wtorek, 21 lutego 2017

Zapiekanka Ziemniaczana Z Pieczarkami

Zapiekanka wyszła bardzo smaczna, że wyjedliśmy wszystko do ostatniego ziemniaczka ;)













Składniki na 3-4 osoby:


  • 8-10 ziemniaków
  • 250 - 300 g pieczarek
  • 2 jajka
  • 1 mała cebulka
  • 1 ząbek czosnku
  • 3-4 łyżki kwaśnej śmietany np.12% lub 18 % lub jogurtu naturalnego
  • 1 kiełbaska ( u mnie myśliwska )
  • ser żółty starty bądź pokrojony na malutką kosteczkę
  • sól, pieprz, natka pietruszki


1.  Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurka na pół miękko, około 15 min. Po ugotowaniu lekko studzimy, obieramy i kroimy na plasterki.
2. W czasie gdy ziemniaki się gotują obieramy i ścieramy pieczarki na tarce (zostawiając sobie 3-4 sztuki nie starte )
3. Na patelni przesmażamy cebulkę i dodajemy od razu pieczarki oraz ząbek czosnku drobniutko pokrojony bądź przeciśnięty przez praskę, doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy aż cała woda odparuje z patelni. Gotowe pieczarki przekładamy do miseczki. Kiełbaskę kroimy w kosteczkę bądź półplasterki.
4. Śmietanę, jajka oraz ser roztrzepujemy, doprawiamy solą oraz pieprzem.
5. Foremkę do zapiekania smarujemy masłem i wykładamy na przemian ziemniaki, warstwa pieczarek, trochę kiełbaski, odrobina sosu i tak do wykończenia składników.
 Ważne aby zakończyć całość sosem. 
Na sam koniec na wierzchu układamy plasterki pieczarek, nie przesmażonych i całość posypujemy natką pietruszki.
Pieczemy w 190 stop przez około 30-35 min. (wierzch musi być zrumieniony)






22 komentarze:

  1. Bardzo pyszny pomysł na obiad:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale pysznie wygląda! Jak z obrazka :) Na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ymmm zapiekanka z ziemniakami i pieczarkami, mniam mniam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajny pomysł, jest tutaj wszystko co lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  5. O mniam! Ale mamy teraz ochotę na coś z pieczarkami i serem :D Super zapiekanka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :D Dziękuje i kochane koniecznie zróbcie sobie taka zapiekaneczkę ;)

      Usuń
  6. o dawno nie jadłam zapiekanki :) Super propozycja

    OdpowiedzUsuń
  7. A czy bez kiełbasy też można zrobić

    OdpowiedzUsuń
  8. zrobilam pycha. trochę musiałam dłużej trzymać bo chyba za mało gotowalm ziemniaki. kiełbaskę podsmażyłam, a na wierzch dałam szczypiorek.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się że smakowała :D Pomysł z podsmażeniem kiełbaski i posypaniem wierzchu szczypiorkiem bardzo fajny :)

      Usuń
  9. Super danie. Dorzucilam czerwona paprykę i podduszony por oraz gałązki rozmarynu.Pycha.Dziekuje

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę że smakowało i ze przepis się podoba :) Pozdrawiam cieplutko :)

      Usuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.