Maślane Ciasteczka Przełożone Marmoladą / Bez Jajek
Pyszne, kruchutkie i co najważniejsze maślane takie są te ciasteczka :)
Składniki na 1 blaszkę ciastek:
Dodatkowo:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej !
1. Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszysta masę. Następnie dodajemy esencję waniliową, obie mąki i miksujemy do powstania gładkiej masy.
2. Ciasteczka wykładamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia.
Możemy rwać kuleczki i spłaszczać je na blaszce odznaczając kratkę widelcem, lub przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać prosto na blachę.
Gotowa blaszkę z ciastkami chowamy do lodówki na około 1h ! (jeśli tego nie zrobimy to ciastka mogą rozpłynąć się w piekarniku )
Piekarnik rozgrzewamy do 220 stop, następnie po włożeniu ciastek do piekarnika obniżamy temp do 200 stop. i pieczemy przez około 10-15 min do ze złocenia.
Po upieczeniu studzimy a następnie przekładamy marmoladą i zanurzamy w czekoladzie*
*czekoladę/dy umieszczamy w miseczce nad kąpielą wodna razem z masłem i rozpuszczamy.
Źródło książka "Moje Wypieki"
Składniki na 1 blaszkę ciastek:
- 200 g masła
- 100 g cukru pudru
- aromat waniliowy
- 220 g mąki pszennej
- 40 g mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
- około 200 g marmolady
- 100 g czekolady mlecznej lub deserowej lub białej ( u mnie deserowa z białą )
- 20 g masła
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej !
1. Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszysta masę. Następnie dodajemy esencję waniliową, obie mąki i miksujemy do powstania gładkiej masy.
2. Ciasteczka wykładamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia.
Możemy rwać kuleczki i spłaszczać je na blaszce odznaczając kratkę widelcem, lub przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać prosto na blachę.
Gotowa blaszkę z ciastkami chowamy do lodówki na około 1h ! (jeśli tego nie zrobimy to ciastka mogą rozpłynąć się w piekarniku )
Piekarnik rozgrzewamy do 220 stop, następnie po włożeniu ciastek do piekarnika obniżamy temp do 200 stop. i pieczemy przez około 10-15 min do ze złocenia.
Po upieczeniu studzimy a następnie przekładamy marmoladą i zanurzamy w czekoladzie*
*czekoladę/dy umieszczamy w miseczce nad kąpielą wodna razem z masłem i rozpuszczamy.
Źródło książka "Moje Wypieki"
7 comments
Jak one pysznie wyglądają. Porywam jedno:)
OdpowiedzUsuńProsze sie częstować :D
Usuńczy na margarynie Kasi tez beda dobre?
OdpowiedzUsuńOj raczej nie...:/
UsuńSame pysznosci u Ciebie Iwonko :)
OdpowiedzUsuń..no taki to czas że trzeba zaszaleć troszkę ze słodkościami ;)
UsuńSame pysznosci u Ciebie Iwonko :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.