poniedziałek, 23 stycznia 2017

Bułeczki Śniadaniowe

To chyba moje pierwsze takie oficjalne bułeczki. Wyszły super smaczne i na śniadanie pasują jak ulał ;)















Składniki na około 5 bułeczek


  • 275 gr mąki pszennej
  • 150 ml mleka razem z 3-4 łyżkami słodkiej śmietanki
  • 15-20 gr drożdży
  • 3/4 łyżeczki cukru
  • 3/4 płaskiej łyżeczki soli
  • 2-3 łyżki roztopionego masła (jest to około 50 gr )
  • 1 żółtko (białko do posmarowania bułeczek)
  • sezam do obsypania bułeczek


1. Z letniego mleka, cukru i drożdży tworzymy zaczyn i odstawiamy do wyrośnięcia (podwojenia objętości)
2. Mąkę oraz sól i żółtko jaja przekładamy do miski, dodajemy wyrośnięty zaczyn i zaczynamy wyrabiać ciasto. Podczas wyrabiania dodajemy masło/olej i wyrabiamy do tego momentu aż ciasto będzie odchodzić od ręki i ścianek naczynia/miski. U mnie sprawę załatwił robot, trwało to około 5-7 min.
3. Gotowe ciasto odstawiamy aby podwoiło swoja objętość na około 1 h.
4. Po tym czasie zagniatamy go krótko (odgazowując), formujemy wałek który tniemy na 5 kawałków. 
Z kawałków kulamy bułeczki tak aby łączenia ciasta były na spodzie a wierzch bułeczki pozostawał gładki, przekładamy na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem.  Nacinamy je ostrym nożem i odstawiamy do lekkiego podrośnięcia na około 20 min.

W tym czasie nastawiamy piekarnik na 180 stop.
5. Kiedy bułeczki podrosły, smarujemy je białkiem i obsypujemy sezamem. Pieczemy je około 20-25 min do zrumienienia wierzchu.


6 komentarzy:

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.