wtorek, 16 stycznia 2018

Kiszona Kapusta Duszona Do Obiadu

Uwielbiam taką kapustę do obiadu podaną zwłaszcza z pieczoną rybką ;)











Składniki:

  • około 200-300 g kiszonej kapusty
  • 1/2 główki cebuli
  • 2-3 łyżki oliwy/oleju
  • pieprz do smaku
  • około 3/4 szkl wody
  • ewentualnie szczypta czerwonej papryki
1. Jeśli lubimy mniej kwaśne to płuczemy kapustę w wodzie, a następnie szatkujemy ją na drobno.
2. Na oliwie szklimy cebulkę pokrojoną w kostkę, następnie dodajemy kapustę, pieprzymy ją, przykrywamy pokrywką i zaczynamy ją dusić. Co jakiś czas dolewamy odrobinę wody, mieszamy i znów przykrywamy.
Pod koniec, zdejmujemy pokrywkę i pozwalamy się kapuście zarumienić.
Duszenie kapusty zazwyczaj zajmuje mi od 40 minut do 1 godziny.


4 komentarze:

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.