wtorek, 20 września 2016

Sos Ze Świeżych Kurek

Prosty sosik z jakże uroczych i aromatycznych kurek :)
















Składniki na 2 osoby:
200 gr świeżych kurek
1/2 dużej cebuli
1 ząbek czosnku
bulion warzywny domowy lub z kostki
1 łyżeczka natki pietruszki
sól, pieprz do smaku
1/2 szkl śmietany 30 %
1 czubata łyżka mąki pszennej




1. Grzyby starannie myjemy i przebieramy. Większe kapelusze czy nóżki kroimy na mniejsze kawałki.
2. Na patelni szklimy cebulę pod koniec dodając ząbek czosnku. Następnie dodajemy nasze kurki.

3. Podczas smażenia kurki wypuszcza wodę, ale nie należy się tym przejmować gdyż większa jej cześć w trakcie smażenia wyparuje.
4. W garnku zagotowujemy wodę wraz z bulionem/kostką i podsmażone kurki wraz z cebulką przekładamy do gotującego się garnka z wodą.
5. Gotujemy całość z 20-25 minut.
6. Pod koniec tego czasu w szklance mieszamy śmietanę z mąką i hartujemy ja gorącą wodą z grzybków. Wlewamy i gotujemy całość do zgęstnienia sosu.
Podajemy z ryżem, ziemniaczkami lub kaszą. Smacznego !



13 komentarzy:

  1. Bardzo lubię taki sos. Twój wygląda bardzo apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Sos kurkowy <3. Ja robię ciut bardziej gęsty (chyba), że w sumie to można go zjeść jak gulasz.

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam taki sosik, wygląda wyśmienicie....
    Pozdrawiamy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Eh nie wiemy czy kiedyś będzie nam dane spróbować kurek... A wyglądają bardzo smacznie w tym sosiku :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak ja bardzo lubię sos z kurek:) pychotka :)

    OdpowiedzUsuń
  6. kto nie lubi kurek,,,uwielbiam taki sosik !

    OdpowiedzUsuń
  7. ryż z grzybami? ciekawa jestem jak mi posmakuje

    -----------------------------------------------

    http://bit.ly/2eq3TuE

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To proszę napisać potem jak smakowało :-D można też zjeść z ziemniakami lub kaszą :-)

      Usuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.