czwartek, 5 stycznia 2017

Kremówka Na Biszkopcie

Wspaniałe ciacho na biszkopcie z kremem budyniowym. Polecam wszystkim :)












Składniki na blaszkę 23 x 23 cm

      Ciasto

  • 4 jajka
  • 1 szkl mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kilka kropel esencji waniliowej
  • 1/2 - 3/4 szkl cukru (zależny czy lubimy słodkie czy bardziej słodkie )
     Krem
  • 500 ml mleka
  • 1 budyń waniliowy bez cukru
  • 1 łyżka maki ziemniaczanej
  • 1/3 szkl cukru
  • 2 żółtka
  • 100 gr masła
  • sok z cytryny



1. Jajka ubijamy z cukrem na puszysta masę, dodajemy esencje waniliową, przesiana mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Całość przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku w 180 stop przez około 25-30 min (do suchego patyczka).
Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia.
2. Mleko nie w całości przelewamy do garnuszka, zostawiamy 1/2 szkl do rozmieszania żółtek, budyniu i maki ziemniaczanej. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem.
3. Do gotującego się mleka wlewamy naszą miksturę z proszku budyniowego, żółtek i mąki ziemniaczanej. Energicznie mieszamy aż do uzyskania kremowego budyniu. Odstawiamy do ostygnięcia.
4. Następnie masło ucieramy na puch i dodajemy po łyżce masy budyniowej aż do jej wykończenia.
5. Ciasto przekrawamy na dwie części i zwilżamy je sokiem z cytryny rozmieszanym w wodzie ( tak około 1/3 szkl) Nakładamy krem i wstawiamy do lodówki. Przed podaniem, posypujemy cukrem pudrem. Smacznego !!!





18 komentarzy:

  1. Pysznie wygląda,robię podobne ciasto.

    OdpowiedzUsuń
  2. Milion lat nie jadłam kremówek a na biszkoptach nigdy:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kremówki to pyszne ciasto, koniecznie musisz zrobić ;)

      Usuń
  3. Iwonko ale wspaniałe ciacho, musi być pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje Marzenko, bardzo smaczne było :D

      Usuń
  4. Chyba nigdy nie jadłyśmy takiej kremówki. Krem wygląda fantastycznie i bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje dziewczyny, nadróbcie to koniecznie bo jest pyszna ;)

      Usuń
  5. Odpowiedzi
    1. Tak, było puszyste i zarazem wilgotne :)

      Usuń
  6. Ależ to ciasto pysznie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Na blaszke 24x36 jak dobrac skladniki ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepraszam że tak późno odpisuje, ale niestety telefon nie pozwolił mi dodać odpowiedzi wiec dopiero jak weszłam na komputer mogę ja napisać.

      Ciasto:
      6 jajek
      1 1/2 szkl maki
      3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
      3/4 szkl cukru

      Krem:
      1 litr mleka
      2 budynie
      2 łyżki mąki ziemniaczanej
      3/4 szkl cukru
      3 żółtka
      200 gr masła

      Myślę że powinno być ok :)

      Usuń
  8. krem budyniowy z masłem ucierasz pałką czy miksujesz?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krem ucieram mikserem na najwolniejszych obrotach :)

      Usuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.