Zapiekanka Ziemniaczana Z Pieczarkami
Składniki na 3-4 osoby:
- 8-10 ziemniaków
- 250 - 300 g pieczarek
- 2 jajka
- 1 mała cebulka
- 1 ząbek czosnku
- 3-4 łyżki kwaśnej śmietany np.12% lub 18 % lub jogurtu naturalnego
- 1 kiełbaska ( u mnie myśliwska )
- ser żółty starty bądź pokrojony na malutką kosteczkę
- sól, pieprz, natka pietruszki
1. Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurka na pół miękko, około 15 min. Po ugotowaniu lekko studzimy, obieramy i kroimy na plasterki.
2. W czasie gdy ziemniaki się gotują obieramy i ścieramy pieczarki na tarce (zostawiając sobie 3-4 sztuki nie starte )
3. Na patelni przesmażamy cebulkę i dodajemy od razu pieczarki oraz ząbek czosnku drobniutko pokrojony bądź przeciśnięty przez praskę, doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy aż cała woda odparuje z patelni. Gotowe pieczarki przekładamy do miseczki. Kiełbaskę kroimy w kosteczkę bądź półplasterki.
4. Śmietanę, jajka oraz ser roztrzepujemy, doprawiamy solą oraz pieprzem.
5. Foremkę do zapiekania smarujemy masłem i wykładamy na przemian ziemniaki, warstwa pieczarek, trochę kiełbaski, odrobina sosu i tak do wykończenia składników.
Ważne aby zakończyć całość sosem.
Na sam koniec na wierzchu układamy plasterki pieczarek, nie przesmażonych i całość posypujemy natką pietruszki.
24 comments
Bardzo pyszny pomysł na obiad:)
OdpowiedzUsuńDziękuje :*
UsuńAle pysznie wygląda! Jak z obrazka :) Na pewno wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńDziękuje i polecam :D
UsuńYmmm zapiekanka z ziemniakami i pieczarkami, mniam mniam!
OdpowiedzUsuń:D Mniamuśna :D
UsuńSmakowita zapiekana:)
OdpowiedzUsuńDziękuje :D
UsuńBardzo fajna zapiekanka :-)
OdpowiedzUsuńDziękuje :*
UsuńFajny pomysł, jest tutaj wszystko co lubię :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :D
UsuńO mniam! Ale mamy teraz ochotę na coś z pieczarkami i serem :D Super zapiekanka :)
OdpowiedzUsuń:D Dziękuje i kochane koniecznie zróbcie sobie taka zapiekaneczkę ;)
Usuńo dawno nie jadłam zapiekanki :) Super propozycja
OdpowiedzUsuńDziękuje :D
UsuńA czy bez kiełbasy też można zrobić
OdpowiedzUsuńPewnie, że tak :D
Usuńzrobilam pycha. trochę musiałam dłużej trzymać bo chyba za mało gotowalm ziemniaki. kiełbaskę podsmażyłam, a na wierzch dałam szczypiorek.
OdpowiedzUsuńCieszę się że smakowała :D Pomysł z podsmażeniem kiełbaski i posypaniem wierzchu szczypiorkiem bardzo fajny :)
UsuńSuper danie. Dorzucilam czerwona paprykę i podduszony por oraz gałązki rozmarynu.Pycha.Dziekuje
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę że smakowało i ze przepis się podoba :) Pozdrawiam cieplutko :)
UsuńMam pytanie , czy przykrywać naczynie żaroodporne podczas pieczenia?
OdpowiedzUsuńNie, nie przykrywamy :)
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.