Kremówka Na Biszkopcie
Wspaniałe ciacho na biszkopcie z kremem budyniowym. Polecam wszystkim :)
Składniki na blaszkę 23 x 23 cm
Ciasto
1. Jajka ubijamy z cukrem na puszysta masę, dodajemy esencje waniliową, przesiana mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Całość przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku w 180 stop przez około 25-30 min (do suchego patyczka).
Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia.
2. Mleko nie w całości przelewamy do garnuszka, zostawiamy 1/2 szkl do rozmieszania żółtek, budyniu i maki ziemniaczanej. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem.
3. Do gotującego się mleka wlewamy naszą miksturę z proszku budyniowego, żółtek i mąki ziemniaczanej. Energicznie mieszamy aż do uzyskania kremowego budyniu. Odstawiamy do ostygnięcia.
4. Następnie masło ucieramy na puch i dodajemy po łyżce masy budyniowej aż do jej wykończenia.
5. Ciasto przekrawamy na dwie części i zwilżamy je sokiem z cytryny rozmieszanym w wodzie ( tak około 1/3 szkl) Nakładamy krem i wstawiamy do lodówki. Przed podaniem, posypujemy cukrem pudrem. Smacznego !!!
Składniki na blaszkę 23 x 23 cm
Ciasto
- 4 jajka
- 1 szkl mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- kilka kropel esencji waniliowej
- 1/2 - 3/4 szkl cukru (zależny czy lubimy słodkie czy bardziej słodkie )
Krem
- 500 ml mleka
- 1 budyń waniliowy bez cukru
- 1 łyżka maki ziemniaczanej
- 1/3 szkl cukru
- 2 żółtka
- 100 g masła
- sok z cytryny
1. Jajka ubijamy z cukrem na puszysta masę, dodajemy esencje waniliową, przesiana mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Całość przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku w 180 stop przez około 25-30 min (do suchego patyczka).
Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia.
2. Mleko nie w całości przelewamy do garnuszka, zostawiamy 1/2 szkl do rozmieszania żółtek, budyniu i maki ziemniaczanej. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem.
3. Do gotującego się mleka wlewamy naszą miksturę z proszku budyniowego, żółtek i mąki ziemniaczanej. Energicznie mieszamy aż do uzyskania kremowego budyniu. Odstawiamy do ostygnięcia.
4. Następnie masło ucieramy na puch i dodajemy po łyżce masy budyniowej aż do jej wykończenia.
5. Ciasto przekrawamy na dwie części i zwilżamy je sokiem z cytryny rozmieszanym w wodzie ( tak około 1/3 szkl) Nakładamy krem i wstawiamy do lodówki. Przed podaniem, posypujemy cukrem pudrem. Smacznego !!!
18 comments
Pysznie wygląda,robię podobne ciasto.
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńMilion lat nie jadłam kremówek a na biszkoptach nigdy:)
OdpowiedzUsuńKremówki to pyszne ciasto, koniecznie musisz zrobić ;)
UsuńIwonko ale wspaniałe ciacho, musi być pyszne :-)
OdpowiedzUsuńDziękuje Marzenko, bardzo smaczne było :D
UsuńChyba nigdy nie jadłyśmy takiej kremówki. Krem wygląda fantastycznie i bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuje dziewczyny, nadróbcie to koniecznie bo jest pyszna ;)
UsuńCiacho prezentuje się obłędnie
OdpowiedzUsuńDziękuje :D
UsuńWygląda cudownie puszyście :)
OdpowiedzUsuńTak, było puszyste i zarazem wilgotne :)
UsuńAleż to ciasto pysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńNa blaszke 24x36 jak dobrac skladniki ?
OdpowiedzUsuńPrzepraszam że tak późno odpisuje, ale niestety telefon nie pozwolił mi dodać odpowiedzi wiec dopiero jak weszłam na komputer mogę ja napisać.
UsuńCiasto:
6 jajek
1 1/2 szkl maki
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szkl cukru
Krem:
1 litr mleka
2 budynie
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3/4 szkl cukru
3 żółtka
200 gr masła
Myślę że powinno być ok :)
krem budyniowy z masłem ucierasz pałką czy miksujesz?
OdpowiedzUsuńKrem ucieram mikserem na najwolniejszych obrotach :)
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.