Torcik Piernikowy Z Nadzieniem O Smaku Grejpfrutowym
Torcik piernikowy bo tak go nazwałam, jest super smaczny, nie za słodki i pasuje na świąteczny stół chociaż wyrósł mu dziwny czubek ;)
Składniki na tortownicę 18 cm
Ciasto:
Krem:
Polewa czekoladowa:
plus do dekoracji cukrowe śnieżynki
1. Jajka ubijamy z cukrem na puszysta masę. dodajemy następnie mąkę, przyprawę do piernika, kakao, proszek do pieczenia, sodę, olej oraz mleko. Mieszamy do połączenia składników i wylewamy na blaszkę wysmarowana i wysypana bułka tarta. Pieczemy w 180 stop przez 40-45 min.
2. Teraz szykujemy krem grejpfrutowy.
Wyciskamy sok z 1/2 części grejpfruta i jeśli brakuje nam go do 240 ml to dolewamy wody. Wlewamy większa część do garnuszka i z tych 50 gr cukru zabieramy 2 łyżki i dodajemy do gotującego się soku z wodą. W pozostałej części wody z sokiem rozmieszamy proszek budyniowy i dalej już postępujemy ja ze zwykłym budyniem.
Ugotowany budyń studzimy. Następnie miksujemy masło z pozostałym cukrem na puch, dodajemy po łyżce budyń aż do wykończenia. Gotowy krem wykładamy na przestudzone ciasto piernikowe. Schładzamy w lodówce. Składniki na czekoladę łączymy w garnuszku na gazie i gotujemy do zgęstnienia, ale takiego aby dało się ja rozsmarować na cieście.
Na koniec polewamy nasze ciasto czekoladą i jeśli chcemy dekorujemy cukrowymi śnieżynkami.
Składniki na tortownicę 18 cm
Ciasto:
- 1 szkl mąki pszennej
- 3 jajka
- 1/2 szkl cukru
- 1/4 szkl oleju
- 2 łyżki powideł śliwkowych
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki mleka
- 1 łyżka przypraw do piernika
- 1 łyżka kakao
Krem:
- 1 budyń waniliowy bez cukru
- 50 g cukru
- 1/2 sporego grejpfruta
- 240 ml soku razem z wodą
- 50 g masła
Polewa czekoladowa:
- 4 łyżeczki kakao
- 5 łyżeczek cukru
- 1 łyżka margaryny
- 3 duże łyżki mleka
plus do dekoracji cukrowe śnieżynki
1. Jajka ubijamy z cukrem na puszysta masę. dodajemy następnie mąkę, przyprawę do piernika, kakao, proszek do pieczenia, sodę, olej oraz mleko. Mieszamy do połączenia składników i wylewamy na blaszkę wysmarowana i wysypana bułka tarta. Pieczemy w 180 stop przez 40-45 min.
2. Teraz szykujemy krem grejpfrutowy.
Wyciskamy sok z 1/2 części grejpfruta i jeśli brakuje nam go do 240 ml to dolewamy wody. Wlewamy większa część do garnuszka i z tych 50 gr cukru zabieramy 2 łyżki i dodajemy do gotującego się soku z wodą. W pozostałej części wody z sokiem rozmieszamy proszek budyniowy i dalej już postępujemy ja ze zwykłym budyniem.
Ugotowany budyń studzimy. Następnie miksujemy masło z pozostałym cukrem na puch, dodajemy po łyżce budyń aż do wykończenia. Gotowy krem wykładamy na przestudzone ciasto piernikowe. Schładzamy w lodówce. Składniki na czekoladę łączymy w garnuszku na gazie i gotujemy do zgęstnienia, ale takiego aby dało się ja rozsmarować na cieście.
Na koniec polewamy nasze ciasto czekoladą i jeśli chcemy dekorujemy cukrowymi śnieżynkami.
11 comments
czubek dodaje mu uroku:) a smaki rewelacyjne:)
OdpowiedzUsuńDziękuje :D
UsuńWspaniały świąteczny tort
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczny tort, świetne połączenie smaków :)
OdpowiedzUsuńPiękny torcik:)
OdpowiedzUsuńCudowny i smaczny torcik :)
OdpowiedzUsuńCudowny i smaczny torcik :)
OdpowiedzUsuńDziękuje za wszystkie miłe komentarze :D
OdpowiedzUsuńJaki piękny i wyrośnięty! Torciki z takimi warstwami kochamy najbardziej :)
OdpowiedzUsuńSuper torcik Iwonko :)
OdpowiedzUsuńSuper torcik Iwonko :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.