Strucla Drożdżowa Z Budyniem I Jagodami Goji
Strucla wyszła naprawdę smaczna, chociaż z odstającą skórką ;)
Składniki na keksówkę
Zaczyn:
20 g drożdży świeżych
1/2 szkl mleka
1 łyżeczka cukru
Ciasto:
300 g mąki pszennej
60 - 80 g cukru ( mniej słodkie lub bardziej słodki ciasto )
1 jajko
50 g masła roztop i ostudz.
szczypta soli
esencja waniliowa
Nadzienie:
1 i 1/2 paczki budyniu
4 czubate łyżki cukru
2 szkl mleka
3-4 łyżki jagód goji od ( Plenus ) namoczonych wcześniej w gorącej wodzie. Jeśli nie mamy jagód możemy dać rodzynki.
1. Szykujemy zaczyn. rozpuszczamy w letnim mleku drożdże razem z cukrem i odstawiamy do wyrośnięcia.
2. W czasie gdy zaczyn rośnie, gotuje budyń ( 1 i 1/2 szkl zagotowujemy z cukrem, w pozostałej 1/2 szkl rozmieszamy proszek budyniowy, gotujemy całość około 3 min). Odstawiam do całkowitego ostygnięcia pamiętając o przykryciu wierzchu folią spożywczą aby nie powstał kożuch.
3. Z wyrośniętego zaczynu, mąki, cukru, masła oraz roztrzepanego jajka (zostawiamy sobie odrobinę do posmarowania wierzchu ) zagniatam ciasto. U mnie robot około 5-7 min.
Odstawiam ciasto następnie do wyrośnięcia na około 1 h.
4. Po tym czasie zagniatam - odgazowując ciasto i wałkuję je na prostokąt.
Ja zawsze smaruje białkiem ciasto aby nie tworzył sie zakalec, ale jeśli zawsze robicie bez białka i wam się udaje to możecie ten krok pominąć.
5. Następnie wykładam budyń wymieszany z jagodami. Zwijam w roladę i umieszczam w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Odstawiam do podrośnięcia na około 30-40 min.
Po tym czasie smaruje górę ciasta roztrzepanym jajkiem i wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stop i piekę przez około 40-50 min.
Składniki na keksówkę
Zaczyn:
20 g drożdży świeżych
1/2 szkl mleka
1 łyżeczka cukru
Ciasto:
300 g mąki pszennej
60 - 80 g cukru ( mniej słodkie lub bardziej słodki ciasto )
1 jajko
50 g masła roztop i ostudz.
szczypta soli
esencja waniliowa
Nadzienie:
1 i 1/2 paczki budyniu
4 czubate łyżki cukru
2 szkl mleka
3-4 łyżki jagód goji od ( Plenus ) namoczonych wcześniej w gorącej wodzie. Jeśli nie mamy jagód możemy dać rodzynki.
1. Szykujemy zaczyn. rozpuszczamy w letnim mleku drożdże razem z cukrem i odstawiamy do wyrośnięcia.
2. W czasie gdy zaczyn rośnie, gotuje budyń ( 1 i 1/2 szkl zagotowujemy z cukrem, w pozostałej 1/2 szkl rozmieszamy proszek budyniowy, gotujemy całość około 3 min). Odstawiam do całkowitego ostygnięcia pamiętając o przykryciu wierzchu folią spożywczą aby nie powstał kożuch.
3. Z wyrośniętego zaczynu, mąki, cukru, masła oraz roztrzepanego jajka (zostawiamy sobie odrobinę do posmarowania wierzchu ) zagniatam ciasto. U mnie robot około 5-7 min.
Odstawiam ciasto następnie do wyrośnięcia na około 1 h.
4. Po tym czasie zagniatam - odgazowując ciasto i wałkuję je na prostokąt.
Ja zawsze smaruje białkiem ciasto aby nie tworzył sie zakalec, ale jeśli zawsze robicie bez białka i wam się udaje to możecie ten krok pominąć.
5. Następnie wykładam budyń wymieszany z jagodami. Zwijam w roladę i umieszczam w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Odstawiam do podrośnięcia na około 30-40 min.
Po tym czasie smaruje górę ciasta roztrzepanym jajkiem i wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stop i piekę przez około 40-50 min.
11 comments
Alez bym zjadła do kubka mleka
OdpowiedzUsuńz kubkiem mleka albo kakao :D
UsuńPysznie wygląda Twoja strucla, a Plenus ma super zdrowe produkty :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :-)
UsuńPysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :-)
Usuńbardzo lubię drożdżowe z budyniem :)
OdpowiedzUsuńJak tu go nie lubić ;-)
UsuńSuper Ci wyrosła! Musi być pyszna z tym budyniem :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :) No nie ma to jak nadziane ciacho ;)
UsuńGenialne! Uwielbiam takie ciasta. Pierwszy raz o jagodach goji na blogu kcalmar czytałem! Nie wyobrażam sobie ich nie mieć w torbie od laptopa!
OdpowiedzUsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.