Puszysty Sernik Na Zimno Z Truskawkami

by - 6/16/2017 07:30:00 AM

Serniczek wyszedł przepyszny, delikatny i puszysty chociaż nie zawiera w sobie ubitej śmietanki 30 proc.  Przygotowuje się go dość szybko i dość szybko tężeje, więc myślę, że w około 2-3 h mamy gotowy serniczek :)




















Składniki na blaszkę 18 cm

  • 400 g serka twarogowego w temp. pokojowej np. Mój Ulubiony
  • 1 zwykła galaretka truskawkowa
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 150 - 200 g truskawek
  • 1/2 opakowania galaretki truskawkowo-malinowej bez żelatyny od Delecty (możecie użyć też zwykłej galaretki)
  • do dekoracji chipsy z wiórek kokosa od Plenus  <-- Klik
Spód ciasteczkowy:
  • 120 g herbatników
  • 60 g roztopionego masła
1. Tortownicę wykładamy folią spożywczą.
2, Ciasteczka kruszymy i mieszamy z roztopionym masłem. Wykładamy nimi dno tortownicy dokładnie ugniatając i chowamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
3. Pierwszą galaretkę rozpuszczamy w połowię wody, czyli 1 szklance i odstawiamy do całkowitego wystudzenia (można a nawet radziłabym wstawić garnek z galaretka do lodowatej wody)
4. Twaróg przekładamy do wysokiego naczynia, dodajemy wystudzoną galaretkę i miksujemy. Sprawdzamy smak (jeśli nam odpowiada to nie dosładzamy) i następnie dodajemy 1 czubatą łyżkę cukru pudru (jeśli lubimy bardzo słodkie, możemy dodać dwie). Miksujemy i gotową masę wylewamy na spód ciasteczkowy. Chowamy do lodówki do wstępnego stężenia na około 1 h.
5. Galaretkę bez żelatyny dzielimy na pół (odsypujemy do osobnych woreczków, pojemników) i rozrabiamy w 3/4 szkl. bardzo gorącej wody. Wstawiamy do zimnej wody, ale tylko do lekkiego przestudzenia (dlatego tylko do lekkiego gdyż taka galaretka tężeje już podczas stygnięcia, w przypadku normalnej galaretki, czekamy do całkowitego wystygnięcia i dopiero jak zaczyna tężeć to zalewamy owoce)
Kiedy galaretka lekkiego przestygnie, układamy na serniku truskawki i zalewamy galaretką. Chowamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Przed podaniem obsypujemy chipsami z kokosa lub płatkami białej czekolady. Smacznego !!!



Podobne Posty

23 comments

  1. Serniki na zimno uwielbiam :) Pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kocham serniki! Dawno nie jadłam żadnego, to chyba przyrządze taki, na pewno będzie smakował super.

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudownie wygląda.Ja chyba też zacznę robić robić takie ciasta bez pieczenia, bo wczoraj takiego zakalca upiekłam, że aż wstyd:(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje :* Nie martw się, nawet najlepszym wychodzą czasem zakalce ;) Mi też się niestety zdarzają :)

      Usuń
  4. myślę że niedługo muszę taki zrobić

    OdpowiedzUsuń
  5. muszę taki niedługo zrobić - wygląda smakowicie

    OdpowiedzUsuń
  6. Wow! Wygląda super! Uwielbiam serniczki na zimno :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Serniczek pierwsza klasa. Z chęcią zjadła bym kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje :D Już nie ma, ale jak znów będę robić zapraszam na kawałeczek ;)

      Usuń
  8. Cudowny Iwonko, bardzo lubię takie słodkości na zimno :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje Marzenko :* :D Takich słodkości, chyba nie da się nie lubić :D

      Usuń
  9. Tego typu serniki teraz mają niezłe wzięcie :) Nie dziwimy się :D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

ad sen

streetcom

Przepisy kulinarne

FlyB - Kulinaria

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

rondel

Baza przepisów kulinarnych

Lista Blogów Kulinarnych