piątek, 12 maja 2017

Drożdżowe Z Rabarbarem, Budyniową Pianką I Kruszonką

Takie drożdżowe ciasto z pianką i orzeźwiającym rabarbarem smakuje obłędnie i zachowuje swoją świeżość do trzech dni, ale kto by je tak długo trzymał ;) :)
























Składniki na blaszkę 23 x 23 cm

Zaczyn:

  • 1/3 szkl ciepłego ale nie gorącego mleka
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
Ciasto:
  • 300 g mąki pszennej typ 420
  • 40 g roztopionego i ostudzonego masła
  • 3 żółtka
  • 1/2 szkl cukru
  • szczypta soli
  • parę kropel esencji waniliowej
Pianka:
  • 3 białka
  • 1/2 szkl cukru
  • 3 łyżki oleju
  • 1 budyń waniliowy bez cukru (40 g)
Kruszonka:
  • 60 g masła
  • 4-5 łyżek mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru (razem z cukrem waniliowym)
oraz około 600 g rabarbaru + 2 łyżki mąki do obtoczenia go + 1 łyżka cukru

1. Najpierw tworzymy zaczyn i odstawiamy go do podrośnięcia (wkruszamy drożdże do mleka dodajemy cukier, mieszamy i odstawiamy).
2. Do miski dajemy mąkę, żółtka, cukier, szczyptę soli o raz parę kropel esencji waniliowej. Kiedy zaczyn wyrośnie dodajemy go do mąki i zaczynamy wyrabiać ciasto, podczas wyrabiania dolewamy masło. ciasto jest wtedy gotowe kiedy odchodzi od miski i ręki ( u mnie wyrabianiem zajął się robot,  a zajęło mu to około 5-7 minut). Gotowe ciasto odstawiamy do podwojenia objętości na 1 do 1 i 1/2 godziny.
3. W tym czasie obieramy rabarbar, kroimy na mniejsze kawałki, posypujemy cukrem i kładziemy na sito aby pozbyć się nadmiaru soku.
4. Składniki na kruszonkę zagniatamy i chowamy do lodówki albo zamrażali.
5. Kiedy ciasto wyrośnie, odgazowujemy je na blacie i delikatnie wałkujemy na kształt formy do pieczenia. Przekładamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia i tak na czas przygotowania pianki odstawiamy do lekkiego podrośnięcia ( na około 15 minut )

6. Białka miksujemy na sztywno pod koniec dodają cukier aby je utrwalić, następnie wsypujemy budyń i dodajemy olej, całość delikatnie mieszamy do połączenia składników.
7. Na ciasto wykładamy najpierw odsączony z soku i obsypany mąką rabarbar, następnie na to wykładamy piankę, a na piankę wykładamy kruszonkę.



Ciasto pieczemy w 180 stop przez około 40 - 45 minut na środkowej półce bez termoobiegu.




12 komentarzy:

  1. Takie ciasto to bym teraz chętnie zjadła do kawki - uwielbiam drożdżowe wypieki, a z tym rabarbarem to już całkiem mega :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Poczęstowałbym, ale już nie ma :)

      Usuń
  2. Moje smaki:) Porywam kawałeczek:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jeszzce w tym roku nie robiłam ciasta z rabarbarem, ale musze koniecznie nadrobić

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nadrabiaj bo nim się obejrzysz może go już nie być ;)

      Usuń
  4. Szklanka mleka i jesteśmy w raju ^^ Przynajmniej przez pewien czas bo później rewolucje żołądkowo-jelitowe by nas rozłożyły xD No ale da takiej drożdżówki z ukochanym rabarbarem czasem robi się wyjątki :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No na taką drożdżówkę trzeba zrobić wyjątek ;) Ps. mnie też by dopadła rewolucja więc łączyła bym się z wami w bólu ;)

      Usuń
  5. Uwielbiam takie ciasta, są pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadza się, teraz drożdżówki u mnie są numerem 1 :)

      Usuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.