Puszysty Serniczek Z Musem Nektarynkowym Na Zimno
Na takie upały to tylko taki serniczek mi był na myśli, więc wieczorkiem weszłam do kuchni troszku po miksowałam i gotowe :D Jest pyszny, lekkie jak pianka i znów na jednym kawałeczku nie można poprzestać ;)
Składniki na tortownice o średnicy 18 cm, na blaszkę 24 cm podwajamy składniki
Spód ciasteczkowy:
Składniki na tortownice o średnicy 18 cm, na blaszkę 24 cm podwajamy składniki
Spód ciasteczkowy:
- 120 g herbatników czekoladowych
- 60 g roztopionego masła
Biała masa serowa:
- 250 g mascarpone
- 250 g śmietanki 30 % lub 36 %
- 1/2 szkl cukru pudru
- 1 i 1/2 płaskiej łyżeczki żelatyny
- 50 ml wrzącej wody
Mus nektarynkowy:
- około 200 g owoców ( czyli 2 spore, dojrzałe nektarynki)
- 1 lekko czubata łyżeczka żelatyny
- 30 ml wrzącej wody
2. Ciasteczka rozdrabniamy i mieszamy z masłem. Następnie wykładamy nimi dno tortownicy mocno je ugniatając/dociskając aby utworzyły zwarty spód ( ja pomagam sobie wypukłą stroną łyżki ) Następnie chowamy blaszkę do lodówki najlepiej na około 20-30 minut.
3. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej, ale już nie wrzącej wodzie i odstawiamy do przestygnięcia.
4. Schłodzoną śmietankę umieszczamy w wysokim naczyniu i delikatnie ją ubijamy (spieniamy ) Następnie dodajemy serek mascarpone i ubijamy całość na sztywno. Na koniec dosypujemy cukier puder. Hartujemy żelatynę dodając do niej dwie łyżki naszej masy, mieszamy i wlewamy całość do reszty. Miksujemy do wymieszania i wykładamy na schłodzony ciasteczkowy spód.
5. Kiedy masa serowa zastygnie, to szykujemy mus nektarynkowy.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej ale nie wrzącej wodzie i odstawiamy do przestygnięcia. Nektarynki obieramy, kroimy na kawałki i blendujemy na mus.
Żelatynę hartujemy łyżką musu, mieszamy i wlewamy całość do naczynia z pozostałym musem, mieszamy i wykładamy na białą warstwę. Całość chłodzimy przez co najmniej 3 h.
20 comments
Pysznie wygląda ten serniczek i bez wątpienia smakuje obłędnie :)
OdpowiedzUsuńDziękuje i tak w smaku obłęd ;) :D
UsuńMega pysznie wygląda ;) mniam
OdpowiedzUsuńDziękuje :*
UsuńMamy strasznie dużo brzoskwiń więc pewnie wykombinujemy podobne pyszne cudo :)
OdpowiedzUsuńOo.. to będę go wypatrywać, tego cuda pysznego i wpraszam się od razu na kawałeczek ;) :D
UsuńIwonko wspaniały serniczek, z chęcią bym zjadła kawałeczek :-)
OdpowiedzUsuńDziękuje :* Jak zrobię następnym razem to zapraszam na kawałek ;)
UsuńO tej porze taki sernik musi smakować wyśmienicie:)
OdpowiedzUsuńZgadza się, jest idealnym deserem :)
UsuńMus owocowy na serniku zdecydowanie dominuje w tym roku!
OdpowiedzUsuńMyślę że to fajny dodatek do dość mocno słodkiego serniczka :)
UsuńWow, no zrobienie takiego puszystego serniczka może już nie być takie proste, ale spróbuję!
OdpowiedzUsuńBardzo proste jest, na pewno dasz radę :)
UsuńCudownie wygląda:) Mniam :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńUroczy, aż ślinka leci :)
OdpowiedzUsuńHehe ;P Dziękuje :)
UsuńMmm.... pyszny! Uwielbiam takie serniczki na lato :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :) O tak, takie serniczki w lato są najlepsze :)
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.