieplutko :-)
UsuńBardzo lubię takie mięso drobiowe w delikatnym sosie...dodatek ryżu jest do niego konieczny :-)
OdpowiedzUsuńTo prawda ryż jest idealny i danie jest jest lekkie wtedy ;)
UsuńPyszny obiadzik:) Aż by się zjadlo, nawet z rana;)
OdpowiedzUsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.