Serowe Paluszki I Krakersy Z Dipem
Taka przekąska idealnie sprawdzi się na sylwestrowy wieczór i karnawał, a najlepiej smakuje przygotowana tego samego dnia :) Wtedy krakersy i paluszki mają doskonałą chrupkość :)
Składniki na 2 blaszki:
Składniki na 2 blaszki:
- 1 i 1/3 szkl mąki pszennej
- około 150-200 g sera żółtego
- 200 g masła lub margaryny
- około 1/2 płaskiej łyżeczki soli
- około 1/2 płaskiej łyżeczki papryki słodkiej lub ostrej
- mak do obsypania paluszków i krakersów
składniki na dip:
- jeden mały jogurt naturalny
- świeże listki bazylii
- sól, pieprz do smaku
1. Ser ścieramy na tarce na najmniejszych oczkach. Dodajemy do mąki wraz z masłem/margaryną, przyprawami i zagniatamy ciasto.
2. Jeśli lepi się mocno do rąk to schładzamy je w lodówce przez około 30 minut lecz nie jest to konieczny etap.
3. Ciasto wałkujemy i wykrawamy z niego małe krakersy, bądź paluszki.
4.Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Obsypujemy makiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stop. Pieczemy przez około 15 minut do ze złocenia.
4 comments
Ale pyszności :-) idealna przekąska na imprezki :-)
OdpowiedzUsuńDziękuje i zgadza się, na imprezkę w sam raz :D
UsuńIdealna przekąska na imprezki :)
OdpowiedzUsuńSuper przekąski :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.