piątek, 16 czerwca 2017

Puszysty Sernik Na Zimno Z Truskawkami

Serniczek wyszedł przepyszny, delikatny i puszysty chociaż nie zawiera w sobie ubitej śmietanki 30 proc.  Przygotowuje się go dość szybko i dość szybko tężeje, więc myślę, że w około 2-3 h mamy gotowy serniczek :)


















Składniki na blaszkę 18 cm

  • 400 g serka twarogowego w temp. pokojowej np. Mój Ulubiony
  • 1 zwykła galaretka truskawkowa
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 150 - 200 g truskawek
  • 1/2 opakowania galaretki truskawkowo-malinowej bez żelatyny od Delecty (możecie użyć też zwykłej galaretki)
  • do dekoracji chipsy z wiórek kokosa od Plenus  <-- Klik
Spód ciasteczkowy:
  • 120 g herbatników
  • 60 g roztopionego masła
1. Tortownicę wykładamy folią spożywczą.
2, Ciasteczka kruszymy i mieszamy z roztopionym masłem. Wykładamy nimi dno tortownicy dokładnie ugniatając i chowamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
3. Pierwszą galaretkę rozpuszczamy w połowię wody, czyli 1 szklance i odstawiamy do całkowitego wystudzenia (można a nawet radziłabym wstawić garnek z galaretka do lodowatej wody)
4. Twaróg przekładamy do wysokiego naczynia, dodajemy wystudzoną galaretkę i miksujemy. Sprawdzamy smak (jeśli nam odpowiada to nie dosładzamy) i następnie dodajemy 1 czubatą łyżkę cukru pudru (jeśli lubimy bardzo słodkie, możemy dodać dwie). Miksujemy i gotową masę wylewamy na spód ciasteczkowy. Chowamy do lodówki do wstępnego stężenia na około 1 h.
5. Galaretkę bez żelatyny dzielimy na pół (odsypujemy do osobnych woreczków, pojemników) i rozrabiamy w 3/4 szkl. bardzo gorącej wody. Wstawiamy do zimnej wody, ale tylko do lekkiego przestudzenia (dlatego tylko do lekkiego gdyż taka galaretka tężeje już podczas stygnięcia, w przypadku normalnej galaretki, czekamy do całkowitego wystygnięcia i dopiero jak zaczyna tężeć to zalewamy owoce)
Kiedy galaretka lekkiego przestygnie, układamy na serniku truskawki i zalewamy galaretką. Chowamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Przed podaniem obsypujemy chipsami z kokosa lub płatkami białej czekolady. Smacznego !!!



23 komentarze:

  1. Serniki na zimno uwielbiam :) Pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kocham serniki! Dawno nie jadłam żadnego, to chyba przyrządze taki, na pewno będzie smakował super.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam :) na pewno się nie zawiedziesz :)

      Usuń
  3. Cudownie wygląda.Ja chyba też zacznę robić robić takie ciasta bez pieczenia, bo wczoraj takiego zakalca upiekłam, że aż wstyd:(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje :* Nie martw się, nawet najlepszym wychodzą czasem zakalce ;) Mi też się niestety zdarzają :)

      Usuń
  4. myślę że niedługo muszę taki zrobić

    OdpowiedzUsuń
  5. muszę taki niedługo zrobić - wygląda smakowicie

    OdpowiedzUsuń
  6. Wow! Wygląda super! Uwielbiam serniczki na zimno :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Serniczek pierwsza klasa. Z chęcią zjadła bym kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje :D Już nie ma, ale jak znów będę robić zapraszam na kawałeczek ;)

      Usuń
  8. Cudowny Iwonko, bardzo lubię takie słodkości na zimno :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje Marzenko :* :D Takich słodkości, chyba nie da się nie lubić :D

      Usuń
  9. Tego typu serniki teraz mają niezłe wzięcie :) Nie dziwimy się :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Przepysznie wygląda :)mniam :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.