piątek, 11 sierpnia 2017

Puszysty Serniczek Z Musem Nektarynkowym Na Zimno

Na takie upały to tylko taki serniczek mi był na myśli, więc wieczorkiem weszłam do kuchni troszku po miksowałam i gotowe :D Jest pyszny, lekkie jak pianka i znów na jednym kawałeczku nie można poprzestać ;)
















Składniki na tortownice o średnicy 18 cm, na blaszkę 24 cm podwajamy składniki

Spód ciasteczkowy:

  • 120 g herbatników czekoladowych
  • 60 g roztopionego masła
Biała masa serowa:
  • 250 g mascarpone
  • 250 g śmietanki 30 % lub 36 %
  • 1/2 szkl cukru pudru
  • 1 i 1/2 płaskiej łyżeczki żelatyny
  • 50 ml wrzącej wody
Mus nektarynkowy:
  • około 200 g owoców ( czyli 2 spore, dojrzałe nektarynki)
  • 1 lekko czubata łyżeczka żelatyny
  • 30 ml wrzącej wody
1. Blaszkę wykładamy folią spożywcza.
2. Ciasteczka rozdrabniamy i mieszamy z masłem. Następnie wykładamy nimi dno tortownicy mocno je ugniatając/dociskając aby utworzyły zwarty spód ( ja pomagam sobie wypukłą stroną łyżki ) Następnie chowamy blaszkę do lodówki najlepiej na około 20-30 minut.
3. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej, ale już nie wrzącej wodzie i odstawiamy do przestygnięcia.
4. Schłodzoną śmietankę umieszczamy w wysokim naczyniu i delikatnie ją ubijamy (spieniamy ) Następnie dodajemy serek mascarpone i ubijamy całość na sztywno. Na koniec dosypujemy cukier puder. Hartujemy żelatynę dodając do niej dwie łyżki naszej masy, mieszamy i wlewamy całość do reszty. Miksujemy do wymieszania i wykładamy na schłodzony ciasteczkowy spód.
5. Kiedy masa serowa zastygnie, to szykujemy mus nektarynkowy.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej ale nie wrzącej wodzie i odstawiamy do przestygnięcia. Nektarynki obieramy, kroimy na kawałki i blendujemy na mus. 
Żelatynę hartujemy łyżką musu, mieszamy i wlewamy całość do naczynia z pozostałym musem, mieszamy i wykładamy na białą warstwę. Całość chłodzimy przez co najmniej 3 h.
Serniczek podajemy schłodzony. Smacznego !


20 komentarzy:

  1. Pysznie wygląda ten serniczek i bez wątpienia smakuje obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje i tak w smaku obłęd ;) :D

      Usuń
  2. Mamy strasznie dużo brzoskwiń więc pewnie wykombinujemy podobne pyszne cudo :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oo.. to będę go wypatrywać, tego cuda pysznego i wpraszam się od razu na kawałeczek ;) :D

      Usuń
  3. Iwonko wspaniały serniczek, z chęcią bym zjadła kawałeczek :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje :* Jak zrobię następnym razem to zapraszam na kawałek ;)

      Usuń
  4. O tej porze taki sernik musi smakować wyśmienicie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadza się, jest idealnym deserem :)

      Usuń
  5. Mus owocowy na serniku zdecydowanie dominuje w tym roku!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę że to fajny dodatek do dość mocno słodkiego serniczka :)

      Usuń
  6. Wow, no zrobienie takiego puszystego serniczka może już nie być takie proste, ale spróbuję!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo proste jest, na pewno dasz radę :)

      Usuń
  7. Mmm.... pyszny! Uwielbiam takie serniczki na lato :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje :) O tak, takie serniczki w lato są najlepsze :)

      Usuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.