Ucierane Brzoskwiniowe Ciasto
Jest pyszne, wilgotne i swoim żółciutkim kolorkiem zachęca do skosztowania ;) Zapraszam na to smakowite ucierane ciasto z jakże soczystymi słodziutkim owocem :)
Składniki na formę 23 x 23 cm
Wszystkie Składniki Powinny Być W Temp. Pokojowej !
1. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę.
2. Kiedy masło zbieleje zaczynamy dodawać po jednym jajku ciągle ucierając. Na koniec dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i całość mieszamy szpatułką bądź łyżką.
3. Wykładamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia.
Na ciasto dajemy obrane i pokrojone w kawałki brzoskwinię lekką wciskając ja w ciasto.
Pieczemy w 180 stop. przez 40-50 min.
Składniki na formę 23 x 23 cm
- 4 jajka ( moje żółtka były bardzo duże i żółte dlatego ciasto ma taki kolorek, jeśli nie mamy takich jajek a zależy nam na kolorku ciasta, możemy wtedy dodać szczyptę kurkumy )
- 150 g masła ( użyłam śmietankowego za 1,99 )
- 3/4 szkl cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 i 1/2 szkl mąki tortowej
- esencja waniliowa lub cukier waniliowy
- Duża brzoskwinia dojrzała lub dwie małe ( u mnie jeszcze dodatek małej łodyżki rabarbaru - niekonieczne )
Wszystkie Składniki Powinny Być W Temp. Pokojowej !
1. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę.
2. Kiedy masło zbieleje zaczynamy dodawać po jednym jajku ciągle ucierając. Na koniec dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i całość mieszamy szpatułką bądź łyżką.
3. Wykładamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia.
Na ciasto dajemy obrane i pokrojone w kawałki brzoskwinię lekką wciskając ja w ciasto.
Pieczemy w 180 stop. przez 40-50 min.
9 comments
Ciasto wygląda przepysznie:)
OdpowiedzUsuńDziękuje :D
UsuńTo ja się częstuję kawałkiem tego pysznego ciasta:)
OdpowiedzUsuńoj poczęstowałabym sie
OdpowiedzUsuń;) :D
UsuńTakie ciasta są najlepsze :)
OdpowiedzUsuńTo prawda :)
UsuńWłaśnie wczoraj miałyśmy przyjemność skosztować takie ciacho z brzoskwiniami :) Bardzo dobre wyszło naszej kuzynce :)
OdpowiedzUsuńOo to gratuluje udanego wypieku :)
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.