Ketchupowe Kotleciki Z Mięsa Z Rosołu
Kotleciki dzięki ketchupowi są bardziej wyraziste w smaku i na pewno znajda jeszcze więcej swoich zwolenników :)
Składniki na około 6 kotletów:
Składniki na około 6 kotletów:
- 2 ćwiartki z kurczaka
- marchew + pietruszka + cebula z rosołu
- 3-4 łyżeczki ketchupu ostrego bądź łagodnego
- 1 jajko
- sól , pieprz do smaku
- kilka szczypiorków posiekanych na drobno
- 1/3 łyżeczki słodkiej papryki i ostrej (jeśli nie lubimy, ostrą możemy pominąć, a dodać więcej słodkiej )
- mąka pszenna do obtoczenia kotletów ( ja użyłam pełnoziarnistej )
- olej do smażenia
1. Mięso oddzielamy od kości i siekamy nożem na desce do krojenia. Tak samo postępujemy z warzywami z rosołu. Całość przekładamy do miski, dodajemy przyprawy oraz jedno całe jajko. Mieszamy widelcem starając się jakby nim rozgniatać całość do uzyskania takiej pasty mięsnej. ( ja tym razem zblędowałam całość, blenderem ;)
2. Teraz dodajemy ketchup, szczypiorek, paprykę słodka, całe jajko, ostrą oraz sól, pieprz do smaku. Formujemy kotleciki, obtaczamy je w mące i smażymy na rozgrzanym oleju.
3 comments
Wyglądają bardzo apetycznie :-) W sam raz na obiadek :-)
OdpowiedzUsuńczęsto mam rosół i potem zostaje mięso, chętnie zrobię takie kotleciki ;)
OdpowiedzUsuńIwonko super kotleciki, fajny pomysł na pyszne danie :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.