Racuszki na zsiadłym mleku z jabłkami.
Zostało mi trochę zsiadłego mleka więc żeby się nie zmarnowało, upiekłam z niego pyszne racuszki z dodatkiem jabłek.
Do przygotowania racuszków potrzebne nam są:
Do naczynia przełożyć mąkę i dodać kolejno jajko, zsiadłe mleko, cukier, po szczypcie soli oraz sody. Zmiksować lub wymieszać wszystko dokładnie do uzyskania jednolitej konsystencji.
Następnie dodajemy jabłka ( ja lubię jak są wyczuwalne i widoczne kawałki jabłek dlatego takie dodałam, jak ktoś nie lubi morze zetrzeć na tarce )
Na rozgrzaną patelnie (ja używam zawsze teflonowej i piekę bez tłuszczu) kładziemy po pełnej łyżce ciasta, przekręcamy na druga stronę gdy zobaczymy bąbelki.
Smażymy do zrumienienia z obu stron. Podajemy posypane cukrem pudrem lub z ulubionym swoim dodatkiem. Smacznegooo !
Do przygotowania racuszków potrzebne nam są:
- szklanka zsiadłego mleka,
- szklanka mąki tortowej,
- 1 jajko,
- 2 jabłka,
- po szczypcie soli oraz sody,
- 3 łyżki cukru, jesli ktos lubi moze jeszcze dodac cukru waniliowego,
- w razie zbyt gęstej konsystencji odrobina mleka tak 1/4 szkl.
Do naczynia przełożyć mąkę i dodać kolejno jajko, zsiadłe mleko, cukier, po szczypcie soli oraz sody. Zmiksować lub wymieszać wszystko dokładnie do uzyskania jednolitej konsystencji.
Następnie dodajemy jabłka ( ja lubię jak są wyczuwalne i widoczne kawałki jabłek dlatego takie dodałam, jak ktoś nie lubi morze zetrzeć na tarce )
Na rozgrzaną patelnie (ja używam zawsze teflonowej i piekę bez tłuszczu) kładziemy po pełnej łyżce ciasta, przekręcamy na druga stronę gdy zobaczymy bąbelki.
Smażymy do zrumienienia z obu stron. Podajemy posypane cukrem pudrem lub z ulubionym swoim dodatkiem. Smacznegooo !
8 comments
Dziękuję za udział w akcji i gratuluję zdobycia mleka, które się zsiadło ;)
OdpowiedzUsuńWarto poszukać na niewielkim targu lub handelku, czasami takie starsze panie maja swoje sery i mleko oraz jajka :)
OdpowiedzUsuńCzęsto piekę podobne racuchy ale jeszcze z jabłkiem nie próbowałam. Co do mleka ciężko o dobre źródło. Ja całe szczęście mam :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWarto właśnie poszukać takiego źródła i choć troszkę zasmakować w nie sklepowych wyrobach :) Pozdrawiam również :)
UsuńTakie racuszki to skarb na śniadanie, pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńNa śniadanko w sam raz :) Pozdrawiam również :)
UsuńJa te placuszki to robię na gęstym jogurcie greckim tylko wpierw ubijam pianę z białek dodaję żółtka i resztę mieszam są pyszne i polecam honoratka
OdpowiedzUsuńDziękuje za propozycję, na pewno spróbuje takiej wersji tych placuszków :)
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.