Mój Wilgotny Piernik Z Powidłami
Piekę go już któryś rok z rzędu i jest on numerem jeden w śród pierników w naszym domu. Mokry, wilgotny, z bakaliami, wyraźnie piernikowy. Przełożony lekko kwaskowymi, powidłami śliwkowymi. Pycha.. :-)
Składniki na 2 małe keksówki:
Składniki na 2 małe keksówki:
- 4 jajka
- 400 g mąki pszennej
- 120 g masła/margaryny
- 150 g cukru
- 4 łyżeczki kakao
- 1 całe opakowanie przypraw do piernika ( ja uwielbiam Prymat )
- 1 szkl mleka
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki miodu
- 3 łyżki powideł śliwkowych
- 2 garście bakalii dowolnych np. (orzechy, rodzynki, żurawina, śliwka suszona)
Polewa czekoladowa
- 130 ml śmietanki 30 %
- 100 g czekolady deserowej albo mlecznej
1. Masło z miodem rozpuszczamy i odstawiamy do przestygnięcia.
2. Jajka ubijamy z cukrem na puszysta masę. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą.
3. Następnie dodajemy mleko wraz z roztopionym masłem z miodem, kakao, bakalie, powidła oraz przyprawę do piernika. Mieszamy i przekładamy do dwóch foremek wysmarowanych masłem i wysypanych bułką tartą po równo.
Pieczemy w piekarniku elektrycznym w 180 stop przez około 1 h.
W piekarniku gazowym w 200 stop przez około 50-60 min.
Gotowy piernik przekrajemy na dwie lub jedna cześć i przekładamy powidłami. Następnie w rondelku zagotowujemy śmietankę, odstawiamy z ognia, dodajemy połamaną czekoladę, rozpuszczamy i taka lekko wystudzona polewą polewamy piernik.
27 comments
Bardzo apetyczny piernik :) Takie bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuńDziękuje i cieszę się że trafiłam w gusta :D
UsuńIle dni wcześniej można zrobić przed świętami
UsuńŚwięta bez piernika się nie liczą:)
OdpowiedzUsuńZgadzam się :D
UsuńMam słoiczek powideł na pewno wypróbuję <3
OdpowiedzUsuńPolecam, jest pyszny i piekę go już któryś rok z rzędu :)
UsuńBardzo lubię ciasta piernikowe :)
OdpowiedzUsuńCiesze się :D
UsuńPychotka, z taką ilością polewy czekoladowej, wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :) Polewy musi dużo być, to jest wymóg piernikowy ;) :D
UsuńApetyczny :) I jak pięknie udekorowany :)
OdpowiedzUsuńZ chęcią dołączam do obserwatorów :)
Dziękuje ślicznie za miłe słowa :) I również dodaje do obserwowanych :)
UsuńPięknie udekorowany piernik :) Uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńDziękuje ślicznie :*
Usuńpiekę podobny, ale w ciągu roku, na święta u nas królują sernik i makowiec:)
OdpowiedzUsuńTwój wygląda pięknie:)
Dziękuje :) U każdego na święta królują inne ciasta, u nas też musi być obowiązkowo makowiec i sernik, a pierniki kocha mój mąż i teraz też są nieodzowną częścią stołu :)
UsuńIle dni przed świętami najlepiej ten piernik upiec?
OdpowiedzUsuńMożna dwa dni przed świętami lub dzień przed :)
UsuńTeż lubię piernik z powidłami, jest pyszny, wilgotny, idealny :)
OdpowiedzUsuńTo prawda, z powidłami jest idealny :D
UsuńPiernik na święta musi być obowiązkowo
OdpowiedzUsuńW 100 % się zgadzam : )
UsuńUwielbiamy pierniki i to koniecznie z powidłami! Z chęcią przyjęłybyśmy kawałek (najlepiej w wielkości keksówki) :D
OdpowiedzUsuńCieszę się. Czyli musiałabym upiec cztery takie keksóweczki, dwie dla mnie i dwie dla was ;) :D
UsuńWitam. Ile powideł do masy a ile do przełożenia?
OdpowiedzUsuńDo ciasta 3 łyżki, a do przełożenia około 3/4 słoiczka :)
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.