Świąteczna Chałka Nadziewana
Pyszna chałeczka w bardzo odświętnym wydaniu. Troszkę pracy wymaga, ale ile potem przyjemności z jedzenia ;) Oktawa Wielkanocna trwa, więc śmiało, na niedzielę możecie upiec sobie taką chałkę.
Składniki na jedną dużą chałkę
Zaczyn:
Składniki na jedną dużą chałkę
Zaczyn:
- 150 ml ciepłego mleka
- 20 g świeżych drożdży
- 1 łyżka cukru
- 1/2 łyżki mąki
- 300 g mąki
- 1 żółtko
- 1 łyżka jogurtu naturalnego gęstego bądź śmietany kwaśnej 12-18%
- 65 g cukru
- 80 g masła roztopionego i ostudzonego
- szczypta soli
- kilka kropel esencji waniliowej
- roztrzepane jajko do posmarowania chałki
Nadzienie serowe:
- 100 g sera twarogowego najlepiej miękkiego, tłustego
- 30 g cukru
- 1 żółtko
- łyżka rodzynek (niekonieczne)
Nadzienie makowe:
- 60 g maku mielonego
- 2 łyżeczki masła
- 1 łyżka rodzynek (ewent. lub orzechy)
- 2 i 1/2 łyżki miodu
- 5-6 łyżek gorącej wody lub mleka
- 3-4 krople esencji migdałowej (niekonieczne)
- plus 2 łyżki maku do trzeciego rulona/wałeczka ( tutaj zachęcam abyście zamienili te 2 łyżki maku na 1 płaską łyżkę kakao, będzie ładniej wglądała, ja tak zrobię następnym razem ;)
1. Wszystkie składniki na zaczyn mieszamy ze sobą i odstawiamy pod przykryciem do podwojenia objętości.
2. W misce szykujemy mąkę, z żółtkiem, cukrem oraz esencją waniliową. dodajemy wyrośnięty zaczyn i zaczynamy wyrabiać ciasto, podczas wyrabiania dodajemy jogurt bądź śmietanę oraz wlewamy powoli masło. Wyrobione ciasto odchodzi od miski i niezbyt mocno się klei.
Odstawiamy do podwojenia objętości na około 1 h.
3. W tym czasie szykujemy nadzienia.
Najpierw rozcieramy twaróg z żółtkiem i cukrem, dodajemy rodzynki (jeśli je lubimy) chowamy następnie do lodówki.
Mak zalewamy gorącą wodą lub mlekiem i podgrzewamy na maleńkim gazie przez chwilę aż woda/mleko zostanie wchłonięte (trwa to koło 3 minutki) Następnie dodajemy miód i masło oraz rodzynki (jeśli lubimy, możemy też dodać orzechów). Masa ma być dość zwarta, nie lejąca.
Gotowa masę odstawiamy do lodówki.
4. Kiedy ciasto wyrośnie, odgazowujemy ponownie zagniatając i wałkujemy je na duży prostokąt o wymiarach 50 x 30 cm i kroimy je na trzy pasy po 10 cm.
Na pierwszy pas kładziemy nadzienie makowe, szczelnie zalepiając jego boki do środka i dokładnie zalepiając końce.
Na następny pas wykładamy masę serową pamiętając aby szczelnie wszystko zalepić a na ostatni pas kładziemy dwie łyżki maku mielonego lub 1 łyżka kakao i zagniatamy starając się go rozciągnąć do podanej długości. Następnie całość zaplatamy w warkocz i ostrożnie przenosimy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawiamy do podrośnięcia na około 20 minut.
Potem smarujemy nasza chałkę roztrzepanym jajkiem i pieczemy w 180 stop. przez około 40-45 minut.
13 comments
Bardzo lubię chałki, ale z makiem jeszcze nie jadłam. Wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńChałki śa najlepsze. Zawsze kojarzą mi się ze świętami. Jakie piękne zdjęcia. Przepis wspaniały. Pozdrawiam i czekamy na więcej!
UsuńDziękuje za miłe słowa :D Z makiem i serem jest pyszna prawie jak ciasto :D
UsuńWspaniałe wygląda i z pewnością jest pyszna :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Jest super smaczna i na
Usuńpewno jeszcze ją zrobię..tym razem z samym serem ;)
Prawie jak makowiec więc jesteśmy kupione :D
OdpowiedzUsuńHehe... dokładnie tak, prawie jak makowiec ;) :P
UsuńLubię drożdżowe ciasta. Twoja chałka wygląda mega smacznie -:)
OdpowiedzUsuńDziękuje :D
UsuńWspaniała! :))
OdpowiedzUsuńDziękuje :D
UsuńAleż ona musi być pyszna:)
OdpowiedzUsuńOj bardzo pyszna była, za jakiś czas będę musiała ją znów upiec :D
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.