Maślane Ciasteczka Przełożone Marmoladą / Bez Jajek

by - 12/19/2016 08:00:00 AM

Pyszne, kruchutkie i co najważniejsze maślane takie są te ciasteczka :)











Składniki na 1 blaszkę ciastek:

  • 200 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • aromat waniliowy
  • 220 g mąki pszennej
  • 40 g mąki ziemniaczanej


Dodatkowo:

  • około 200 g marmolady
  • 100 g czekolady mlecznej lub deserowej lub białej ( u mnie deserowa z białą )
  • 20 g masła



Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej !



1. Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszysta masę. Następnie dodajemy esencję waniliową, obie mąki i miksujemy do powstania gładkiej masy.
2. Ciasteczka wykładamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia.
Możemy rwać kuleczki i spłaszczać je na blaszce odznaczając kratkę widelcem, lub przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać prosto na blachę.
Gotowa blaszkę z ciastkami chowamy do lodówki na około 1h ! (jeśli tego nie zrobimy to ciastka mogą rozpłynąć się w piekarniku )

Piekarnik rozgrzewamy do 220 stop, następnie po włożeniu ciastek do piekarnika obniżamy temp do 200 stop. i pieczemy przez około 10-15 min do ze złocenia.
Po upieczeniu studzimy a następnie przekładamy marmoladą i zanurzamy w czekoladzie*



*czekoladę/dy umieszczamy w miseczce nad kąpielą wodna razem z masłem i rozpuszczamy.


Źródło książka "Moje Wypieki"

Podobne Posty

7 comments

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

ad sen

streetcom

Przepisy kulinarne

FlyB - Kulinaria

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

rondel

Baza przepisów kulinarnych

Lista Blogów Kulinarnych