sobota, 22 kwietnia 2017

Świąteczna Chałka Nadziewana

Pyszna chałeczka w bardzo odświętnym wydaniu. Troszkę pracy wymaga, ale ile potem przyjemności z jedzenia ;)  Oktawa Wielkanocna trwa, więc śmiało, na niedzielę możecie upiec sobie taką chałkę.






















Składniki na jedną dużą chałkę

Zaczyn:

  • 150 ml ciepłego mleka
  • 20 gr świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 łyżki mąki
Ciasto:

  • 300 gr mąki
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego gęstego bądź śmietany kwaśnej 12-18%
  • 65 gr cukru
  • 80 gr masła roztopionego i ostudzonego
  • szczypta soli
  • kilka kropel esencji waniliowej 
  • roztrzepane jajko do posmarowania chałki
Nadzienie serowe:
  • 100 gr sera twarogowego najlepiej miękkiego, tłustego
  • 30 gr cukru
  • 1 żółtko
  • łyżka rodzynek (niekonieczne)
Nadzienie makowe:
  • 60 gr maku mielonego
  • 2 łyżeczki masła
  • 1 łyżka rodzynek (ewent. lub orzechy)
  • 2 i 1/2 łyżki miodu
  • 5-6 łyżek gorącej wody lub mleka
  • 3-4 krople esencji migdałowej (niekonieczne)
  • plus 2 łyżki maku do trzeciego rulona/wałeczka ( tutaj zachęcam abyście zamienili te 2 łyżki maku na  1 płaską łyżkę kakao, będzie ładniej wglądała, ja tak zrobię następnym razem ;)

1. Wszystkie składniki na zaczyn mieszamy ze sobą i odstawiamy pod przykryciem do podwojenia objętości.
2. W misce szykujemy mąkę, z żółtkiem, cukrem oraz esencją waniliową. dodajemy wyrośnięty zaczyn i zaczynamy wyrabiać ciasto, podczas wyrabiania dodajemy jogurt bądź śmietanę oraz wlewamy powoli masło. Wyrobione ciasto odchodzi od miski i niezbyt mocno się klei.
Odstawiamy do podwojenia objętości na około 1 h.
3. W tym czasie szykujemy nadzienia. 
Najpierw rozcieramy twaróg z żółtkiem i cukrem, dodajemy rodzynki (jeśli je lubimy) chowamy następnie do lodówki.
Mak zalewamy gorącą wodą lub mlekiem i podgrzewamy na maleńkim gazie przez chwilę aż woda/mleko zostanie wchłonięte (trwa to koło 3 minutki) Następnie dodajemy miód i masło oraz rodzynki (jeśli lubimy, możemy też dodać orzechów). Masa ma być dość zwarta, nie lejąca. 
Gotowa masę odstawiamy do lodówki.
4. Kiedy ciasto wyrośnie, odgazowujemy ponownie zagniatając i wałkujemy je na duży prostokąt o wymiarach 50 x 30 cm i kroimy je na trzy pasy po 10 cm. 
Na pierwszy pas kładziemy nadzienie makowe, szczelnie zalepiając jego boki do środka i dokładnie zalepiając końce. 
Na następny pas wykładamy masę serową pamiętając aby szczelnie wszystko zalepić a na ostatni pas kładziemy dwie łyżki maku mielonego lub 1 łyżka kakao i zagniatamy starając się go rozciągnąć do podanej długości. Następnie całość zaplatamy w warkocz i ostrożnie przenosimy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawiamy do podrośnięcia na około 20 minut.
Potem smarujemy nasza chałkę roztrzepanym jajkiem i pieczemy w 180 stop. przez około 40-45 minut.

13 komentarzy:

  1. Bardzo lubię chałki, ale z makiem jeszcze nie jadłam. Wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chałki śa najlepsze. Zawsze kojarzą mi się ze świętami. Jakie piękne zdjęcia. Przepis wspaniały. Pozdrawiam i czekamy na więcej!

      Usuń
    2. Dziękuje za miłe słowa :D Z makiem i serem jest pyszna prawie jak ciasto :D

      Usuń
  2. Wspaniałe wygląda i z pewnością jest pyszna :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Jest super smaczna i na
      pewno jeszcze ją zrobię..tym razem z samym serem ;)

      Usuń
  3. Prawie jak makowiec więc jesteśmy kupione :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hehe... dokładnie tak, prawie jak makowiec ;) :P

      Usuń
  4. Lubię drożdżowe ciasta. Twoja chałka wygląda mega smacznie -:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Odpowiedzi
    1. Oj bardzo pyszna była, za jakiś czas będę musiała ją znów upiec :D

      Usuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.