Drożdżowe Racuchy Na Zsiadłym Mleku
Czasami jak zostanie nam z obiadu zsiadłe mleko robię właśnie takie racuszki. Rosną grubiutkie więc możemy je rozkroić i posmarować ulubionym dżemem lub miodem gdyż same w sobie są tylko lekko słodkie i dlatego wymagają dodatkowej porcji cukru ;)
Składniki na 14-16 racuszków - jeśli chcemy zrobić więcej automatycznie podwajamy ilość składników:
1. Z letniego mleka, cukru i drożdży przygotowujemy zaczyn i odstawiamy do podrośnięcia.
2. Do miski wsypujemy mąkę, dajemy szczyptę soli, wbijamy jajko oraz dodajemy resztę cukrów. Wlewamy zsiadłe mleko (starajmy się aby nie było prosto z lodówki gdyż po dodaniu drożdży proces rośnięcia ciasta bardzo się nam spowolni )
3. Wyrośnięty zaczyn dodajemy do miski z mąką i mieszamy całość, podczas mieszania dodajemy 2 łyżki oleju. Następnie odstawiamy na jakieś 30-40 min do podrośnięcia.
Po tym czasie smażymy racuszki na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto, pamiętając aby ogień nie był zbyt dyzy gdyż placki za szybko podpieka się z wierzchu a w środku zostaną surowe !
Składniki na 14-16 racuszków - jeśli chcemy zrobić więcej automatycznie podwajamy ilość składników:
- 100 ml letniego mleka + 1 łyżeczka cukru + 15-20 g świeżych drożdży
- 250 g mąki
- 1 łyżka cukru + 1 czubata łyżeczka cukru waniliowego lub cytrynowego
- 200 ml zsiadłego mleka w temp pokojowej
- 1 jajko
- szczypta soli
- 2 łyżki oleju do ciasta
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
1. Z letniego mleka, cukru i drożdży przygotowujemy zaczyn i odstawiamy do podrośnięcia.
2. Do miski wsypujemy mąkę, dajemy szczyptę soli, wbijamy jajko oraz dodajemy resztę cukrów. Wlewamy zsiadłe mleko (starajmy się aby nie było prosto z lodówki gdyż po dodaniu drożdży proces rośnięcia ciasta bardzo się nam spowolni )
3. Wyrośnięty zaczyn dodajemy do miski z mąką i mieszamy całość, podczas mieszania dodajemy 2 łyżki oleju. Następnie odstawiamy na jakieś 30-40 min do podrośnięcia.
Po tym czasie smażymy racuszki na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto, pamiętając aby ogień nie był zbyt dyzy gdyż placki za szybko podpieka się z wierzchu a w środku zostaną surowe !
31 comments
zjadłabym takie puszyste racuszki! Wyglądają przepysznie!
OdpowiedzUsuńOd razu bym poczęstowała ;) Dziękuje :)
Usuńuwielbiam takie słodkości jadać na kolacje :) pycha
OdpowiedzUsuńNa kolacje, tez pyszne ;) :)
UsuńIdealne Ci wyszły:)
OdpowiedzUsuńDziękuje :-)
UsuńJak jak je uwielbiam :D
OdpowiedzUsuńJa też ;)
UsuńŚwietne, bardzo lubię takie puchate placuszki :)
OdpowiedzUsuńDziękuje ;)
UsuńUwielbiam takie racuszki :) Moja babcia robiła je bardzo często.
OdpowiedzUsuńRacuchy to smaki dzieciństwa. Pycha!
OdpowiedzUsuńOj tak :D
UsuńPyszne racuszki :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :D
UsuńCudownie wyglądają, oj zjadłabym :-)
OdpowiedzUsuńDziękuje Marzenko ;-)
UsuńCudownie wyglądają, oj zjadłabym :-)
OdpowiedzUsuńJak pączusie! Super, nigdy takich racuszków nie jadłyśmy :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :) Dziewczyny musicie koniecznie upiec sobie takie "pączusie" ;)
UsuńJak ja lubię takie racuszki :)
OdpowiedzUsuńJutro robię moim wnuczką.
OdpowiedzUsuńSuper :)
UsuńApetyczne i jakie puchate ;)mniam :D
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńPuszyste - idealne!
OdpowiedzUsuńDziękuje :D
Usuńlubię takie placuszki posypane cynamonem
OdpowiedzUsuń--------------------------------------
http://bit.ly/2dOZ1Bs
Są pyszne, polecam zrobić :)
UsuńCzy można do środka dodać jabłka ??
OdpowiedzUsuńTak, można tylko jabłka dodajemy po wyrośnięciu ciasta :)
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.