Puszysty Sernik Na Zimno Z Truskawkami
Serniczek wyszedł przepyszny, delikatny i puszysty chociaż nie zawiera w sobie ubitej śmietanki 30 proc. Przygotowuje się go dość szybko i dość szybko tężeje, więc myślę, że w około 2-3 h mamy gotowy serniczek :)
Składniki na blaszkę 18 cm
Składniki na blaszkę 18 cm
- 400 g serka twarogowego w temp. pokojowej np. Mój Ulubiony
- 1 zwykła galaretka truskawkowa
- 1 łyżka cukru pudru
- 150 - 200 g truskawek
- 1/2 opakowania galaretki truskawkowo-malinowej bez żelatyny od Delecty (możecie użyć też zwykłej galaretki)
- do dekoracji chipsy z wiórek kokosa od Plenus <-- Klik
Spód ciasteczkowy:
- 120 g herbatników
- 60 g roztopionego masła
1. Tortownicę wykładamy folią spożywczą.
2, Ciasteczka kruszymy i mieszamy z roztopionym masłem. Wykładamy nimi dno tortownicy dokładnie ugniatając i chowamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
3. Pierwszą galaretkę rozpuszczamy w połowię wody, czyli 1 szklance i odstawiamy do całkowitego wystudzenia (można a nawet radziłabym wstawić garnek z galaretka do lodowatej wody)
4. Twaróg przekładamy do wysokiego naczynia, dodajemy wystudzoną galaretkę i miksujemy. Sprawdzamy smak (jeśli nam odpowiada to nie dosładzamy) i następnie dodajemy 1 czubatą łyżkę cukru pudru (jeśli lubimy bardzo słodkie, możemy dodać dwie). Miksujemy i gotową masę wylewamy na spód ciasteczkowy. Chowamy do lodówki do wstępnego stężenia na około 1 h.
5. Galaretkę bez żelatyny dzielimy na pół (odsypujemy do osobnych woreczków, pojemników) i rozrabiamy w 3/4 szkl. bardzo gorącej wody. Wstawiamy do zimnej wody, ale tylko do lekkiego przestudzenia (dlatego tylko do lekkiego gdyż taka galaretka tężeje już podczas stygnięcia, w przypadku normalnej galaretki, czekamy do całkowitego wystygnięcia i dopiero jak zaczyna tężeć to zalewamy owoce)
Kiedy galaretka lekkiego przestygnie, układamy na serniku truskawki i zalewamy galaretką. Chowamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Przed podaniem obsypujemy chipsami z kokosa lub płatkami białej czekolady. Smacznego !!!
23 comments
Serniki na zimno uwielbiam :) Pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńDziękuje ślicznie :)
UsuńKocham serniki! Dawno nie jadłam żadnego, to chyba przyrządze taki, na pewno będzie smakował super.
OdpowiedzUsuńPolecam :) na pewno się nie zawiedziesz :)
UsuńCudownie wygląda.Ja chyba też zacznę robić robić takie ciasta bez pieczenia, bo wczoraj takiego zakalca upiekłam, że aż wstyd:(
OdpowiedzUsuńDziękuje :* Nie martw się, nawet najlepszym wychodzą czasem zakalce ;) Mi też się niestety zdarzają :)
Usuńmyślę że niedługo muszę taki zrobić
OdpowiedzUsuńPolecam, był przepyszny :)
Usuńmuszę taki niedługo zrobić - wygląda smakowicie
OdpowiedzUsuńDziękuje jeszcze raz ;)
UsuńUwielbiam takie serniczki :)
OdpowiedzUsuńJa tezzz :D
UsuńWow! Wygląda super! Uwielbiam serniczki na zimno :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :* :D
UsuńSerniczek pierwsza klasa. Z chęcią zjadła bym kawałeczek :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :D Już nie ma, ale jak znów będę robić zapraszam na kawałeczek ;)
UsuńCudowny Iwonko, bardzo lubię takie słodkości na zimno :-)
OdpowiedzUsuńDziękuje Marzenko :* :D Takich słodkości, chyba nie da się nie lubić :D
Usuńpo prostu uwielbiam :)
OdpowiedzUsuń:D
UsuńTego typu serniki teraz mają niezłe wzięcie :) Nie dziwimy się :D
OdpowiedzUsuńJa też się nie dziwię ;) :D
UsuńPrzepysznie wygląda :)mniam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.