Mój Wilgotny Piernik Z Powidłami

by - 12/08/2017 07:15:00 AM

Piekę go już któryś rok z rzędu i jest on numerem jeden w śród pierników w naszym domu. Mokry, wilgotny, z bakaliami, wyraźnie piernikowy. Przełożony lekko kwaskowymi, powidłami śliwkowymi. Pycha.. :-)














Składniki na 2 małe keksówki:


  • 4 jajka
  • 400 g mąki pszennej
  • 120  g masła/margaryny
  • 150 g cukru
  • 4 łyżeczki kakao
  • 1 całe opakowanie przypraw do piernika ( ja uwielbiam Prymat )
  • 1 szkl mleka
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki miodu
  • 3 łyżki powideł śliwkowych
  • 2 garście bakalii dowolnych np. (orzechy, rodzynki, żurawina, śliwka suszona)
Polewa czekoladowa
  • 130 ml śmietanki 30 %
  • 100 g czekolady deserowej albo mlecznej
1. Masło z miodem rozpuszczamy i odstawiamy do przestygnięcia.
2. Jajka ubijamy z cukrem na puszysta masę. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą.
3. Następnie dodajemy mleko wraz z roztopionym masłem z miodem, kakao, bakalie, powidła oraz przyprawę do piernika. Mieszamy i przekładamy do dwóch foremek wysmarowanych masłem i wysypanych bułką tartą po równo.
Pieczemy w piekarniku elektrycznym w 180 stop przez około 1 h.
W piekarniku gazowym w 200 stop przez około 50-60 min.

Gotowy piernik przekrajemy na dwie lub jedna cześć i przekładamy powidłami. Następnie w rondelku zagotowujemy śmietankę, odstawiamy z ognia, dodajemy połamaną czekoladę, rozpuszczamy i taka lekko wystudzona polewą polewamy piernik. 


Podobne Posty

27 comments

  1. Bardzo apetyczny piernik :) Takie bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje i cieszę się że trafiłam w gusta :D

      Usuń
    2. Ile dni wcześniej można zrobić przed świętami

      Usuń
  2. Święta bez piernika się nie liczą:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mam słoiczek powideł na pewno wypróbuję <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, jest pyszny i piekę go już któryś rok z rzędu :)

      Usuń
  4. Bardzo lubię ciasta piernikowe :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pychotka, z taką ilością polewy czekoladowej, wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje :) Polewy musi dużo być, to jest wymóg piernikowy ;) :D

      Usuń
  6. Apetyczny :) I jak pięknie udekorowany :)
    Z chęcią dołączam do obserwatorów :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje ślicznie za miłe słowa :) I również dodaje do obserwowanych :)

      Usuń
  7. Pięknie udekorowany piernik :) Uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. piekę podobny, ale w ciągu roku, na święta u nas królują sernik i makowiec:)
    Twój wygląda pięknie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje :) U każdego na święta królują inne ciasta, u nas też musi być obowiązkowo makowiec i sernik, a pierniki kocha mój mąż i teraz też są nieodzowną częścią stołu :)

      Usuń
  9. Ile dni przed świętami najlepiej ten piernik upiec?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można dwa dni przed świętami lub dzień przed :)

      Usuń
  10. Też lubię piernik z powidłami, jest pyszny, wilgotny, idealny :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Piernik na święta musi być obowiązkowo

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiamy pierniki i to koniecznie z powidłami! Z chęcią przyjęłybyśmy kawałek (najlepiej w wielkości keksówki) :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się. Czyli musiałabym upiec cztery takie keksóweczki, dwie dla mnie i dwie dla was ;) :D

      Usuń
  13. Witam. Ile powideł do masy a ile do przełożenia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do ciasta 3 łyżki, a do przełożenia około 3/4 słoiczka :)

      Usuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

ad sen

streetcom

Przepisy kulinarne

FlyB - Kulinaria

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

rondel

Baza przepisów kulinarnych

Lista Blogów Kulinarnych