Maślane Rogale Śniadaniowe - Krok po kroku
Moje pierwsze rogaliki które upiekłam są na podstawie tego przepisu, oczywiście wprowadziłam swoje modyfikacje aby rogale stały się jeszcze bardziej smaczniejsze. Piekę je już któryś raz i za każdym razem wychodzą jeszcze smaczniejsze.
Składniki:
W ciepłym mleku rozprowadzamy drożdże z 1 łyżką cukru. Odstawiamy do ruszenia.
Resztę składników oprócz masła rotop. mieszamy w misce (mąka, jajo, zapach waniliowy, pozostałe 2 łyżki cukru, śmietane ). Kiedy zaczyn nam "wyrośnie"
dolewamy go do naszej miski. Zaczynamy wyrabiać ciasto. Podczas wyrabiania dolewamy co jakiś czas, aż do zużycia naszego roztopionego masła.
Kiedy ciasto nabierze odpowiedniej konsystencji, przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na około 30 min do podwojenia objętości.
Po tym czasie kiedy ciasto nam już wyrosło, wykładamy je na stolnice i dzielimy na około 10-12 kawałków.
Bierzemy taka jedną kulkę i wałkujemy ja na kształt takiego jakby jęzora. Starajmy się wałkować tylko wzdłuż nie w poprzek, następnie zaczynamy zwijać naszego jęzora starając się przy każdym zawinięciu naciągać lekko ciasto oraz wyginać lekko końce rogalika do siebie. Pamiętajmy aby koniec ciasta został pod spodem rogalika !
Kiedy wszystkie rogale mamy już zrobione, odstawiamy je do lekkiego napuszenia, a przed włożeniem do pieca smarujemy roztrzepanym jajkiem ( możemy tez posypać je makiem lub sezamem). Pieczemy około 20-25 min w 190 stopniach.
Rogale wyśmienicie smakują z dżemem lub miodem, polecam i smacznego !
Składniki:
- 550 g mąki
- 70 g stopionego i ostudzonego masła
- 25 g świeżych drożdży
- 250 ml ciepłego mleka
- 1 całe jajo
- 1 rozbełtane jajko do posmarowania rogali
- 3 łyzki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 2-3 łyżeczki śmietany 18% lub jogurtu naturalnego
- zapach waniliowy
W ciepłym mleku rozprowadzamy drożdże z 1 łyżką cukru. Odstawiamy do ruszenia.
Resztę składników oprócz masła rotop. mieszamy w misce (mąka, jajo, zapach waniliowy, pozostałe 2 łyżki cukru, śmietane ). Kiedy zaczyn nam "wyrośnie"
dolewamy go do naszej miski. Zaczynamy wyrabiać ciasto. Podczas wyrabiania dolewamy co jakiś czas, aż do zużycia naszego roztopionego masła.
Kiedy ciasto nabierze odpowiedniej konsystencji, przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na około 30 min do podwojenia objętości.
Po tym czasie kiedy ciasto nam już wyrosło, wykładamy je na stolnice i dzielimy na około 10-12 kawałków.
Bierzemy taka jedną kulkę i wałkujemy ja na kształt takiego jakby jęzora. Starajmy się wałkować tylko wzdłuż nie w poprzek, następnie zaczynamy zwijać naszego jęzora starając się przy każdym zawinięciu naciągać lekko ciasto oraz wyginać lekko końce rogalika do siebie. Pamiętajmy aby koniec ciasta został pod spodem rogalika !
Kiedy wszystkie rogale mamy już zrobione, odstawiamy je do lekkiego napuszenia, a przed włożeniem do pieca smarujemy roztrzepanym jajkiem ( możemy tez posypać je makiem lub sezamem). Pieczemy około 20-25 min w 190 stopniach.
Rogale wyśmienicie smakują z dżemem lub miodem, polecam i smacznego !
5 comments
Bardzo ładnie wyszły, mają kształt jak rogaliki z katalogu, na pewno smakują równie dobrze
OdpowiedzUsuńOj przepyszne są !
UsuńCzy świeże drożdże można zastąpić 8g suszonych drożdży (instant)?
OdpowiedzUsuńOczywiście że tak :-)
Usuńdziękuję za odpowiedź :) Miłego wieczoru :)
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.